Начало
 
 

Светлин Русев направи в „Поглед” изложба с една картина

27.05.2018 /16:57 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светлин Русев беше човек с поглед в бъдещето

Връщам се почти 4 десетилетия във времето – в 80-те години. Тогава редакцията на седмичника на Съюза на българските журналисти бе на улица „11 август” № 6 – там, където сега е папската сграда...

Тогава вестникът бе в поредните си много силни години. „Въртяха” се тиражи от около 400 000 броя.

А съсед ни бе художникът 

Ателието му се намираше точно срещу редакцията – до другия, западния тротоар на улицата, на ъгъла на „11 август” и „Янко Забунов” (сега – „Врабча”). И честичко можеше да бъдe видяна чакащата го – като председател на Съюза на българските художници (СБХ) -- служебна кола пред сградата. Сигурен знак, че е вътре в нея...

Художникът много рядко даваше интервюта, ала имахме пробивна сътрудничка – Юлиана Недева, която неведнъж успяваше да го придума да сподели мнението си за някоя голяма изложба, за конгрес на СБХ, за конгрес на културата.

Помагаше ни в тия усилия и отколешният приятел на редакцията Георги Шапкаров, който се трудеше в художническата организация и всяка седмица ни осигуряваше информация за най-интересните изложби, които предстоеше да видят бял свят.

Светлин Русев винаги е писал сам словата си, така ставаше и с отговорите на въпросите, с които се обръщахме към него. А стилът му – както и творенията му с четката – си бяха с неговата, запазената марка. Нерядко с по-длъжки изречения, с по-малко нови редове – навик, на който си държеше и бе упорит в нагласата си. Ала винаги намирахме съгласие и бе чест за вестника да е сред сред авторите ни. Пък и „Поглед” бе знак за качествена журналистика и фирмата ни „отваряше” почти всички врати...

И тъй – година след година 

През 1990-а Светлин Русев направи огромен портрет на пророчицата Ванга. И се договорихме да го изложи при нас. Изложба с една картина. Той обичаше такива необичайни хрумвания. 

И един предиобед картината „пресече” – грижливо носена – уличката и бе поставена на източната стена на най-голямото редакционно помещение – секретариата. Вдясно от вратата му. И в дъното на високата към 3 и половина метра стая.

Творецът бе избрал тъкмо това място.   

Познавачите, посветените знаят, че той бе и ненадминат „аранжьор” на десетки, може би на стотици изложби. 

На отриването доведе лично и достолепния Иван Ненов – по онова време вече на патриаршеските 88 години. Аристократ на духа, дивен художник с щедра душа и рядко срещана доброта. Имаше и гости, там бе и цялата редакция, разбира се.

Картината ни погостува около седмица, а – дойдеше ли желаещ да я види – редакторите от отдел „Култура и изкуство”: Желяз Сагаев, Мариана Шипковенска (нейният баща – прочутият психиатър проф. Никола Шипковенски, бе правил документален филм за Ванга), Христо Спиров и аз – имахме грижата да посрещаме и да съпровождаме почитателя на художника.

Един ден ни навести – облечена по най-изискан начин и с френска шапка – друга наша именита съседка: Вера Недкова. Родената в Скопие художничка и Иван Ненов са били приятели от младини. Тя живееше малко по-нагоре по улица ”11 август”, на номер 2. В посока към храм-паметника „Александър Невски”... Разгледа внимателно творбата, огледа я от различни ъгли, разменихме няколко думи, благодарих й за вниманието към стореното от нас, а тя – за любезното посрещане, и я изпратих.

Малко по-късно редакцията се премести на площад „Славейков”. 

28 лета подир всичко описано вече го няма „Поглед”. Отидоха си един подир друг и Вера Недкова, и Иван Ненов. Отиде си и Светлин Русев.

Хубавото на вестникарството е, че среща и запознава журналистите с интересни, умни, талантливи хора, които виждат далеч напред във времето.

Тъжното е, че те сякаш – дано да греша – стават и остават като че ли все по-малко...

Свързани:   Сбогом, учителю Светлин Русев

Никога не съм учил сериозно живопис, но винаги съм мислил за Светлин Русев като за учител. С гъстата си вчесана назад коса той излъчваше достолепието на библейски пророк и авторитета на университетски преподвател.
Дата: 26.05.2018


 

Сподели в
 

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020/14:58

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020/13:50

На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба:

21.05.2020/11:22

„Ако човек може да направи в живота си мъничко добро, е най-доброто, защото зло всеки може да направи„. Така казва в интервю роденият в Харманли актьор Димитър Хаджиянев, от чиято кончина се навършиха 15 години.

19.05.2020/11:39

Малцина са хората, които знаят на кого е кръстена Плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски". Самият д-р Странски не е от Плевен, но е бил високо ценен тук.

18.05.2020/17:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки