Начало
 
 

Загина внучката на Никита Хрушчов

09.06.2017 /10:03 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Юлия Хрушчова

В Москва при нелеп инцидент загина внучката на някогашния генерален секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов – Юлия. 77-годишната жена беше прегазена на станцията на метрото „Солнечная“. Според версиите тя се подхлъзнала и попаднала под колелата на идващия влак.

Юлия Леонидовна е дъщеря на сина на Хрушчов Леонид, който загива по време на Великата отечествена война. След неговата гибел тя е осиновена от от Никита Сергеевич. Самата тя е разказвала, че дотолкова е била близка с дядо си и баба си, че е наричала Никита и Нина Хрушчови татко и майка.

Родена е през 1940 г. и е завършила журналистика в МГУ „Ломоносов“. Дълги години работи в Агенцията по печата „Новости“ (АПН), чийто днешен приемник е РИА „Новости“. Но след като се разочарова от журналистиката, започва работа в драматичния театър „Ермолова“ като завеждащ литературната част. Самата тя често и с яд е отговаряла на въпроса защо е напуснала журналистиката, така: че й е писнало да лъже.

Баща й Леонид е военен пилот. По спомени на сестра му Рада през 1942 г. той застрелва по невнимание по време на някакъв запой моряк, за което е осъден на 8 години лагер. Но тъй като е военно време през декември същата година го изпращат в 18 гвардейски изтребителен авиационен полк. Загива на 11 март 1943 година.

Скоро след неговата гибел съпругата му Любов Сизих е арестувана по обвинение в шпионаж и изпратена в лагер за 5 години. През 1948 г. е заточена в Казахстан, където пребивава до 1956 година. „За съжаление, вместо да отдадат дължимото за смелостта на баща ми, неговото име беше очернено и опозорено - разказва Юлия Хрушчова. - Пусна се слух, че той не е загинал по време на въздушен бой, а доброволно се е предал на гестапо.

Тези клевети продължаваха години наред.“

През 2004 г. тя подава иск в съда срещу бившия министър на отбраната на СССР Дмитрий Язов  и издателство „Вече“, за да защита честта и достойнството на баща си. Поводът са книгите на Язов „Ударите на съдбата“ и на писателя Владимир Карпов „Генералисимусът“, в които авторите твърдят, че баща й не е загинал в бой през 1943 г., а се е предал в плени е служил на СС, за което е разстрелян по заповед на съветския военен трибунал.

Юлия Хрушчова подава и съдебен иск през 2008 г. и срещу колегите си от Първи канал за излъчване на документален филм, в който според нея има лъжлива информация за това, че баща й е разстрелян като изменник по време на Втората световна война. В отговор съдът постановява, че тв каналът има право да показва филми с измислени сюжети за исторически личности.

Въпреки тежките житейски изпитания, майката на Юлия Хрушчова Любов Сизих умира през 2014-та на 102 години.

Внучката на Хрушчов има здрава връзка с леля си Рада Аджубей – дъщеря на Никита Хрушчов, която е била съпруга на Алексей Аджубей – име легенда в руската журналистика. Той е бил главен редактор на вестниците „Комсомолска правда“ и “Известия“, като вторият по негово време достига космическия тираж от 6 милиона екземпляра. През 1959 г. Аджубей е инициатор за създаването на Съюза на журналистите на Съветския съюз, а през 1960-та заедно със Съюза на журналистите на СССР възстановява и седмичника „За рубежом“.

Рада също е била журналист и целия си живот посвещава на сп. „Наука и жизнь“ като зам.-главен редактор. И до днес се говори, че по нейно време списанието е било едно от най-добрите научно-популярни издания в Съветския съюз.

Сподели в
 

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

„В момента според мен не е толкова силна цензурата, колкото автоцензурата. Имаме на пръв поглед пренаситена медийна среда в България, но в същото време и ограничена. Медиите са натъпкани в големи конгломерати от собственост. Хората в тях се страхуват да не загубят работата си, ако не спазват редакционната политика,” казва Илияна Йотова в интервю за baricada.org.

08.11.2021/16:22

„Живеем в среда на потиснато медийно пространство, което беше купувано, препродавано и е основно в ръцете на олигархични кръгове,“ заяви министърът на културата на конференция за върховенството на закона, свикана в София от лявата евродепутатка Клеър Дейли. Бе представен доклад, който посочва Еврокомисията като съучастник в нарушенията на закона в целия ЕС

05.11.2021/19:04

Изминаха три години от внезапното отлитане към вечността на изтъкнатия учен изтоковед, големият Човек, неуморният пътешественик и ентусиаст в хвърлянето на мостове между културите.

01.11.2021/14:47

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки