Начало
 
 

Анкара размаха пръст и на кипърските турски журналисти

10.03.2017 /08:40 | Автор : Бранислава Бобанац, Кипър | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тургул Тюркеш

Повече от половината от написаното в кипърските турски медии за позицията на Турция и действията на турското правителство по преговорите за обединяване на етнически разделения Кипър е невярно. Това обвинение отправи турският вицепремиер по въпросите на Кипър Тургул Тюркеш в реч пред кипърски турски журналисти.

Гостът направи изявленията си по време на осъщественото му тази седмица посещение в окупираните северни територии на острова.

Кипърските турци са най-висок приоритет за Турция и тя е е 100% ангажирана с търсенето на решение за острова на базата на двузонална федерация и при равенство на двете общности, подчерта Тюркеш. Въпреки това местните медии публикуват фалшиви новини за нейната позиция, като в същото време не са достатъчно твърди по отношение на кипърската гръцка страна, обвини ги още той.

В уводната си реч на срещата с представители на местната журналистическа колегия

турският вицепремиер атакува четири пъти

техните издания, поучавайки ги също така какво и как трябва да пишат. “Вие пишете за това, което ние не правим, така, сякаш вече сме го направили”, недоволства Туркес.

Той изрази разочарованието си как кипърските турски репортери са представили спирането на преговорите между лидерите на двете кипърски общности преди месец и им препоръча да се фокусират повече върху “затръшването на вратата” от президента Никос Анастасиадис.

Висшият пратеник на Анкара има предвид внезапното прекратяване на срещата между двамата лидери преди месец, откогато преговорите са блокирани. Причина за това стана решение на парламента в Никозия за отбелязване в държавните средни училища на годишнината от плебесцита за съюз („еносис”) на Кипър с Гърция през 1950 г., което предизвика буря в окупираните територии. След скандалното прекратяване на срещата двамата кипърски лидери си размениха гневни взаимни обвинения кой от тях я е напуснал пръв, които станаха обект на много дискусии в кипърските гръцки и кипърските турски медии.

Според Тюркеш кипърските турски колеги е трябвало да обърнат по-голямо внимание на много други важни моменти от текущата ситуация на острова. Сред тях той посочи позициите на архиепископа на Кипър Хризостом Втори, с които той се противопоставя на параметри от преговорите за федерално решение, както и отказа на кипърските гърци да приемат офертата на Турция за помощ в борбата с ужасяващите горски пожари през юни миналата година.

Атаките на турския вицепремиер изненадаха кипърските турски журналисти, несвикнали с подобен тон, и предизвикаха остри реакции в изданията, дори с критики срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

Точно по същото време във Виена се проведе

първата кръгла маса на кипърските журналисти,

която събра заедно представители на кипърските гръцки и кипърските турски средства за масова информация под егидата на Службата на представителя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)  по въпросите на свободата на медиите. В дискусията за предизвикателства, пред които в момента е изправена професионалната колегия на острова, те подчертаха, че диалогът остава основното средство за преодоляване на разделението и може да съдейства за укрепване на журналистиката.

Участниците в срещата обсъдиха начини, по които съвместно договорени етични стандарти, въз основа на точност, честност, независимост и отчетност могат да засилят свободата на пресата и да подобрят достъпа на обществеността до плуралистична информация. Ключов въпрос е и как саморегулирането може да помогне за повишаване на качеството на медиите при запазване на редакционната свобода. Важен проблем, който кипърските журналисти от двете части на разделената страна поставят, е как чрез подобряване на стандартите си за качество медиите могат да допринесат за изграждане на доверието между двете кипърски общности.

След Виена предстоят още допълнителни срещи, които ще включат всички заинтересовани страни в дискусии за ролята на качествената журналистика в информирането на обществеността в този критичен период в Кипър, съобщи представителката на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Дуня Миятович.

Според нея

ролята на кипърските гръцки и кипърските турски медии

в отразяването на текущия мирен процес и предоставяне на аудиторията на достъп до плурастична информация за бъдещето на Кипър е от първостепепно значение. Затова двете общности в Кипър трябва да гарантират, че медиите могат да вършат работата си свободно. 

За председателя на Съюза на кипърските журналисти Георгиос Франгос обаче в медиите в Кипър има сериозен недостиг на плурализъм. Негативизмът, скептицизмът и предубежденията са особено разпространени в публикациите по Кипърския въпрос, смята той. Колегата му, председателят на Асоциацията на кипърските турски журналисти Сами Озусу откроява друг проблем в медийния пейзаж в окупираните от Турция северни територии на острова. Въпреки изобилието от местни медии, тяхното влияние е ограничено в сравнение с тези, които излъчват от Турция, отбелязва той. Рейтингът на 9-те местни телевизионни канали е около 17%, тъй като всеки гледа турска телевизия.

Сподели в
 

Вашата сила, борбеност и непреклонност ви спечелиха обичта и уважението на читателите. Приемете нашите поздравления за вашите прояви на журналистическа солидарност в защита на правата на журналистите и свободата на медиите, пише в поздравителното си писмо до колегите от вестника председателят на УС на СБЖ.

05.04.2020/15:51

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изрази в свое послание до Н. Пр. Алехандро Поланко подкрепата си за испанските правителство и общество в борбата им с коронавируса, както и пожеланието си това жестоко изпитание за цялото човечество да получи солидарен и единен отпор от целия Европейски съюз. В отговора на посланика се съдържат съществени подробности от действията на Испания срещу пандемията

03.04.2020/12:41

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

02.04.2020/16:08

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 8 гости

Бързи връзки