Начало
 
 

Журналистка припомня духа на стара София

23.04.2017 /21:44 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ако обичате София, намерете и прочетете тая книга

Тя е Павлина Делчева-Вежинова и много години е работила в БНТ. И като редакторка, и като продуцентка, и като програмна координаторка. А книгата й, чиято премиера бе неотдавна, е озаглавена „По дирите на изчезналите софийски кръчми“.

И е отпечатана от  издателство „Кибеа“. Кориците на елегантно оформеното  томче са прегърнали 225 страници.

Главите пък са 10. В тях авторката ни развежда по улица „Раковски“, „Граф Игнатиев“, „Цар Освободител“, „Оборище“, „Владимир Заимов“, „Цариградско шосе“.  А също тъй из Лозенец, Докторската градина, полите на Витоша.

Става дума за барове, клубове, ресторанти, механи. Но и за сладкарници, шкембеджийници, бозаджийници...

Повече от 100 са фотографиите . От различни години. Има и рисунки, има и снимки на стари кутии с известни навремето цигари, на стари опаковки с уханно кафе.

И разкази за много, за интересни и умни хора:

Певци, писатели и поети, художници, театрали, историци, литературни критици, архитекти и, разбира се, и журналисти.

Прочетете ли книгата, ще разберете къде са правели преди 30-ина години премиерите на нови филми, кое е първото заведение за бързо хранене в София, къде почват първите залагания „на черно“ за спорт-тото. От страниците възкръсват забравени днес летни кина; регулировчици, качени на високи платформи на най-оживените кръстовища; стари емблематични будки на „Разпространение на печата“.

Ще разберете къде се появяват първите машини за палачинки; върху чии бирарийни останки е построен парк-хотел „Москва“; къде най-напред започват да предлагат дюнери. И още – какво значи „сънди“, „пънч“, „флийп“, „айгног“...

Ще огладнеете, колкото и да сте сити, прочетете ли менюто със специалитетите  на Чехския (Чешкия) клуб, ще доловите нежното ухание на фини десерти, ще проблеснат  пред очите ви пленителните дъги на леещи се питиета.

За вас не знам, но аз прихнах, като прочетох, че в кръчмата „Базата“, известна  и като „Мизия“, имало надпис – „Не плюй по тавана!“

Пробягвам по вече изчетеното и ще изпиша поне няколко от надписите, които приканяли от фирмените табели минувачите да влязат. За да предизвикам и така любопитството ви – Унгарският ресторант, „Козница“, „Червено знаме“, „Под липите“, „Стадион“, „Спортна среща“, „Лимончето“, „БИАД“, „Прага“, „Хавана“, „Преспа“, „Троян“, „Тенекиите“, „Берлин“ , „Пролет“, „Мелник“, „Куцото куче“, „Чепишев“... И още няколко пъти по толкоз.

Павлина Делчева-Вежинова разказва и за Клуба на журналистите 

За неговите посетители, за портиера, келнерите, обстановката, подредбата, за вика: „Двойна салатааа за Бокооов!“ по времето, когато той е  председател на СБЖ. Викали тъй, че шефът да чуе за специалното обслужване, а после вземали първата попаднала им от предварително наредените чинии. Писал съм и аз няколко пъти в сайта ни за Клуба и се убеждавам колко хубаво е да има колкото може повече спомени.

Колежката ни завършва с укорни думи. Струва си да се цитират, колкото и горчиви да са:

„... липсваше солидарност като отговор на натиска на машината, смазваща достойнството и интелектуалната мисъл. И може би най-фрапантен е примерът с Клуба на журналистите – тези, които по професия бяха призвани да защитават  свободния дух, вместо да запазят Клуба си като територия, посещавана от ярки личности, го разрушиха и предадоха. Всъщност каквато интелигенцията – такива и клубовете й.“ 


 

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки