Медийните таралежи все пак се раждат с бодли

05.03.2018 /17:15 | Автор : Петър Краевски | Източник: Стършел Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пиши положително, ежко бежко

Един таралеж броди из медийното пространство. Броди като призрак с напърчени бодли. Страшилище за насекомите в хербария на Прехода. Терминатор за жабите в родното блато. Мор за хлъзгавите влечуги, припичащи се на Цанков камък...

Медийният таралеж на властта.

Мярва се в Парламента, помотае се из студията на кабеларките, овъргаля се връз жълтите листа на централната преса, па току се шмугне в нечии гащи. Защото чуждите гащи са хралупата на медийния таралеж. Той там битува, там домува, там кротко пасе – храни се с естеството на нещата.

Странно животно е медийният таралеж. Пуснат ли го на светло, търкулва се презглава като пощальон. Обикаля по предварително зададени адреси. Никого не пропуска.

Още не е посетил своите абонати, а те вече седят като на тръни – стоят му диван чапраз. С голи дупета дюс дибидюс, за да не им го пъхнат в гащите. Тогава обаче медийният таралеж се превръща в разкошен диван от някоя вечерна програма – какъв примамлив капан! Няма как да не поседнеш.

Развихри ли се, е като напаст

Расте и вършее из колективното ни подсъзнание. Той е игленик, в когото забиваме страховете си като губерки. Шизофреничен дартс, който весело ни замеря със стрелички. Уж здравословен курс по иглотерапия, ама с шишове за плетене. Абе, страшно шоу е медийният таралеж!

За него животът е сцена, на която си парт­нира със задници. А ние, зрителите, сме обзети от амбивалентното чувство да си умираме от страх, но и от кеф, особено когато той разтърси бодлите си под нечие седалище. О, колко сладко плаши несигурното усещане за справедливост! И как сгрява душицата...

Бодлив, казват, бил медийният таралеж. Мушкал, боцкал, ръпкал. Но така ли е наистина? Я го разгледайте по-отблизо. Нещо да ви прави впечатление?... Да. Мутант е медийният таралеж. Накокошинен Франкенщайн, излязъл от лабораториите на Прехода. Хибрид с неясен произход и набързо скалъпена ДНК. За него е написаното:

Някой властно повели,
директивите са ясни:
таралежите – с игли.
Но иглите – безопасни.
 

Точно такива са бодлите на медийния таралеж: отдалече – остри карфици, отблизо – безопасни игли. Сам на тях не можеш се наниза. Трябва да ти помогнат. Но закачат ли те, ще се влачиш след Ежко Бежко-то от дупка на дупка, та чак докато гадинката пукне. Нищо, че животът є е кратък.

Медийният таралеж е като всяко чудо за 3 дни. Ама всеки 3 дни – ново чудо. И нов медиен таралеж. Той винаги умира заедно с жертвите си и отново се ражда с техните съсухрени мумии, набучени по гърбината му като лански листа. Ето това е той. Абсурден зверчок със слонска памет, апетит на свиня и нрав на сибирска мечка.

А от кого ли е създаден? Кой ли го храни? Кой го дресира?

Не питайте.

Тези въпроси няма да родят истински отговори. Ще родят поредните медийни таралежи за поредните нарочени задници. Не вярвате ли? Е, пробвайте се тогава. Много скоро ще разберете, че медийните таралежи все пак се раждат с бодли.

За ужас на своите майки.


 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки