Начало
 
 

Анкара размаха пръст и на кипърските турски журналисти

10.03.2017 /08:40 | Автор : Бранислава Бобанац, Кипър | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тургул Тюркеш

Повече от половината от написаното в кипърските турски медии за позицията на Турция и действията на турското правителство по преговорите за обединяване на етнически разделения Кипър е невярно. Това обвинение отправи турският вицепремиер по въпросите на Кипър Тургул Тюркеш в реч пред кипърски турски журналисти.

Гостът направи изявленията си по време на осъщественото му тази седмица посещение в окупираните северни територии на острова.

Кипърските турци са най-висок приоритет за Турция и тя е е 100% ангажирана с търсенето на решение за острова на базата на двузонална федерация и при равенство на двете общности, подчерта Тюркеш. Въпреки това местните медии публикуват фалшиви новини за нейната позиция, като в същото време не са достатъчно твърди по отношение на кипърската гръцка страна, обвини ги още той.

В уводната си реч на срещата с представители на местната журналистическа колегия

турският вицепремиер атакува четири пъти

техните издания, поучавайки ги също така какво и как трябва да пишат. “Вие пишете за това, което ние не правим, така, сякаш вече сме го направили”, недоволства Туркес.

Той изрази разочарованието си как кипърските турски репортери са представили спирането на преговорите между лидерите на двете кипърски общности преди месец и им препоръча да се фокусират повече върху “затръшването на вратата” от президента Никос Анастасиадис.

Висшият пратеник на Анкара има предвид внезапното прекратяване на срещата между двамата лидери преди месец, откогато преговорите са блокирани. Причина за това стана решение на парламента в Никозия за отбелязване в държавните средни училища на годишнината от плебесцита за съюз („еносис”) на Кипър с Гърция през 1950 г., което предизвика буря в окупираните територии. След скандалното прекратяване на срещата двамата кипърски лидери си размениха гневни взаимни обвинения кой от тях я е напуснал пръв, които станаха обект на много дискусии в кипърските гръцки и кипърските турски медии.

Според Тюркеш кипърските турски колеги е трябвало да обърнат по-голямо внимание на много други важни моменти от текущата ситуация на острова. Сред тях той посочи позициите на архиепископа на Кипър Хризостом Втори, с които той се противопоставя на параметри от преговорите за федерално решение, както и отказа на кипърските гърци да приемат офертата на Турция за помощ в борбата с ужасяващите горски пожари през юни миналата година.

Атаките на турския вицепремиер изненадаха кипърските турски журналисти, несвикнали с подобен тон, и предизвикаха остри реакции в изданията, дори с критики срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

Точно по същото време във Виена се проведе

първата кръгла маса на кипърските журналисти,

която събра заедно представители на кипърските гръцки и кипърските турски средства за масова информация под егидата на Службата на представителя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)  по въпросите на свободата на медиите. В дискусията за предизвикателства, пред които в момента е изправена професионалната колегия на острова, те подчертаха, че диалогът остава основното средство за преодоляване на разделението и може да съдейства за укрепване на журналистиката.

Участниците в срещата обсъдиха начини, по които съвместно договорени етични стандарти, въз основа на точност, честност, независимост и отчетност могат да засилят свободата на пресата и да подобрят достъпа на обществеността до плуралистична информация. Ключов въпрос е и как саморегулирането може да помогне за повишаване на качеството на медиите при запазване на редакционната свобода. Важен проблем, който кипърските журналисти от двете части на разделената страна поставят, е как чрез подобряване на стандартите си за качество медиите могат да допринесат за изграждане на доверието между двете кипърски общности.

След Виена предстоят още допълнителни срещи, които ще включат всички заинтересовани страни в дискусии за ролята на качествената журналистика в информирането на обществеността в този критичен период в Кипър, съобщи представителката на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Дуня Миятович.

Според нея

ролята на кипърските гръцки и кипърските турски медии

в отразяването на текущия мирен процес и предоставяне на аудиторията на достъп до плурастична информация за бъдещето на Кипър е от първостепепно значение. Затова двете общности в Кипър трябва да гарантират, че медиите могат да вършат работата си свободно. 

За председателя на Съюза на кипърските журналисти Георгиос Франгос обаче в медиите в Кипър има сериозен недостиг на плурализъм. Негативизмът, скептицизмът и предубежденията са особено разпространени в публикациите по Кипърския въпрос, смята той. Колегата му, председателят на Асоциацията на кипърските турски журналисти Сами Озусу откроява друг проблем в медийния пейзаж в окупираните от Турция северни територии на острова. Въпреки изобилието от местни медии, тяхното влияние е ограничено в сравнение с тези, които излъчват от Турция, отбелязва той. Рейтингът на 9-те местни телевизионни канали е около 17%, тъй като всеки гледа турска телевизия.

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки