Начало
 
 

Симпозиум събира за 35 дни скулптури в Плевен

12.04.2017 /09:54 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поне бял мрамор все още имаме достатъчно в България

Първото издание на Международния симпозиум по скулптура „Плевен” ще започне на 1 септември тази година и ще продължи 35 дни. Темата е свободна. В това време петима автори - участници ще творят в базата на общинска фирма „Паркстрой” до Туристическия дом в парк „Кайлъка”.

Това стана ясно на пресконференция, в която участваха Стефка Григорова, началник-отдел „Култура” в Община Плевен, проф. Кирил Мескин, Иван Велчев–Йово и Мирослав Минчев, представители на Съюза на българските художници (СБХ). Двамата си и членове на СБЖ.

В симпозиума са поканени да участват скулптори от страната и цял свят. Жури от 5-има експерти, назначено със заповед на кмета на Община Плевен, ще извършва селекцията на кандидатите.

В състава на журито влизат: трима скулптори от СБХ и Националната художествена академия, председателят на Съюза нва художниците в Плевен, и представител на общината. За целите на пленера всеки от одобрените петима кандидати ще работи с бял мрамор, добит по специална технология от кариери в Пирин. Всеки, който проявява интерес и иска да наблюдава творческия процес, може да посети работната площадка и да общува с авторите.

Община Плевен осигурява финансиране в размер на 80 000 лв. за симпозиума, в които влизат подготовката на работната площадка, техническото й оборудване, пълният пансион на творците и пътните им разходи, както и хонорар за всеки от скулпторите.

Заявете до 30 април участието си

Творбите са предназначени за естетизация на градската среда и остават собственост на Община Плевен, като се запазват авторските права на творците. Комисия от художници, архитекти и скулптори прави в момента оглед на места, където могат да бъдат разположени създадените по време на смпозиума творби.

Срокът за подаване на документи за участие е 30 април 2017 г. Кандидатите трябва да изпратят формуляр за участие по образец, проект на произведението в рисунки или снимки, обяснителна записка за проекта, творческа биография и до 5 броя снимки на реализирани проекти.

Кандидатстването се извършва на хартиен носител в Центъра за административно обслужване на граждани на адрес: 5800 Плевен, пл. „Възраждане” № 4 или по електронен път на e-mail: kultura@pleven.bg. Журито ще определи кои ще са петимата автори, които ще участват, до 15 май, а обявяването им ще е до 20 май 2017 г.

Симпозиумът ще се провежда през 2 години. „Стараем се цялостната подготовка да е извършена само и единствено от плевенчани. Всяко нещо, което се прави за първи път, е трудно, но се надяваме да положим основите на една добра традиция”, каза още началникът на отдел „Култура” в общината Стефка Григорова.


 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки