Начало
 
 

Четвърт век възходящи отношения Азербайджан - България

10.06.2017 /13:48 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова бе гост на СБЖ

В пресклуб „Журналист“ се състоя една отдавна чакана среща с посланика на Азербайджан Н. Пр. Наргиз Гурбанова. Поводът за нейното гостуване беше наскоро отбелязаната годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан.

Темата, която събра почитатели на древното изкуство и култура и модерното настояще на  страната, бе „25 години дипломатически отношения между България и Азербайджан – равносметка и перспективи".Да припомним, че от 2001 г. Азербайджан е страна членка на Съвета на Европа.

Домакинът на срещата  -председателят на СБЖ Снежана Тодорова, представи гостенката на събралите се журналисти и приятели на Азербайджан. „Радостна съм, че само два дни след като отбелязахме четвъртвековните връзки между двете страни наш гост е посланикът на Азербайджан Н. Пр. Наргиз Гурбанова и аз я приветствам с „Добре дошла сред нас“ – заяви Снежана Тодорова.

Н. Пр. Наргиз Гурбанова много бързо стана популярна в страната ни и то несамо сред дипломатическите кръгове, но и сред хората. Младата дама кипи от енергия и идеи и неуморно хвърля мостове сред различните институции и организации за сътрудничество и съвместна работа със страната, чийто пратеник е. При своите срещи, независимо на какво ниво и с кого са те, тя разговаря откровено, с което веднага сваля преградите.

В своето подробно експозе пред събралите се журналисти и представители на различни научни и обществени организации посланичката на Азербайджан се спря на всички области, в които страната й си сътрудничи с нашата, и на перспективите в двустранните отношения.

„Тази година е много паметна с това, че отбелязваме 25 години от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България – каза тя. - Интересното е в това, че и миналата година беше юбилейна, защото се навършиха 25 години от обявяването на независимостта на Азербайджан. Анализирайки отношенията между нашите две страни през последните 25 години, би следвало да отбележим, че те са на качествено високо равнище. Днес с гордост казваме, че ние сме един за друг стратегически партньори, а не само добри приятели и колеги, което е много важно. Отношения между Азербайджан и България безусловно бяха сърдечни и топли, дори когато нашата страна беше в състава на Съветския съюз. Ще ви кажа интересен факт.

В няколко наши села имаше колхози и совхози,  които се казваха „България“.“

Нейно превъзходителство припомни, че през 2015 г. по време на официалното си посещение в България президентът на Азербайджан Илхан Алиев и българският му колега подписаха  един много важен документ – съвместната декларация за стратегическо партньорство. Този документ постави нашите двустранни отношения на много високо качествено ниво и определи приоритетите, сред които практически диалог, сътрудничество в сферата на икономиката, въпросите на образованието и културата.

Според Наргиз Гурбанова нейната страна е известна с мултикултурализма си, което най-вече проличава в многото мероприятия, в които участват държавни глави, министри и други представители на културата и дипломацията. Такъв беше и провелият се наскоро в Баку ІV Световен форум за междукултурен диалог. И в този контекст е важно да се отбележи това, че български делегации много често участват в подобни важни събития. Тази година гост беше вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според посланик Гурбанова особено важно е да отбележим, че все повече се разраства двустранното сътрудничество в областта на бизнеса, икономиката, селското стопанство и фармацията, но най-вече в енергетиката и транспорта. „В областта на транспорта, ако погледнем географски, то двете страни се явяват в обсега на Централна Азия, недалеч от Китай и други страни – заяви Наргиз Гурбанова. И за България, както и за Азербайджан е много важно да излязат на други евразийски пазари. Някои от проектите в областта на транспорта през Азербайджан, от които България е заинтересована, са с участието и на други страни от региона.

Съществуват няколко варианта, като Черно море – България – Грузия - Азербайджан. А през Азербайджан има два варианта: или по Каспийско море до Туркменистан, Казахстан и нататък, или през територията на Иран до Персийския залив. И двата варианта са привлекателни за българите  и ние сега работим по тях за разширяване на сътрудничеството. У нас е известен друг един маршрут, и то железопътен: Баку – Тбилиси – Карст. Той е много по-кратък от другите маршрути и позволява да бъдат доставяни товари от Китай в Европа- до Великобритания, Париж в течение на 12 – 15 дни.

Ако говорим за сътрудничеството в икономиката и да не засегнем енергетиката, би било неправилно.

Тя се явява крайъгълният камък  в нашето сътрудничество.

Имаме сериозна договореност от 2020 г. Азербайджан да доставя на страната ви 1 млрд кубометра газ. Тези доставки ще могат да осигурят 1/3 от българското потребление, а това е много важно. Освен това Азербайджан е заинтересован от България не само като потребител, но и като транзитен коридор за азербайджанския газ.

С участието на нашата страна и партньори по консорциума беше задействан проект и маршрут за потребностите на ЕС, известен като Южен газов коридор. Той е сериозна и много важна инициатива за подсигуряването на ЕС с алтернативни източници на газ. Ако се проследи този маршрут по изграждащия се тръбопровод, ще видим, че иде реч за четири компонента на стойност $ 45 милиарда.

На първо място става дума за местонаходището на „Шахдениз-2“  - азербайджанският сектор в района на Каспия, където 93% от работата вече е завършена. Вторият маршрут е Южнокавказкият газопровод, съединяващ Азербайджан – Грузия – Ерзурум, където работата е завършена на 85%. Завършва вече строителството и на Трансанатолийския газопровод (ТАНАП) и последният участък -Трансадриатически, който ще свързва Турция, Гърция, Албания, Италия.

Както винаги сме заявявали, енергетиката никога не е била предмет на конкуренция, по-скоро обратното – възможност за сътрудничество. Затова ние не изключваме, че на даден етап и при определени условия ще има възможност за доставки на газ и от други източници. Енерегийно-транспортните проекти, които Азербайджан е инициирал, са много добра възможност за регионално сътрудничество с Турция и Грузия. Но има и други формати.

От голямо значение е и транспортният маршрут Север – Юг. Между другото в тези маршрути България се явява страна наблюдател. Съществува известен маршрут Запад – Изток. Това е Черно море  - Каспийско море – Персийския залив. Българските партньори участват както в първия, така и във втория проект. Възможностите за сътрудничество са огромни. И смятаме, че при дългосрочните перспективи конфронтацията е неоправдана.“

Гостенката подробно разказа за културата и историята на своята родина. Тя не пропусна да сподели, че в Азербайджан мултикултурализмът не е само държавна политика, а и начин на живот. В страната преимущество има мюсюлманското население, но там живеят и православни, католици и евреи. Всичките те се ползват с уважение и разбирателство. Според посланик Гурбанова

в областта на културата има още какво да се направи

между нашите две страни. Тя припомни, че първата крачка в тази насока беше сторена миналата година, когато първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева откри реставрирания исторически хълм Трапезица във Велико Търново, за което пари бяха дарени от благотворителния фонд „Гейдар Алиев“.

„За нас е много важно сътрудничеството между Азербайджан и България, защото фондът е благотворителна организация – каза посланичката. - Спонсорирал е много културни и религиозни обекти в различни страни. Сред тях са и катакомбите във Ватикана. Не всяка страна има шанса да направи това. Черкви във Франция също бяха обект на спонсориране. Сега се строи голям Медицински център в Босна. Фондът построи училище и в Пакистан. Така че идеята е добра и благородна и чрез културата и контактите между хората , сътрудничество и взаимно разбирателство се вижда, че тя наистина е много актуална и се явява мисия на нашия фонд „Гейдар Алиев“.

На въпрос на сайта на СБЖ след проекта Трапезица какви други съвместни проекти можем да очакваме с фонда „Гейдар Алиев“, Н. Пр. Наргиз Гурбанова отговори : „Когато тук беше нашата първа дама, й зададоха въпроса защо точно Трапезица, няма ли други паметници? Тя отговори много мъдро, като напомни,че Велико Търново е бил столица на Второто българско царство, а Трапезица е бил духовен център. И тъй като ние разбираме колко е важно това за българите, пожелахме да демонстрираме своята добра воля към българските ни приятели,  като се опитахме да го реставрираме, тъй катотози хълм е перла в българската история.

В момента работим върху няколко идеи и сме ангажирани с други проекти от първа необходимост. Но колегите от фонда са отворени за нови идеи и проекти за сътрудничество. Така че ще се разглеждат.“

И тъй като азербайджанската посланичка гостува в Съюза на българските журналисти, не пропусна да акцентира и върху характера на медиите в своята страна. „Около 5 хиляди медии, около 40 са всекидневниците, около 100 са седмичниците или месечни вестници, около 80 регионални вестници и списания – каза тя. - От 10 тв канала с общодържавно значение само 4 са държавни, останалите са частни.

Колкото до социалните мрежи, ще ви спомена няколко цифри. 80% от населението на страната ни се ползва от интернет, само във фейсбук са около 2 милиона ползвателите. Няма нито една социална медия забранена или закрита. Ние първи в страните от ОНД официално отменихме цензурата преди 20 години. Това беше много преди да станем член на Съвета на Европа – 2001 година. Държавната ни политика е тясно свързана с отвореността и толерантността. Интересно ще бъде да узнаете, че

институцията на медиите за нас е много ценно постижение

на държавността ни. И това започва още когато през 1876 година в Азербайджан излиза първият вестник - „Пахарь“. Така че отбелязваме 142 години от появата на нашата печатна преса. Има създаден Съвет на пресата, както и голям брой неправителствени организации в областта на медиите. Има Фонд за подкрепата на пресата. От държавния фонд се отделят значителни средства за провеждането на определени мероприятия,и то несамо за държавните медии, а и за частните медийни кампании. Задействани са и редица съвместни проекти с ЕС и със Съвета на Европа.“

А на въпрос на сайта на СБЖ какво отразяват азербайджанските медии за България, Н. Пр. каза, че много й се иска те да пишат повече. „Вероятно това е свързано и с моята работа - да засилим контактите между журналистите – сподели тя. - Между вашия и нашия Съюз на журналистите, за да могат те  да научат повече едни за други и да отразяват по-нашироко живота в нашите страни. А за България много се пише преди всичко за енергетиката и това е ясно защо. По време на изборите отделяха много внимание, особено анализаторските списания. Интересно ми беше да чета и да разбера какъв е техният поглед.

Общите впечатления на нашите журналисти от вашата страна се черпят преди всичко от азербайджанците, които посещават България. Честно ще ви кажа че това, за което пишат, винаги е положително и интересно. На мен ми е много приятно, защото е много важно как оценяваш своя партньор. Смятам, че трябва да се засилят контактите на професионално равнище. Сигурна съм, че азербайджанските журналисти биха искали да напишат повече интересни неща за България. Но вероятно трябва да им се подаде информация или да се организират дискусии. Нашите имат близки отношения с руските, иранските, грузинските, журналистите от Централна Азия, но би ми се искало и с вас да установят добри контакти и сътрудничество и аз съм готова да помогна.“

Посланичката на Азербайджан се спря и на един от болните проблеми – конфликта в Нагорни Карабах , за който подробно обясни тяхната гледна точка. Според нея миналата година при поредния конфликт Азербайджан е предложил мирно разрешаване на конфликта на базата и принципите на международното право, както и на основата на приетите от ООН и Съвета за сигурност документи по въпроса. Тя не пропусна да каже, че позицията на България много категорично е изразена в подписаната преди две години от президентите на двете страни съвместна Декларация за стратегическо партньорство, а тя е, че страната ни подкрепя териториалната цялост и суверенитет на Азербайджан.

И тъй като гостенката говореше съвсем откровено, това породи и много въпроси сред присъстващите на срещата. Те бяха свързани с екологията, визовия режим, отношението към възрастните хора в Азербайджан, а така също и геополитическата ситуация в арабските държави в Персийския залив и за ролята на Азербайджан като балансьор поради това, че заема стратегическо място в региона.

Посланичката отговори подробно и на въпроса на главния редактор на сп. „Черно и бяло“ Станислава Пекова за състоялата се наскоро среща в Пекин относно проекта за Новия път на коприната и каква е ролята на Азербайджан в него. Според Наргиз Гурбанова страната й е сериозен участник в този проект, тъй като Азербайджан е главен основател на Азиатската банка за инфраструктура и развитие. По този начин страната се явява основна финансова структура, която ще спонсорира проектите в рамките на този маршрут, като предоставя и своя инфраструктура.

Не липсваха въпроси и за туризма, като по тази тема посланик Гурбанова заяви,че има много още да се работи. В личен план, а и в контекста на зададения й въпрос от Гергина Дворецка за развитието на туризма между двете страни, посланичката отговори, че страната ни посещават повече азербайджански туристи, отколкото български там. За миналата година, например, са били 18 хиляди. Те обаче не са организирани, а са индивидуални  туристи. Посланик Гурбанова се е заела и това да вкара в ред.

Установила е контакти с различни туроператори,

но всичко е въпрос на пари, както казва тя. От посолството имат идея да организират инфотурове за журналисти, които пишат на тази тема.

Н. Пр. Наргиз Гурбанова се явява посланик на българската роза в Азербайджан. Тя е влюбена в царицата на цветята. Останала поласкана, когато преди време община Казанлък я поканили да е член на журито на конкурса „Царица на розата“. Била очарована от красивите български момичета. По време на коронацията тя успяла да се срещне и с представители на фирми, които се занимават с розопроизводство. По съветско време в един от регионите на Азербайджан завъдили българска роза и сега се оказва, че също има наши бизнесмени, които искат да стъпят с продукцията си там.

И макар времето далеч да беше напреднало, на всички дошли на срещата с Н. Пр. Наргиз Гурбанова, не им се разделяше с нея, тъй като тя прояви типичното източно сърдечно отваряне към хората и техните интереси към нея и страната, която представя.

А в знак на интересната и откровена среща, продължила след това в непринудена обстановка на чаша чай, Снежана Тодорова подари на чаровната дипломатка книгата „Празници в България. Легенди и предания“, която тя прие радостно и обеща да прочете.  

Снимки Иван Василев  

     

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки