Начало
 
 

Главен редактор се извини заради „провокативна първа страница“

22.06.2017 /08:14 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На главния редактор на берлинския "Тагесцайтунг" Георг Льориш му се наложи веднага да се извини за проявата на провокативно лош вкус с първата страница от седмичното издание на вестника – „Таz am Sonntag“.

В последното седмично издание, което по стечение на обстоятелствата съвпадна със смъртта на стария канцлер Хелмут Кол, главният редактор на вестника е разпоредил на първа страница да бъде поставена провокативна снимка. На нея са натрупани погребални венци с траурни ленти с германския трикольор и над снимката пише: „Цъфтящ ландшафт“. Тя донесе мигновената негативна реакция както на цялата журналистическа гилдия и най-вече на печатните, стари и традиционни медии във федералната република, така и на възмутените граждани.

Георг Льориш се опита – и то доста неубедително – да обясни и да се защити с несъстоятелни аргументи. Според него вестникът, който е от категорията на булевардните издания, винаги се е стремял да бъде провокативен към читателите си с всичко, ставащо около нас. И този път търсели този ефект.

Само че германците, които колкото и да са толерантни, има случаи и ситуации, в които са безкомпромисни. Те признават на стария канцлер историческата заслуга за обединението на двете германски държави през есента на 1989 година и падането на Берлинската стена. Хелмут Кол е обявен за „Европеец на столетието“ и е носител на много награди и признания за неговия принос за обединението на ФРГ и ГДР. Освен това той е най-дълго управляващият (четири мандата) канцлер на Германия.

Политическата и човешката съдба и драма на самия Кол е публично известна на германците – той обедини страната, но раздели семейството си. Първата му съпруга и майка на двамата му синове – Ханелоре Кол се самоуби през 2001 година. Официално – поради дългогодишна светлинна алергия, реално – поради дълбока депресия поради многобройните афери на съпруга си. Синовете на канцлера от години не общуват и разговарят с него, отправяйки към него същите обвинения. През 2007 година старият канцлер, вече извън политиката, отритнат от мнозина от бившите си съпартийци и оплют заради „черните прeдизборни каси“ на ХДП, се ожени за Майке Рихтер, бивша негова сътрудничка, на годините на синовете му. Подписаха в болницата в Хайделберг, където Кол се лекуваше. Кум му беше бившия главен редактор на „Билд“ Кай Дикман. Новото семейство Кол заживя в старата къща на канцлера в Лудвигсхафен. Новата г-жа Кол изолира и без това вече физически зависимия канцлер и от малкото му останали приятели, от персонала, който се е грижил за него през последните 40 години. Официално тя взе правата му за издадените и предстоящите да излязат от печат негови книги и мемоари.

Въпреки драматичната чисто човешка съдба, Кол не загуби респекта на сънародниците си и на световната общественост.

Затова вълната от негодувание по повод реакцията на главния редактор на "Тагесцайтунг" Георг Льориш не закъсня.

И той се извини.
В цивилизованите държави е така.....

 

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки