Начало
 
 

Тв водещ риторично пита „дали Меркел изобщо е жена?“

21.02.2017 /19:50 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Маркус Ланц

С риторично зададения въпрос „дали канцлерът Меркел изобщо все още е жена“ в мъжка среда на пряко дискусионно предаване, телевизионният водещ Маркус Ланц предизвика поредния медиен скандал в Германия.

Дискусионното предаване, излъчвано в късния вечерен пояс на ZDF, е известно с добрия водещ, интересните събеседници и особено чувствителните за обществото теми за дискусия. Маркус Ланц беше събрал за последното си предаване четирима мъже по темата как се променя германската политика след влизането на Мартин Шулц в кандидат-канцлерската кампания за изборите на 26 септември.

Гостите и водещият обсъждаха някои от тенденциите, оформящи се в предизборната кампания. Сред т.нар. чувствителни теми бяха също промените в езика на ХДП/ХСС спрямо останалите партии, визията на водещите политически фигури и дори брадата на Мартин Шулц като кандидат за канцлер на социалдемократите. Стигна се до типично „мъжки разговор“ как самата г-жа Меркел гледа на визията на своя основен опонент, който е приеман от жените чисто визуално и доколко това би могло да повлияе на избора им.

„И чисто оптично – какво бихте посъветвали Ангела Меркел да промени у себе си?“, неочаквано попита Ланц, който направи допълнението, че всъщност канцлерът с три мандата никога не е „изглеждала като класическата жена“. Мъжете-гости в студиото отхвърлиха въпроса му и отказаха да коментират подобни теми. Според тях много голяма част от жените в Германия се възприемат като представени в най-високите етажи на политиката и управлението именно чрез Ангела Меркел.

Водещият – вероятно усетил леката арогантност на въпроса си – веднага смени тона и заяви, че макар това да не е сред приоритетните му теми, все пак става дума за външното възприятие на хората и за това, доколко една жена в политиката трябва да се дистанцира от своята същност, за да направи кариера в мъжка среда и в един на практика мъжки свят.

Водещ и гости се обединиха все пак около мнението, че най-влиятелната жена в световната политика – Ангела Меркел – притежава хладна рационалност, която й дава възможност да бъде винаги сдържана и да не проявява типичната женска чувствителност и емоционалност при вземането на политически решения. В това отношение Меркел е останала вярна на себе си и не се е променила от влизането си в голямата политика досега.

В края на предаването Маркус Ланц все пак обобщи, че познава и разчита на чувството за хумор на първата жена-канцлер в Германия по отношение на направените коментари и хапливи реплики за нейната женственост и мястото й в мъжката политика.

Социалните медии обаче не простиха откровено сексисткия тон на Маркус Ланц и предизвикания от него скандал и последвалата поредна дискусия за съотношението мъже-жени на шефските етажи. Така в Германия е придобила публичност водената от години дискусия за необходимостта от промени във висшите ешелони на властта, концерните и банките. Жените във ФРГ все още трябва много повече да се доказват от своите колеги и за равно заплащане при извършване на една и съща работа.

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки