Начало
 
 

Оливър Стоун с четирисериен филм за Путин

10.06.2017 /19:30 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Оливър Стоун и Владимир Путин по време на снимките на филма

От 12 до 15 юни американският тв канал Showtime ще излъчи документалната лента на режисьора Оливър Стоун за Владимир Путин. Тези дни бяха показани откъси от филма-интервю, което големият режисьор е снимал в продължение на две години. Единствено руският Първи канал е закупил правата върху документалния филм и ще го излъчи от 19 до 22 юни.

Разпространяваният рекламен откъс включва фрагменти, в които руският президент отговаря на въпроси за това, кой ще доминира в евентуална война между САЩ и Русия, както и дали обича своите внуци. На този въпрос Путин отговаря, че ги обича, но не му стига време, за да си поиграе с тях.

Стоун не пропуска да го попита и за разполагането на противоракетните щитове. Любопитен фрагмент от лентата е как двамата – Владимир Путин и Оливър Стоун, гледат известната лента на Стенли Кубрик, снимана през 1964 г. „Доктор Стрейнджлав или Как престанах да се страхувам и заобичах бомбата“. Във филма се разказва как побъркан американски генерал, въпреки указанията на ръководството на страната, решава да започне война със Съветския съюз. Коментарът на Путин след прожекцията е, че филмът му е харесал, но режисьорът е предвидил и някои проблеми в областта на контрола над въоръжението, които са актуални и до днес.

Руският държавен глава не оставя без отговор и въпроса на Стоун за перспективите за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон след избирането на Доналд Тръмп. „Винаги има надежда – отговаря Путин. – докато нас не ни понесат в бели гуменки към гробищата (според традициите в Русия починалите се погребват обути в бели гуменки, за да им е по-лек пътят към оня свят – б. а.).“

Не липсват и остри критики към НАТО. Тема на интервюто са и Едуард Сноудън, КГБ, ЦРУ… По време на разговора между двамата като фон са използвани кадри от путча през 1991година. Много са и въпросите за личния живот на Владимир Путин, на които той отговаря директно и без заобикалки.   

Списание Variety, което вече е запознато с лентата, нарича филма на Оливър Стоун „голям успех на тв канала за цялото време, откакто той съществува“, и подчертава, че в този си обем лентата не е пропуснала нищо за руския президент. Авторът на статията отбелязва, че Владимир Путин се разкрива като застрашително компетентен лидер, притежаващ широк спектър от навици.

В своя туитър Оливър Стоун е публикувал два варианта на постера на документалната лента „Интервю с Путин“ и е предложил на абонатите да изберат един от тях. И на двата е публикуван слоганът на филма „Знай своя враг“, като на единия той излиза на преден план, оставяйки на заден героите на филма Владимир Путин и Оливър Стоун. А на другия се акцентира върху героите, а не върху слогана.

Оливър Стоун е известен с филмите си за политици. Той е заснел интервюта с Фидел Кастро, Джон Кенеди, Ричард Никсън, Джордж Буш-младши, Уго Чавес. Последната негова лента беше посветена на бившия агент от американските служби Едуард Сноудън.

Сподели в
 

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

„В момента според мен не е толкова силна цензурата, колкото автоцензурата. Имаме на пръв поглед пренаситена медийна среда в България, но в същото време и ограничена. Медиите са натъпкани в големи конгломерати от собственост. Хората в тях се страхуват да не загубят работата си, ако не спазват редакционната политика,” казва Илияна Йотова в интервю за baricada.org.

08.11.2021/16:22

„Живеем в среда на потиснато медийно пространство, което беше купувано, препродавано и е основно в ръцете на олигархични кръгове,“ заяви министърът на културата на конференция за върховенството на закона, свикана в София от лявата евродепутатка Клеър Дейли. Бе представен доклад, който посочва Еврокомисията като съучастник в нарушенията на закона в целия ЕС

05.11.2021/19:04

Изминаха три години от внезапното отлитане към вечността на изтъкнатия учен изтоковед, големият Човек, неуморният пътешественик и ентусиаст в хвърлянето на мостове между културите.

01.11.2021/14:47

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки