Начало
 
 

Европейска възстановетелна програма подпомага журналисти в риск

25.04.2017 /13:00 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ и ECPMF Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Логото на програмата "Журналисти в резиденцията"

Открита е процедурата за кандидатстване по проекта „Журналисти в резиденцията” – възстановителна програма за журналисти в риск, стартирана по инициатива на Европейския център за свобода на словото и медиите (ECPMF)

Проектът за  възстановителна програма за журналисти в риск, както и за пострадали, заплашвани или репресирани представители на медиите, е инициатива на Европейския център за свобода на словото и  медиите (ECPMF). Крайният срок за кандидатстване е 12 май 2017 г , информират от централата на ECPMF в Лайпциг.

Програмата „Журналисти в резиденцията” предлага спокойна и сигурна обстановка за  почивка, възстановяване и продължаване на журналистическата дейност на рискови журналисти, като предоставя на участниците възможността да живеят и работят  няколко месеца извън страната си.

В „защитената територия” на резиденцията на ECPMF в Лайпциг те ще могат да се откъснат от опасностите (заплахи, преследване, арести и др.)  в родните им страни. Освен, че ще възстановят психическото си състояние, те ще имат възможност и да вършат журналистическата си работа, обясняват инициаторите на програмата.

„Журналисти от  цяла Европа се сблъскват ежедневно със  сплашвания, побой,  цензура, заплахи за убийство и арести. Европейският център за свобода на словото и медиите изразява своята солидарност и подкрепа на  медийните представители и  предлага възстановителна програма за пострадали журналисти. Започна и приемането на  заявления за следващия период  от програмата - юли 2017 г. - януари 2018 г.” Това се казва в тиражираната информация до националните журналистически организации.

Участниците в програмата получават безплатно настаняване в Лайпциг, Германия, както и допълнителна подкрепа от ECPMF.

Освен че се осигурява месечна издръжка,  покриват се също разходите за пътни, визови и здравни осигуровки.

На спечелилите участие в проекта се предлага възможността за използване на Комуникационната мрежа на ECPMF, която насърчава журналистите да участват  със свои материали.  Програмата  гарантира защитата на  личните данни на участниците. При поискване може да се осигури и психологическа помощ.

От ECPMF са убедени, че проектът за програмата „Журналисти в резиденцията" е конкретен и траен принос в кампанията за свобода на медиите и плурализъм в Европа, отблязвайки: „Медийните работници, които живеят при нас, се борят от години, за да могат да работят самостоятелно и без ограничения”.

Координаторът на проекта Кристиан Шулт добавя: „Това са колеги с дългогодишен опит, които често са изправени пред огромни заплахи в родните си страни. Програмата „Журналисти в резиденцията” има за цел да помогне на журналистите да си починат, да се възстановят и да си възвърнат физическата и психическа сила, за да могат да продължат своята важна задача".

Процедурата на ECPMF за кандидатстване допуска представянето на  кандидатури от представители на медиите в страни-членки нат ЕС, както и от Русия, Беларус, Украйна, Молдова, Западните Балкани, Турция и Кавказкия регион, които имат професионален опит в журналистиката минимум пет години. Трябва да се докаже, че кандидатът е подложен на натиск вследствие на негови журналистически разследвания или публикации. Освен това се изисква достатъчно познаване на английски или немски език (минимално ниво B2).

ECPMF приема заявления, изпратени  на електронната поща journalistsinresidence@ecpmf.eu  -    до 12 часа  на 12 май 2017 г.

Подробна  информация за програмата, изискванията, както и апликационните форми за  кандидатстване  са достъпни на уебсайта - https://ecpmf.eu/get-help/journalists-in-residence

Допълнителна нформация може да се получи от Кристиан Шулт на тел. +49 341 200 403 13  или и-мейл  schult@ecpmf.eu , поясняват още инициаторите на проекта. Те гарантират, че личните данни на всички кандидати ще бъдат напълно конфиденциални.  Код за криптирана  комуникация може да се намери на интернет-сайта на ECPMF - https://ecpmf.eu/

 

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки