Начало
 
 

Хасковската библиотека събира всичко от печата за Недялка Симеонова

08.06.2017 /14:51 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Талантливата цигуларка Недялка Симеонова живя само 58 години

„Eдин ден хасковци ще се бият по гърди, че Недялка Симеонова им е била съгражданка и паметник ще искат да и издигнат...“, пише във в. „Утринна поща“ през 1937 г известният хасковски журналист Делчо Василев, цитиран в излязлата наскоро био-библиография „Недялка Симеонова” (1901-1959)”, издание на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Съставителите са посветили своя труд на 115-годишнината от рождението на голямата българска цигуларка, чието име днес носят традиционните музикални дни и международен конкурс за млади цигулари в Хасково.

Указателят предлага акуратно систематизирани източници за живота на прочутата изпълнителка и музикална педагожка . Представени са и документи от Държавния архив в Хасково: снимки, писма, бележки и записки, подробен списък на музикални записи в Радио София .

Повечето източници са публикации от пресата:

“Недялка Симеонова завладява със своята артистична искреност“, пише за детето-чудо „The Sunday Herald“ още през 1914 г. „Снощи открихме третата голяма цигуларка на нашето време- българката Недялка Симеонова“, съобщава през 1923 г „Ню Йорк таймс“. За огромния талант на изключителната цигуларка, за нейните турнета и награди пишат:  „Хасковски новини“, „Юг“ „Родопска борба“, „Работническо дело“, „Отечествен фронт“, белградският  „Борба“ и други вестници.

През годините „Вечерни новини“, “Поглед“, ,Демокрация“, „Кооперативно село“, “Народна култура“, “Сега“, “Хасковска трибуна“, “Шипка“, “Новинар юг“, „Хасковски наблюдател“ припомнят на читателя по повод годишнини факти за личността и творчеството на световно известната цигуларка от Хасково, тръгнала към светоонната сцена от домашните уроци на баща си Димитър Симеонов.

В указателя са посочени и статии в списанията „Българска музика", "Отечество", "Славяни", "Музикални хоризонти", " Жената днес" и др. Специален раздел е отделен на проф.Недялка Симеонова в Интернет. Сред филмите и видеоматериалите е и документалната творба „Живот от ми до сол“, дело на екип на хасковските журналисти Димитър Димитров и Янко Найденов.

Голямата част от материалите, описани в био-библиографията, в това число нотни издания, грамофонни плочи и други материали, са притежание на фонда на Регионалната библиотека. Дар от Ана Симеонова, сестра на цигуларката, са записите на магнетофонна лента на изпълнения на Недялка Симеонова.

За прецизно изготвената био-библиография съдействие са оказали и Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, Регионалната библиотека „Захарий Княжевски“ в Стара Загора, Регионалният исторически музей в Хасково.


 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки