Начало
 
 

Ще почне ли Херберт Кикл да претърсва редакции в Австрия?

30.09.2018 /12:27 | Автор : Роберт Мизик | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Херберт Кикъл оцеля и във вот на недоверие заради медйния скандал

Допреди година Херберт Кикл беше рупорът на ултрадясната "Партия на свободата", а днес той е вътрешен министър, който се позиционира в крайнодесния спектър на дясното австрийско правителство.

За кратко време той успя да направи вече доста гафове. За да дойде сега и скандалът с опита му да се разправи с критичните медии.

Само приятелски медии трябвало да бъдат снабдявани с информация, а полицейските акции следвало да служат на дясната програма на правителството.

Вярно е, че и демократични партии са се опитвали да поставят медиите под контрол. Но да формулираш намеренията си в писмен вид, т.е. да ги има черно на бяло, при положение, че това лесно може да стане публично достояние, говори за 2 неща: за злонамереност и за пълна неспособност.

След това министърът, който иначе знае много да говори, се сниши и направи опит да прехвърли отговорността другиму: „Не бях аз, секретарят ми беше!“ 

Но "окръжното" до полицейските управления е показателно, защото чрез него на полицейските служби не само се забранява да дават информации на критичните медии - в документа изрично се споменават ляволибералният в. "Фалтер", либералният "Дер Щандарт" и либерално-консервативният "Курир".

Журналистите трябва да мислят, преди да критикуват Кикл

Подаваните към тях информации трябвало да бъдат сведени до предписания от закона минимум, докато по-малко критичните медии и дясната преса трябвало да бъдат награждавани с „бонбончета“. Ясно е и намерението за създаване на атмосфера на сплашване.

Неприятно е положението на онези медии, които не фигурират в списъка на Кикл с критичните вестници, защото кой ли би желал да бъде класифициран като "официално некритичен" от един авторитарен министър? В бъдеще обаче всички журналисти, които използват информации от вътрешното министерство, ще бъдат много по-внимателни и ще трябва да мислят 2 пъти, преди да критикуват министъра.

Никой не знае какво още може да последва. Дали няма да се стигне до претърсване на редакционните помещения на разследващите медии? Редакциите вече инструктираха сътрудниците си какво да е поведението им, ако полиция нахлуе в редакцията. 

Все още мнозинството австрийци критикува Кикл. Но това няма да обезвери неговите поддръжници. Австрийската "Партия на свободата" постоянно тръби, че ще се разправи с „елитите“. Под елити, обаче, партията не визира своите кредитори от големия бизнес и оръжейното лоби, а редакторите, които се изпречват на пътя на авторитарното преустройство на страната. (Със съкращения)

Свързани:    В Австрия негодуват срещу новата цензура

Нов медиен скандал се развихри в Австрия, която в момента председателства Съвета на ЕС. Полицията да сведе до минимум информацията, която подава към неудобни за властта медии.
Дата: 27.09.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки