Начало
 
 

Максим Минчев: Проблемите на „четвъртата власт” са глобални

24.10.2018 /19:31 | Източник: МИА/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Максим Минчев очаква много от новата среща в Скопиe

По традиция всяка година БТА организира Световна среща на българските медии на различни места в България, региона и света, а сега за XIV среща е избран град Скопие, предаде агенция МИА.

Генералният директор на БТА Максим Минчев обясни в интервю за МИА, че е избрана "приятелската столица на Македония", тъй като по време на българското председателство на ЕС главната тема бяха Западните Балкани.

На въпрос на агенция МИА защо на тази среща, за разлика от предишните, липсват политици, Минчев потвърди, че програмата на събитието е изключително журналистическа.

Помолен да коментира състоянието на медиите, като се има предвид, че и Република Македония, и България, а и целият регион са в дъното на класацията за свобода на медиите, Минчев отбеляза, че медиите на Балканите наистина не са в най-добро състояние, но подчерта, че те са отражение на обществените процеси - политически, икономически, културни, религиозни.

Журналистите трябва да потвърдят ценности си  

Той каза, че и в България, и в Македония, има свобода на словото, но не са решени някои други въпроси - например не винаги е ясна собствеността на медиите, тяхната зависимост от политиката, влиянието на икономическите двигатели, автоцензурата и т.н.

Но проблемите на т.нар. "четвърта власт" са не само балкански, а глобални и една от причините е бързата промяна в инфраструктурата на средствата за масова информация и диктатът на информационните технологии.

Говорейки за най-голямата провокация на днешната журналистика, "фалшивите новини", Минчев отбеляза, че именно информационните агенции, които според последни проучвания разпространяват 80 процента от световната информация, остават "последният бастион" на истинската и вярна информация.

Генералният директор на БТА подкрепи идеята на МИА за международен форум на информационните агенции от региона, на който открито да се обсъдят независимостта на медиите и професионалната журналистика.

"Ще бъде удоволствие за нас да участваме, ако бъдем поканени. Днес повече от всякога е много важна не само журналистическата солидарност, но и общата ни отговорност. Ние трябва да предложим на политиците и обществото правилни решения и да потвърдим нашите професионални ценности. Иначе журналистическата професия или ще изчезне, или ще се промени до такава степен, че никой вече няма да иска да се занимава с нея", каза Максим Минчев. (Със съкращения)

Свързани:   БТА открива в Скопие XIV среща на българските медии

XIV Световна среща на българските медии ще се състои от 24 до 28 октомври в Скопие, съобщи по-рано генералният директор на БТА Максим Минчев.
Дата: 24.10.2018


 

Сподели в
 

За поредна година националната политематична телевизия е в Топ 5 на най-използваните източници за информация, сред всички телевизии, радиа и вестници в страната. Това сочат данните от годишния доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, към университета в Оксфорд.

24.06.2021/17:48

Телевизията обяви в прессъобщение от петък, че интервютата с политически лидери и кандидати за депутати ще са в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице", при Жени Марчева в „Тази събота и неделя" и в рубриката на Мария Цънцарова в „120 минути".

17.06.2021/15:33

Голяма част от творбите, изпратени за ученическия журналистически конкурс "Григор Попов", са били посветени на пандемията.

12.06.2021/17:25

Скандалът около злополучното интервю на Би Би Си с покойната принцеса Даяна през 1995 година отшумя, но не и въпросите, които остави след себе си - за почтеността на журналистите. Темата коментира в интервю за БНР Алан Ръсбриджър, бивш главен редактор на в. „Гардиън“ и председател на тазгодишното жури на Европейските журналистически награди.

06.06.2021/16:27

12 австралийски медии бяха осъдени да платят глоби за нарушения на съдебна забрана за разгласяване на поверителни данни относно процеса за педофилия срещу кардинал Джордж Пел, по-късно оправдан, предаде АФП.

05.06.2021/16:36

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки