Начало
 
 

Кубинското посолство отваря съболезнователна книга в памет на Фидел Кастро

27.11.2016 /20:58 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фидел Кастро

От понеделник, 28 ноември, до неделя, 4 декември, всеки желаещ може да се подпише в съболезнователна книга в посолството на Куба в София и така да отдаде почит към паметта на историческия лидер на Кубинската революция, починал на 25 ноември в Хавана

По повод кончината на Команданте Фидел Кастро посолството на Република Куба в София, ул. „Константин Щъркелов“ № 1, отваря книга за съболезнования. Тя ще е достъпна за желаещите да почетат паметта на големия кубински политик и революционер от понеделник, 28 ноември до събота, 3 декември в следните часове:

Сутрин: от 10.30 ч. до 12:30 ч.

Следобед: от 14.30 ч. до 18.00 ч.

В неделя, 4 декември, книгата за съболезнования ще бъде отворена за подписване от 10.30 ч. до 12:30 ч.

Още от събота, 26 ноември, външната ограда на посолството на Куба у нас бе окичена с цветя от хора, дошли да изразят преклонението си пред паметта на историческия водач на Кубинската революция.

Вестта за кончината на Фидел Кастро бе разгласена от брат му Раул Кастро, който в момента е държавен ръководител на Куба и водач на ККП. В телевизионно обръщение към кубинците той извести, че в 22.29 ч. хаванско време на 25 ноември т.г. на 90-годишна възраст е починал историческият лидер на Кубинската революция Фидел Кастро. Раул добави, че по волята на Фидел, изказана приживе, той ще бъде кремиран.

Как кубинците се сбогуват с Фидел

В страната бе обявен 9-дневен траур. По-късно организационният комитет по погребението на Фидел Кастро извести, че поклонението ще започне на 28 ноември, понеделник, от 9 ч. сутринта в Мемориала „Хосе Марти” в Хавана и ще продължи до 22 ч. При необходимост поклонението може да бъде удължено от 9 до 12 ч. на 29 ноември.

И през двата дни – 28 и 29 ноември – из цяла Куба ще преминават събрания и прояви в памет на Команданте ен Хефе.

На 29 ноември от 19 ч. е предвиден голям митинг възпоменание на Площада на революцията в Хавана.

На следващия ден, 30 ноември, ще започне превозването на праха на Фидел Кастро по обратния маршрут на неговата легендарна Колона на свободата. Става дума за онази колона от танкове и военни автомобили, водена от Фидел и другарите му от партизанската армия, която потегля от град Сантяго де Куба в източната част на острова към столицата Хавана на 2 януари 1959 г. Тогава вече се знае, че диктаторът Фулхенсио Батиста е избягал в новогодишната нощ и Кубинската революция е победила. Колоната триумфално преминава около 1000 км, спирайки във всички градове и села по пътя си, а народът приветства Фидел и „брадатите”. Тържественото влизане в Хавана е на 8 януари 1959 г.

Сега този маршрут ще бъде повторен в обратна посока от процесията с праха на Фидел, а народът така ще получи възможност да се прости със своя Команданте. Предвидено е сегашната колона да стигне в Сантяго де Куба на 3 декември. В същия ден от 19 ч. ще има голям траурен митинг на площад „Антонио Масео” в града. Погребението ще е в 7 ч. сутринта на следващата сутрин, 4 ноември, на гробището „Санта Ифихения”.

Фидел Кастро почина точно в същия ден – 25 ноември, в който преди 60 години се качва от мексиканския бряг на малката яхта „Гранма”, претоварена с 82-ма смелчаци на борда, за да поемат всички към Куба и да вдигнат там революция.

За 2 декември т.г., когато се навършват 60 г. от драматичното акостиране на „Гранма” в Куба, съвпаднало и с първото тежко сражение за бунтовниците, бяха предвидени военен парад и всенародни шествия. Но сега те се отлагат за 2 януари 2017 г., съобщи още организационният комитет.

Още на следващия ден след известието за кончината на Команданте Кастро - на 26 ноември, на емблематичната стълба пред Хаванския университет, в който някога е учил право младият Фидел, се събраха стотици студенти, за да почетат паметта му с песни и скандирания, които надделяваха над сълзите.

Почит и в София от Асоциацията за приятелство „България-Куба”

На 26 ноември и в София имаше публично отдадена почит в памет на незабравимия Фидел. Това стана в зала 7 на НДК, където се провеждаше гала-концерт на лауреатите на фестивалите на ангажираната песен „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“.  С изправяне на крака и едноминутно мълчание участниците и гостите в препълнената зала, където беше ръководството, както и много членове на Асоциацията за приятелство „България-Куба”, почетоха паметта на Ел Команданте Фидел Кастро.

„Ръководителят на уникалната кубинска революция в продължение на пет десетилетия ръководеше кубинската държава и последователно, новаторски и със себеотрицание се  бореше за свободата, независимостта, развитието и просперитета на Република Куба. Фидел Кастро спечели възхищението на милиони хора в целия свят. Поклон пред тази светла личност на XX и  XXI век!” Това се казва в разпространено от Асоциацията за приятелство „България-Куба” съобщение.

Споменът на Оля Ал-Ахмед

В дните след кончината на легендарния кубински ръководител медии и социални мрежи са препълнени от коментари и емоционални реакции за неговата личност и следата му в историята и политиката.

Сред многото публикации е и споменът, разказан в профила й във „Фейсбук” от журналистката Оля Ал-Ахмед, дъщеря на голямата българска поетеса Ваня Петкова, живяла в Куба. Ето какво написа сега Оля:

„Легендарният Фидел Кастро си отиде! С него си отива една цяла епоха, която аз помня и то добре. Четирите години, прекарани в Куба с майка ми, поетесата Ваня Петкова, бяха наистина незабравими за мен. Много научих в тази великолепна страна - Острова на Свободата. Вероятно свободният начин на общуване между хората ме е впечатлил още като дете. Може би от Куба е останал трайно в мен и свободният начин на мислене.

И точно в тази слънчева и щура Хавана се запознах някога с Фидел. Писано е предостатъчно за тази уникална личност. Не искам да преповтарям колегите си и историците. Безспорен е фактът, че Фидел влезе завинаги в историята. А аз съм щастлива, че имах възможността да се запозная с него през далечната 1974 г.

Бяхме на плажа с голяма компания руски дипломати. Вероятно е бил почивен ден, щом не съм била на училище, не си спомням.... Бях едва 7-годишна.

Изведнъж зад дипломатическите коли на съветското посолство, накацали около брега, спряха три абсолютно еднакви джипа. Слязоха някакви мъже в униформи, дойдоха при нас и се включиха активно в купона. Красивият и снажен чичко с брада ме взе на коленете си, гушна ме и ми каза: „Ай, ке линда ерес! Комо те ямас?” („Ай, колко си хубава! Как се казваш?”). Това го помня и никога няма да го забравя! Остава само да намеря в архива на майка ми историческите снимки от онзи ден през далечната 1974 г. на плажа в Куба.

Ваня Петкова написа уникална документална книга за Куба, за Че и за Фидел - „Венсеремос“. Който проявява интерес, да я търси в библиотеките, заслужава си.

Фидел беше наистина една епоха. Винаги Куба ще се свързва с Фидел! Viva Cuba! Venseremos! Сбогом, Ел Команданте! Почивай в мир.”

Сподели в
 

За първи път от 2002 г. възстановеното Висше военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ край Плевен отбеляза своя патронен празник на 25 май.

25.05.2020/18:24

По случай Седмицата на водното спасяване Областният съвет на Българския червен кръст (БЧК) в Силистра обяви фотоконкурс на тема "Реката и хората", съобщават от организацията.

25.05.2020/16:51

В СБЖ бе получено поздравително писмо във връзка с Деня българската просвета и култура и славянската писменост, разпратено до медии, културни институции и обществени организации от представителството на „Россотрудничество” в България.

24.05.2020/06:00

Град Силистра. Дунавски парк. 23 май 2020 г. 15 ч. - 110 г. след старта на първия Събор на хоровете от крайдунавските градове. Една инициатива на НЧ "Доростол" и Смесен хор "Седянка".

23.05.2020/20:56

През новата учебна година бъдещите студенти-първокурсници в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов ще бъдат безплатно настанявани в студентските общежития.

23.05.2020/15:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки