Начало
 
 

Норвежка журналистка издаде на немски „Советистан“

11.04.2017 /09:54 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Норвежката журналистика по време на тв предаване в Германия за представяне на кникага й

Излязлата на немски език книга „Советистан“ на норвежката журналистка Ерика Фатланд, й гарантира участие в поредица от телевизионни (дискусионни) предавания. 34-годишната журналистка, която определено младее на външен вид и перфектно говори руски език, е предприела доста рисково, но интересно пътешествие в пет от бившите съветски републики.

Представяйки се за „любознателна студентка“, за да не й бъде отказана журналистическа виза, тя влиза във вече независимите републики Туркменистан, Узбекистан, Киркизстан, Таджикистан и Казахстан почти инкогнито. Това от една страна й дава възможност за по-свободно придвижване в постсъветските републики, които са много далече от свободата на словото и спазване на демократичните принципи на правовите държави.

Но норвежката, попаднала в Централна Азия, подхожда с истинско журналистическо любопитство към всичко, до което успява да се добере. Пред германските си колеги тя разказа с живо чувство за хумор за пълното разминаване в представите на западноевропееца и постсъветския човек от централноазиатските републики – от ежедневните неща до представите за света, човечеството и демокрацията.

Германският превод на книгата „Советистан“ не цели да (пре)открие бившите съветски републики, получили независимост, но останали много назад в развитието си. Тя трябва да покаже на германския читател погледа на западноевропееца към живота в Азия.

Ерика Фатланд се справя перфектно със задачата си. Самата тя призна, че владеенето на руски език се е оказало ключовият фактор в установяването на контакт с хората на место, за разговорите, водени с тях и с представителите на държавните институции. Журналистката

е написала нетипичните за журналистически пътеписи петстотин страници

за най-закритите от постсъветските републики. С доста тънко чувство за хумор разказва за сблъсъка си с оборудваните с климатици, но не и хора, спирки на градския транспорт в столиците на някои от републиките, за култа към личността на бивши и настоящи държавни ръководители, за мантрите, използвани от обикновените хора в прослава на президента на съответната република. Тя нарича огромните паметници, част от култа към личността, от който в Централна Азия изобщо не са се отказали, „мраморни ужастики“.

Не само за норвежката, но и за всеки средностатистически човек, расъл в държава с демократични ценности, отказът да се снимат държавни сгради поради „стратегически съображения за националната сигурност“ остават неразбираеми. Същевременно за западноевропееца остават неразбираеми безплатните ток, газ, сол и (почти) бензин… Както и междуетническите конфликти, които могат да избухнат от най-малката кавга между племената в тези републики или за екологическата катастрофа, при която на практика живеят там хората.

За журналистката Ерика Фатланд обаче остава неразбираем факта как така никоя от националните медии в съответната държава не съобщава за гафове, станали с президенти или министър-председатели, за които цялото общество знае и шушука. При представяне пред германските зрители обаче норвежката журналистка не пропусна да отбележи, че същите тези републики, които е посетила, са преди Северна Корея по места в списъка по свобода на медиите. Или на първите отзад напред от 180 страни в света….

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки