Начало
 
 

Теодор Христов: един бял гълъб, изгорял в полет

06.06.2017 /11:03 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Една юнска вечер, пропита с много поезия, спомени, тъга и красиви изживявания, събра в пресклуб „Журналист“ на СБЖ почитатели, приятели и близки на журналиста и поета Теодор Христов, който, за съжаление, преди десет лета си отиде в по-добрия свят. Неговата прекрасна и пропита с много философия поезия, събрана в книгата „Нощта на моя ден“, която беше представена, накара мнозина да се замислят и развълнуват.

Спомените за отишлия си без време млад, но изключително талантлив журналист и поет нахлуха в залата и сякаш доведоха самият Тео сред събралите се да го почетат. Едва ли има по-голяма трагедия от това една майка да изпрати своето дете, но Гергина Христова завинаги го е задържала в сърцето и с това, че е издирила и събрала стиховете на Теодор в книга, показва, че той е тук и живее с написаното и оставеното. Майката се обърна към него с думите: „Благодаря ти, че си мой син!“ И може би гордостта от това, че Теодор е притежавал прекрасна, чиста и невинна поетична душа, голямо и добро сърце, което днес, уви, не се среща така често, я прави силна и богата и й дава енергия да поддържа огъня на спомените за него.

Водещата на вечерта журналистката Нина Норд разказа кой е бил Теодор Христов. Тя извървя по неговия толкова кратък, но пък изпълнен с хиляди смислени неща живот. Макар и млад, той е автор на много книги, посветени на философията и поезията. За своето творчество и талант е отличен с грамота на СБЖ, чийто член е бил, и с още отличия. Това е многостранна личност, интересуваща се от изобразително изкуство, литература, философия, религия. Зад себе си в своя 38-годишен живот Теодор Христов е оставил и много статии, есета, литературна критика и, разбира се, поезия, която докосва сърцата на всеки, отворил неговите книги. А новата  - „Нощта на моя ден“, е събрала несамо стиховете от първата му стихосбирка, но и отзиви и бележки, излезли през годините в медиите. Може би най-добрият негов изследовател е Анжела Димчева,чийто предговор към новото издание разкрива същността на Теодор Христов. „Поезия като кипеж, лава, вятър, кървав дъжд, сини треви и червени сълзи… Конкретика и драматичен сюрреалистичен каданс – така ни поглъща, приютява и спасява стихът на Теодор Христов“ – сподели тя по време на вечерта на Тео в СБЖ. Тя го нарича „бял гълъб, изгорял в полет“. А „с „Нощта на моя ден“ Теодор Христов става разпознаваемо име в българската поезия, споделя тя. – Стиховете му имат катарзисно въздействие, те са етически послания в своя генезис, самотата му като личност се проектира в общността на свободните артисти, на непокорните интелектуалци, които нямат нищо общо с политическите лакеи на деня.“   

Ще ми се да спомена и нещо, което тези дни ми сподели писателят Павел Боржуков, председател на клуб ЛИН към СБЖ, по повод предстоящата премиера на „Нощта на моя ден“. След като направи аналогия между живота и творчеството на други отишли си така рано от живота български поети и творци, Павел казва:  „Същата кармична участ съдбата отреди преди десет години на един талантлив и все още не толкова  известен поет - Теодор Христов. С петата си книга "Нощта на моя ден", публикувана  съвсем наскоро от "Издателско ателие Аб", той става разпознаваемо име в съвременната ни поезия.

На  Теодор Христов много приляга сентенцията на един друг, рано починал писател, Росен Босев - "Биографията на човека се състои от годината на раждането, от тире и годината на последното му пътуване, но тъй като тирето е знак за пряка реч, трябва да се каже, каквото има да се каже".

А Теодор Христов е имал много да ни каже…

Спомени и стихове от Теодор прочете актрисата Богдана Вульпе, а флейтистката Ирина Христозова допълни красивата и пълна с поезия и дух вечер със своите музикални изпълнения.

 

Снимки Иван Василев    

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки