Начало
 
 

НСИ: Младежите ни отново са най-дълго в интернет

19.12.2016 /15:20 | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Малко по малко и възрастните хора влизат в новия свят

Над половината българи ползват ежедневно или поне веднъж в седмицата интернет, установи проучване на НСИ за употребата на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата през тази година.

Най-активни потребители са младежите на възраст между 16 и 24 години, като 87,2% влизат в мрежата всеки ден. С увеличаването на възрастта обаче намалява желанието и необходимостта за ползване на интернет - от хората на възраст между 65 и 74 години едва 12,9 на сто сърфират редовно.

Все пак се запазва тенденцията на растеж в регулярното използване на нета, като в сравнение с предходната година е отбелязан ръст от 3,5%, констатира статистиката.  

Само с около 1% е по-голяма активността на мъжете спрямо жените, като жените са съответно 58,5% и 57,8 на сто. По критерий образование на хората, ползващи мрежата, има обаче големи разлики: 86,6% от българите с висше образование влизат редовно в глобалната мрежа, докато едва 28,5 на сто от нашенците с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

Главната ни цел е комуникацията

Трудовият статус на лицата също се отразява върху активността им в нета. Най-често ползват интернет учащите, от които 95,3% сърфират редовно, а при работещите относителният дял е 74,9%. Почти половината безработни - близо 44,4% - също се възползват редовно от възможностите, които предоставя интернет.

Най-предпочитаното устройство за достъп до мрежата в домашни условия е мобилният телефон, показва още статистиката. Според нея GSM-ът се използва от 70,4% от активните потребители.

Хората, които редовно използват интернет извън дома или работното място, също предпочитат мобилния телефон за достъп. Те са близо 70 на сто, останалите близо 30% сърфират чрез лаптоп или таблет.

Редовните потребители най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация. 95,3% от тях посочват, че влизат в интернет за телефонни или видеоразговори, участие в социални мрежи или за изпращане и получаване на поща. А 8 от 10 нашенци са в нета за четене на онлайн вестници, новини, списания или намиране на информация за стоки или услуги.

Над 35 на сто още нямат достъп

Следва делът на ползващите мрежата за забавление, като слушане на музика, игри, гледане на телевизия и видео и други, като те са 63,6 на сто. Най-малко са българите, които сърфират с цел творчество, което включва качване на собствено съдържание, създаване на уебсайт или блог. Тази група представлява 35,6%.

Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България 36,5% от домакинствата все още нямат достъп до интернет в домовете си. Близо половината от тях или 49,5% посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с мрежата. Освен това около 42,5 на сто от българите смятат, че нямат нужда от интернет, като го считат за неполезен и интересен, а според една трета от домакинствата оборудването е скъпо.

Все пак данните на НСИ за тази година показват, че 63,5% от домакинствата у нас имат достъп до интернет в домовете си. Това е ръст от 4,4 на сто спрямо предходната година. Освен това 62,8% от семействата имат бърза и надеждна широколентова връзка, която освен фиксирана кабелна връзка включва и интернет връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори.

През 2016 г. с най-висок относителен дял домакинства с достъп до интернет е Североизточният район (67,3%). След него се нареждат Югозападният и Южният централен район - по 64,9 на сто. От средната стойност за страната изостават домакинствата от Северозападния район, където с достъп до интернет са 58,6% от домакинствата.


 

Сподели в
 

По случай своята 60-годишнина Националното училище по изкуствата (НУИ) „Панайот Пипков” в Плевен организира вътрешноучилищен конкурс за ново лого на училището.

13.07.2020/18:51

С дълбока покруса днес многобройни ярки личности в обществения и културния ни живот, повечето - бивши възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", споделят болката си от загубата на първата директорка на НГДЕК Гергина Тончева.

12.07.2020/14:19

Актьорът Владо Карамазов може да се похвали с поредно постижение в областта на фотографията. Звездата на Народния театър се класира в Топ 35 в международния конкурс 35Awards.

12.07.2020/12:17

Изцяло ремонтираният язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка” бе открит официално. Именно на инженерния гений на генерал Едуард Тотлебен се дължи превземането на Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

10.07.2020/19:18

Подетата инициатива е и за създаването на световна онлайн платформа „Малки културни посланици”. Подкрепят я най-големите китайски медии. Целта е децата да споделят чрез видеоматериали отношението си към личности, действащи на предните линии в борбата срещу пандемията от коронавирус.

10.07.2020/12:49

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки