Начало
 
 

НСИ: Младежите ни отново са най-дълго в интернет

19.12.2016 /15:20 | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Малко по малко и възрастните хора влизат в новия свят

Над половината българи ползват ежедневно или поне веднъж в седмицата интернет, установи проучване на НСИ за употребата на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата през тази година.

Най-активни потребители са младежите на възраст между 16 и 24 години, като 87,2% влизат в мрежата всеки ден. С увеличаването на възрастта обаче намалява желанието и необходимостта за ползване на интернет - от хората на възраст между 65 и 74 години едва 12,9 на сто сърфират редовно.

Все пак се запазва тенденцията на растеж в регулярното използване на нета, като в сравнение с предходната година е отбелязан ръст от 3,5%, констатира статистиката.  

Само с около 1% е по-голяма активността на мъжете спрямо жените, като жените са съответно 58,5% и 57,8 на сто. По критерий образование на хората, ползващи мрежата, има обаче големи разлики: 86,6% от българите с висше образование влизат редовно в глобалната мрежа, докато едва 28,5 на сто от нашенците с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

Главната ни цел е комуникацията

Трудовият статус на лицата също се отразява върху активността им в нета. Най-често ползват интернет учащите, от които 95,3% сърфират редовно, а при работещите относителният дял е 74,9%. Почти половината безработни - близо 44,4% - също се възползват редовно от възможностите, които предоставя интернет.

Най-предпочитаното устройство за достъп до мрежата в домашни условия е мобилният телефон, показва още статистиката. Според нея GSM-ът се използва от 70,4% от активните потребители.

Хората, които редовно използват интернет извън дома или работното място, също предпочитат мобилния телефон за достъп. Те са близо 70 на сто, останалите близо 30% сърфират чрез лаптоп или таблет.

Редовните потребители най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация. 95,3% от тях посочват, че влизат в интернет за телефонни или видеоразговори, участие в социални мрежи или за изпращане и получаване на поща. А 8 от 10 нашенци са в нета за четене на онлайн вестници, новини, списания или намиране на информация за стоки или услуги.

Над 35 на сто още нямат достъп

Следва делът на ползващите мрежата за забавление, като слушане на музика, игри, гледане на телевизия и видео и други, като те са 63,6 на сто. Най-малко са българите, които сърфират с цел творчество, което включва качване на собствено съдържание, създаване на уебсайт или блог. Тази група представлява 35,6%.

Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България 36,5% от домакинствата все още нямат достъп до интернет в домовете си. Близо половината от тях или 49,5% посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с мрежата. Освен това около 42,5 на сто от българите смятат, че нямат нужда от интернет, като го считат за неполезен и интересен, а според една трета от домакинствата оборудването е скъпо.

Все пак данните на НСИ за тази година показват, че 63,5% от домакинствата у нас имат достъп до интернет в домовете си. Това е ръст от 4,4 на сто спрямо предходната година. Освен това 62,8% от семействата имат бърза и надеждна широколентова връзка, която освен фиксирана кабелна връзка включва и интернет връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори.

През 2016 г. с най-висок относителен дял домакинства с достъп до интернет е Североизточният район (67,3%). След него се нареждат Югозападният и Южният централен район - по 64,9 на сто. От средната стойност за страната изостават домакинствата от Северозападния район, където с достъп до интернет са 58,6% от домакинствата.


 

Сподели в
 

„БЛАГОДАРИМ! Душите ни са богати. Случаите, в които малкото означава наистина много,” написаха трогнатите медици на страницата на здравното заведение във Фейсбук.

06.04.2020/19:27

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов призовава всички студенти по медицина от V и VI курс, желаещи да бъдат полезни в овладяване на пандемията и да преминат интензивен онлайн обучителен курс, да подадат своето име, курс на обучение, факултетен номер, имейл адрес и телефон за връзка, до 5 април 2020 г на електронния адрес на учебното заведение.

02.04.2020/18:52

Издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха в една обща кауза – да помогнат на книгата днес, за да я има в бъдеще. Близо 100 издателства и книжарници застанаха зад кампанията "Купи 1 книга".

02.04.2020/18:26

Посланието до премиера Бойко Борисов, към което се присъедини и СБЖ, е подписано още от Съюза на българските писатели, Съюза на българските филмови дейци, Съюза на артистите в България, Съюза на българските художници, Сюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на преводачите в България, Съюза на архитектите в България

01.04.2020/19:40

И Софийската филхармония се присъедини към инициативата на Младежкия театър „Николай Бинев“ артистичната гилдия и зрителите да обединяват усилията си с цел закупуване на медицинска техника за лечение на COVID-19

31.03.2020/20:23

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки