Начало
 
 

Родолюбива проява пое към българската памет

11.02.2019 /15:14 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

Изложбата като с машина на времето ни връща в едни далечни години на България. Или както сподели за сайта на СБЖ нашата колежка Магдалена Гигова, член на екипа на организаторите, „Причудливото на пръв поглед съчетание между съвременни технологии, музика и национални гозби е търсено и оправдано, защото проектът елегантно и ненатрапчиво съчетава фотоси със сюжети от българския бит от края на ХІХ и началото на ХХ век с родова история, преминала през различни епохи и държави и акостирала в нашата съвременност”. Трябва да кажа, че на това родолюбиво събитие изключителен спомоществовател е бизнесдамата Нели Беширова.

Изложбата беше открита от директора на Националната художествена галерия и Квадрат 500 Яра Бубнова, която не пропусна да акцентира върху художествената и историческа стойност на артефактите, включени в експозицията. Председателят на фондация „Ценности“ Антонина Стоянова благодари на екипа, осъществил проекта, на дарителите семейство Близнаков. „От деня, в който се роди идеята за нея, ние искахме тази изложба да е нестандартна като замисъл, новаторска като концепция и съвременна като реализация – каза тя. - Надявам се чрез необичайните експонати, макар и само за час, всички ние да отправим поглед назад към едно време, което понякога сякаш забравяме, но което би могло да бъде богат извор за самочувствието ни на българи“. Със специална благодарност към спомоществователя на изложбата Антонина Стоянова даде думата на бизнесдамата Нели Беширова. В емоционалното си слово тя благодари за привилегията да помогне за връщането на тази светиня в България и подчерта, че „трябва да помним миналото си, за да имаме бъдеще“.

Развълнуван, президентът Петър Стоянов поднесе на съпругата си огромен букет, който дъщеря им Теофана и синът Стефан са поръчали за тържествения повод на майка си. Този мил жест предизвика сърдечна реакция сред гостите на изложбата.

Особен интерес сред присъстващите предизвикаха почетните гости, а това бяха трите дъщери на Надежда Близнаков – графините Даниела, Кристина и Николета ди Микели Витури, пристигнали специално за събитието от Италия. Не по-малко разчувстващи бяха думите на Даниела ди Микели Витури, която призна, че малко преди да тръгне за София е заснела видео с майка си, която казва „Щастлива съм, че доживях до 95, за да мога пак да говоря за България.“

Историята, която поднася в Квадрат 500 фондация „Ценности”, без много колебания може да се нарече подобна на приказка. Тя като един огромен магнит привлече на откриването стотици почитатели на автентичното и българското, като сред тях освен президентът Петър Стоянов бяха и експремиерът Филип Димитров,  бившият вицепремиер Даниела Бобева, посланикът на Италия в България Стефано Балди и бъдещият посланик на страната ни в Рим Тодор Стоянов, настоящ зам.-министър на външните работи, председателят на СБЖ Снежана Тодорова, Богдана Карадочева, Стефан Димитров,почетният консул на България в Конго и главен двигател на Българската гайдарска асоциация Теодора Игнатова, Ирина Йорданова от КРИБ, общински съветник от София  астрологът Светлана Тилкова -Алена, Педя човек-лакът брада Слава Рачева, актрисата и поетеса Ана-Мария Гюзелева, тв водещата Искра Ангелова, политическият анализатор Алекс Алексиев, арх.Стефан Добрев, почти целият състав на италианското посолство и представители на италиански институции у нас, интелектуалци, журналисти и ценители.  

А освен документалната лента филма „Съкровище в сърцето“, виртуозните изпълнения на класическа музика от трио „Хипнотик“ и на пианиста Петър Мюфтиев-Петручио накараха гостите дълго след това да споделят на чаша вино своите впечатления от изложбата и от интересната информация, която получиха от пояснителните текстове към снимките, дело на етнолога Анелия Милушева, консултант на проекта.

Специално за сайта на СБЖ свои размисли за „България през стъклото на времето“ и сподели „виновникът” за събитието на годината председателят на фондация „Ценности” Антонина Стоянова.

 

АНТОНИНА СТОЯНОВА: ИЗЛОЖБАТА Е ПРИЗИВ КЪМ ВСИЧКИ НАС ДА ОПАЗВАМЕ ДУХОВНИТЕ СИ ЦЕННОСТИ

Разрешете ми да ви поздравя за прекрасното преживяване, което доставяте на всички нас, които обичаме страната си, с изключително интересната фотоизложба „България през стъклото на времето”, г-жо Стоянова! Освен приятни усещания, тя поражда и някои въпроси. Каква е цената, не в парични знаци, а в духовен смисъл, на това благородно дело?

Изложбата, представяйки исторически, етнографски,  географски детайли от българското културно наследство от края на ХІХ и началото на ХХ век,  дава възможност да преоткрием обичаи, занаяти, душевност на нашия народ. Да свържем събития и хора от България през стъклото на времето. Изложбата може да се разгледа и като призив към всички нас да опазваме, да се грижим за духовните си ценности, както са направили семейство Близнаков, макар и далеч от България.

Защо се решихте на тази нелека стъпка - да направите изложбата при положение, че си е истинско предизвикателство да се възкресят фотографии, правени много назад във времето?

Преди всичко тази изложба се вмества в главните приоритети на фондация „Ценности“. Българското културно наследство е част от европейската и световна култура и ние сме длъжни да показваме нейната уникалност. Културата се нуждае от възхищението на хората, но се нуждае и от нашата грижа. Може би това беше един от стимулите да инициирам тази изложба.

Всичко това е правил и Марко Близнаков. Мисля, че експозицията е продължение на неговото желание да представи красотите на България и извън границите й.

Какво е усещането да сте пазителка на тези така безценни фрагменти от пъзела на живота и бита на една друга България?

Това е отговорност, но нека да добавя – и гордост.  Мисля, че е много важно решението, което взе целият екип на изложбата – да я направим пътуваща и да бъде представена не само в България, а и извън пределите й. 

И понеже през 2019 г. Пловдив и Матера са европейски столици на културата, виждам нещо символично - че изложбата на фондация „Ценности” днес пуска мост между България и Италия, който вероятно навремето се е опитвал да съгражда и българинът Марко Близнаков, а неговите потомци са продължили благородното дело. Мислите ли да покажете изложбата в двете европейски столици на културата?   

Имаме амбицията да положим усилия да покажем изложбата и в Пловдив, и в Матера, особено в контекста на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Италия. Замисълът на фондация „Ценности“ и на хората, тясно свързани с изложбата „България през стъклото на времето“, е тези документални кадри и факти, историческите и етнографските детайли, преплетени с човешките съдби, да бъдат представени в контекста на европейските ценности.

За нас експозицията е пътуваща и бихме я представили навсякъде, където има възможност, защото българското културно наследство е уникална част от световната култура и ние трябва да се стремим да го покажем!

Искам да изкажа своята най-топла благодарност на колежката, а и най-вече добра приятелка, Магдалена Гигова, която оказа безценно съдействие за този мой материал!

Подробно историята на тази уникална проява бе представена на нашия сайт

http://sbj-bg.eu/index.php?t=41613

Снимки Кайя Христова и Мари Къналян

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки