Начало
 
 

Медиите профанизират българския език

21.09.2017 /13:01 | Автор : Д-р Георги Вълков, инж | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От тази табела рефлектира неграмотността ни днес

В близкото ни минало съществуваше радиопредаване за правилната употреба на българския език. Всеки понеделник, след обедните новини.

В него българисти от езиковедчески институти на БАН и водещи университети анализираха неправилно използвани злободневни езикови фрази. В рамките на 5 минути - ясно и достъпно.

С напредъка на демократичния преход на татковината ни това предаване, както и много други неща, отпаднаха от всекидневието на сънародниците ни. Сигурно в Националното радио са преценили, че с прогреса на компютърните технологии езиково-граматичните правила са "производна от втори ред", както казват математиците (пренебрежимо малка величина).

Или пък са решили, че подобно предаване е отживелица на стария строй и са го преустановили. Така коректната употреба на родния ни език бе оставена на компетентността на журналисти, политици, коментатори. С огорчение установяваме, че българският език деградира. Пионери в лумпенизирането на езика  

бяха вестниците "24 часа" и "Труд"

Те започнаха тиражирането на идиотски заглавия от рода на "Нефтохим опече петима пак"! И на такива с разменен словоред: "Глиган уби ловец" или "5 проститутки сгащиха ченгета на "Орлов мост".

Тъй като в българския език няма падежни форми за подлога и допълнението, само от контекста може да се разбере кой е извършителят на действието и кой - обект на действието (допълнение). Т.е. читателят се въвежда умишлено в заблуждение, за да се повиши интересът и, съответно, тиражът на вестника.

Използването на термини  

също е свързано с езикови нелепици. Покрай скорошните неудачи при експлоатацията на язовир "Цанков камък", няколко дни по новините на "Хоризонт" говориха за "чашКата на язовира". Не е чашКа, господа - чашка може да си поръчате в кръчмата!

Чашка е умалително на съществителното чаша и предполага малък обект на разглеждане. Това да не ви е макет от "Лего", та сте си конструирали язовирче с чашка?

"Цанков камък" си е коскоджамити язовир за "милиард лева" (според премиера) и да наричате дъното на водния басейн "чашка" е по детски смешно. Инженерно-техническият термин е язовирна чаша. Не знам кой "умник" е я умалил, но чашка не става за сериозна терминология.

Глуповият глагол "случва се"

В последните години, всички събития в медиите у нас "се случват", дори и когато трябва просто да станат. Направо замърсиха ефира с това "случване". Не знам откъде дойде, дали не е от английското: "It happens"...

Никой не се замисля, че глаголът "случва се" има общ корен със случка и случайност и означава непредполагаемост и непредсказуемост на събитието. Може да се случи да спечелите от тотото. Или да ви удари гръмотевица. Планираните събития се реализират, изпълняват, осъществяват, в краен случай - стават.

Въпреки това и журналисти, и интервюирани в хор повтарят какво ще "се случи", вместо какво ще стане при планирано събитие. А една министърКА (нарочно съм използвал разговорната, неправилна форма на думата министър) стигна до върха на творческата изобретателност, създавайки "бисера": "Случването и НЕслучването на реформата"!

Смяната на ударенията  

на известни географски названия е също дразнещо. Ако в някои случаи (по-редки), то може да е оправдано (напр., новото произнасяне на МонакО вместо предишното МонАко, тъй като във френския ударението пада на последната сричка), то в други е учудващо: ДОнбас вместо ДонбАс, КалгАри вместо КАлгари. Или пък Дженуа вместо Генуа. Слушах по радиото коментатор да говори четвърт час за КАтар, докато включа, че става дума за държавата КатАр!

То да беше само това - журналисти в националния ефир сменят ударенията и на общоизвестни нарицателни - казват стоманЕн вместо стомАнен, мИряни вместо мирЯни, наркоманИи вместо наркомАнии и прочее недомислици, смущаващи чувствителното ухо. Защо не вземат да раздадат тълковни речници с ударенията на думите за справка на новинарите преди излъчване в ефир?

Крайно време е да се обърне внимание на речта на говорителите - особено на тези в националните радио и телевизия, за да нямат нисък стил на изказ, използване на паразитни думи и езикови клишета, непонятни географски названия и пр. Защото на тях подражава аудиторията. И копира техните грешки. А страда езиковата ни култура.

Това е положението с езиковата ни култура - печално. А нима заслужаваме друго? Когато всекидневно се опитваме да "модерим" езика; когато нововъвеждаме чуждици без нужда; когато от най-високи подиуми се прокламира просторечие и профанация на езика на Паисий, какво да очакваме!? (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Може Пеевски и Домусчиев да гласят рейтингите, както им е удобно, но само за няколко дни се видя, че бТВ води на Нова тв и БНТ с много, пише frognews.bg.

12.07.2020/15:44

Българският футболен съюз бе домакин на среща между футболните клубове от Първа и Втора професионална лига, представители на Нова броудкастинг груп и Професионалната футболна лига.

11.07.2020/15:46

САЩ използват социалните платформи за цензура в различен вид. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

10.07.2020/15:25

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR дава нов живот на знаменитата поредица от документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци "Умно село“.

09.07.2020/16:52

Aсоциация за кариерно развитие и обучение започва изпълнението на проект "Медийна грамотност за гражданска журналистика". Бумът на новите медийни технологии роди феномена „гражданска журналистика“.

08.07.2020/15:25

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки