Начало
 
 

Пекин концентрира медийната пропаганда

28.03.2018 /13:45 | Автор : Кристофър Бодийн, АП | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Китай има много вестници, излизащи на английски език

Китайските държавни медии ще разпространяват повече пропаганда, след като Китайската комунистическа партия (ККП) обяви, че поема пряк контрол върху всички медийни компании и регулатори: от филми и телевизия до книги и радиопрограми.

Стъпката е част от кампания на президента Си Цзинпин за затягане на партийния контрол върху обширни сектори от китайския обществен живот под лозунга за "Единомислие между държавници и граждани”.

Според анализатори директният надзор ще помогне на партията да наложи идеите вътрешнополитически, а също така ще съдейства за подобряване на имиджа й в чужбина.

Съгласно обявения план Радио Китай, Китайското национално радио, Китайската централна телевизия, заедно с международното й крило - Китайската глобална телевизионна мрежа, ще се слеят в нов медиен орган с името "Гласът на Китай" (в превод).

Закриват китайския регулатор СЕМ 

Правителственият регулатор за печатните издания, радиото, филмите и телевизията ще бъде закрит. Неговите отговорности ще бъдат прехвърлени на отдел "Пропаганда" към ЦК на ККП, наред с контрола над филмовата индустрия, включително вноса и износа на филми.

Основните отговорности на новия орган включват "прилагане на партийните пропагандни ръководни линии и политики", посочва Синхуа. Вестникът на комунистическата партия "Глобал таймс" цитира правителствения експерт Фън Юе от Китайската академия на обществените науки, според когото този ход ще "съсредоточи ресурсите и властта за увеличаване на китайското влияние зад граница и ще допринесе за международния имидж на Китай".

Както подсказва името му, новият медиен монолит "Гласът на Китай" изглежда е направен по модела на медии като американската "Гласът на Америка" и руската "Раша тудей", сега известна просто с инициалите Ар Ти (RT).

Си подчерта многократно, че ролята на държавните медии е да бъдат "гърлото и езика" на партията, т.е. изразители на нейните мнения, особено след посещенията през 2016 г. в редакциите на Синхуа и други големи медии. По време на тях той затвърди още повече това послание и заяви, че тези медии трябва да "вземат партията за презиме".

Уеднаквяват се политическите послания

Китай харчи огромни суми, за да увеличи медийното си присъствие зад граница през последните години. Китайската централна телевизия откри телевизионни центрове във Вашингтон и кенийската столица Найроби. Англоезичният вестник "Чайна дейли" плаща, за да бъде предлаган в комплект с престижни американски вестници като "Вашингтон пост".

Но тези усилия се сблъскват с изключително трудното предизвикателство да се конкурират с традиционни световни медии като Си Ен Ен и Би Би Си.

Цао Пейсин, преподавател в катедра "Телевизия" на Китайския университет по комуникации в Пекин, отдавна обучава голяма част от телевизионните звезди в страната. Според него реорганизацията се вписва в тенденция към по-голяма продуктивност и медийно съсредоточаване, но също така ще помогне да се представи и по-уеднаквено политическо послание. „Интегрирането на различните отдели обаче може да не е лесно”, каза Цао.

"Ако системата не може да бъде създадена по модерен, продуктивен и много гъвкав начин, ще е доста трудно толкова много организации да работят в синхрон", кпредвижда Цао Пейсин. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Конституционният съдия коментира в предаването "Мрежата" по БНР споровете около проекта за промени в ЗРТ и посочва: "Законите, които уреждат медийната реалност, не могат и не трябва да се пишат от политици. Това е закон, който може и трябва да бъде писан само от хората, които работят в медиите и познават проблемите, и разбират значението на медиите".

25.10.2020/15:15

Световната здравна организация и американската организация „Wikimedia Foundation” - собственик на Wikipedia, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса. Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19.

24.10.2020/12:06

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.

23.10.2020/12:00

Книгата на журналиста Стефан Велев "Зазоряване преди полунощ" ще бъде представена довечера в родния му град Радомир, съобщиха от Народно читалище "Напредък 1895" в града.

22.10.2020/14:25

Партия АБВ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за случай с телевизия „Евроком", съобщи пред медиите лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка.

18.10.2020/14:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки