Начало
 
 

Александър Недков: Баскетболът в България тръгва от Русе

10.06.2017 /12:35 | Автор : Владимир Митев, Русе | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Недков-старши и внукът му Александър Недков-младши по време на представянето на "Дрибълът на посветените"

Ветеранът спортен журналист представи новата си книга "Дрибълът на посветените" - поредната му творба за спортната история на дунавския град

Дългогодишният спортен журналист и бивш председател на СБЖ-Русе Александър Недков представи на 9 юни т.г. в регионалната библиотека своята книга „Дрибълът на посветените“, в която разказва за значимите личности и постижения в русенския баскетбол. Пред препълнена зала, където имаше и 20-годишни спортисти, и ветерани над 80-годишна възраст, авторът обяви корекция на популярната, но невярна теза, че този спорт за първи път е практикуван в България през 1919 г. в София. Всъщност първата му поява е през 1906 г. в Русе, когато в дунавския град е учреден баскетболният тим „Ангел Кънчев“.

Ноухауто за играта с два коша и топка идва от Чехия, след като русенецът Николай Гладнишки се завръща от Прага

„с две топки, две стойки, плетени от канап мрежички и още няколко пособия“. Останалото е история. В прощъпулника на спорта у нас видно място заема швейцарецът Луи Айер, който е учител в Мъжката гимназия в Русе. За кратко време са организирани няколко женски отбора в града, включително в католическия пансион „Нотр дам дьо Сион“.  И Русе става един от центровете на баскетбола в страната – особено след Втората световна война.

В изложението си Недков не можа да обхване всички спортисти, съдии и треньори в баскетбола, които са изградени в Русе. Но дори само няколкото споменати съдби показват, че в книгата от 600 страници има много човешки истории за разказване и опознаване. Може би нещо общо за русенските баскетболисти е, че често те постигат върховете си извън града. Авторът припомни, че русенецът Теодор Моллов е днешният треньор на женския национален отбор на Полша,  а начело на многократния шампион на страната при мъжете „Лукойл Академик“ след 2015 г. е Тони Дечев. От Русе излиза дори състезател, който става национал на Румъния – Николай Георгиев, и след установяването си на север от Дунава приема името НикуГеорге.

Дрибълът на просветените“ е поредното обширно изследване на Александър Недков за развитието на русенския спорт.

До момента журналистът е писал книги за кану-каяка, бокса, мотоциклетизма и водомоторния спорт. Авторът има 35-годишен стаж в Русенския телевизионен център на Българската национална телевизия. Освен че е водил предавания за спорт там, той е автор и на запомнящи се документални филми, свързани със значими личности в русенската история.

През 2016 г. Недков навърши 70 години. Тогава той получи Златна значка на СБЖ. При представянето на новата книга председателят на СБЖ-Русе Габриела Стефанова заяви за ветерана: „Въпреки че не е активен журналист, журналистическата жилка продължава да живее в него и го кара да събира истории“. Думата взе и бившата състезателка по баскетбол Галена Танмазова, която поздрави автора за неговия труд. Тя пожела Русе да се радва не само на минало, но и на бъдеще в баскетболния спорт, което също да бъде описано.

Александър Недков е убеден, че

баскетболът има бъдеще край Дунава.

Той изтъкна факта, че възроденият младежки състав на клуб „Дунав“ е достигнал до 5-то място на държавното първенство за юноши до 19 години. В женския баскетбол на национално ниво години наред – до 2016 г. сред най-силните отбори бе този на „Дунав“ в различни превъплъщения, според актуалния спонсор на клуба.

Представянето на книгата неизбежно излезе извън стриктните рамки на формалното общуване. Голяма част от публиката бе свързана с баскетбола, но имаше и гости на събитието, дошли, защото ценят работата на Александър Недков. За русенци той е човек, който работи много и в същото време е скромен.  С книгите си припомня не само върховете на русенския спорт, а и моменти, когато страстта на спортистите е била по-силна от всичко.

Сподели в
 

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

„В момента според мен не е толкова силна цензурата, колкото автоцензурата. Имаме на пръв поглед пренаситена медийна среда в България, но в същото време и ограничена. Медиите са натъпкани в големи конгломерати от собственост. Хората в тях се страхуват да не загубят работата си, ако не спазват редакционната политика,” казва Илияна Йотова в интервю за baricada.org.

08.11.2021/16:22

„Живеем в среда на потиснато медийно пространство, което беше купувано, препродавано и е основно в ръцете на олигархични кръгове,“ заяви министърът на културата на конференция за върховенството на закона, свикана в София от лявата евродепутатка Клеър Дейли. Бе представен доклад, който посочва Еврокомисията като съучастник в нарушенията на закона в целия ЕС

05.11.2021/19:04

Изминаха три години от внезапното отлитане към вечността на изтъкнатия учен изтоковед, големият Човек, неуморният пътешественик и ентусиаст в хвърлянето на мостове между културите.

01.11.2021/14:47

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки