Начало
 
 

Парламентът прие доклада на СЕМ за 2018 г.

11.04.2019 /15:25 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мнозинството депутати подкрепят отчета на СЕМ

Има необходимост от нов закон за радиото и телевизията или сериозна промяна на сегашния, заявиха в парламента депутати и представители на СЕМ при обсъждането на доклада на регулатора за 2018 г.

Докладът на СЕМ беше приет с 91 гласа "за" и 4 "въздържал се".

В доклада се посочва, че общият обем наблюдение на радио- и телевизионни програми за 2018 г. е в размер на 23 426 часа, от тях за телевизионни програми - 14 938 часа, а за радио - 8488 часа.

На пазара на аудио-визуалните медийни услуги работят 112 регистрирани български доставчици, които създават 145 програми. В радиосектора има 60 доставчици на медийни услуги, които имат индивидуални лицензии за доставяне на 84 програми чрез наземно аналогово радиоразпръскване.

Все още съществува и кабелно разпространение на радиопрограми, където 23 регистрирани доставчици на радиоуслуги създават 24 кабелни радиопрограми.

От административнонаказателната дейност на СЕМ за 2018 г. е видно, че са издадени 42 наказателни постановления, от тях 38 са обжалвани и са образувани или предстои образуване на дела пред съответните съдилища, 4 не са обжалвани. Постановени са 48 съдебни решения.

Какво казаха депутатите от трибуната:

Проблемът не е в СЕМ, а в законите, които им дават толкова права, колкото отчитат, заяви председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.

Той припомни, че сегашният закон не е пипан 20 години, и призова регулатора да предложи законодателни промени, които да бъдат обсъдени в комисията. Важен въпрос според Рашидов е деморализирането на обществото.

"Кой български гражданин наруши свободата на словото? Или този проблем е ръцете на самите медии", попита той. "Ние, искаме не искаме, с медиите сме едно цяло. Ако няма зрители, ако няма слушатели, сами се сещате, че съществуването на медиите е абсолютно излишно. Ние заедно съставляваме едно общо цяло”, каза Рашидов:

”А в това цяло, за да не се правят грешки, СЕМ е органът, който ще трябва да контролира и в двете посоки", коментира Рашидов. Според него СЕМ трябва да следи за поведението на медиите и да гарантира както свободата на зрителите, така и свободата на самите медии.

”Имаме остра нужда от чисто нов закон или от фундаментални промени на сегашния, който е остарял морално и технологично”, заяви Бетина Жотева от СЕМ. Тя припомни, че миналата година е приета нова европейска директива за аудиовизуални медийни услуги, която у нас трябва да се превърне в закон до септември-октомври 2020 г.

По силата на тази директива интернет-сайтовете трябва да се припознаят като електронни медии. Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма от тази, която идва от телевизиите и радиата, има много хора, които се информират само от интернет, коментира Жотева.

Според новата директива всеки един сайт, който има аудио и визуална информация, трябва да е под контрола на регулаторен орган. Сега не можем нито да наблюдаваме сайтове, нито да пишем закони, каза Жотева. Тя отбеляза и проблем с недостига на финансиране на СЕМ.

Според Тома Биков от ГЕРБ важен е въпросът за отговорността на медиите. "Медиите към този момент не носят достатъчно отговорност. Това не е критика, това е съвет", каза той. Имаме нужда от минимално количество честност, човещина, проверка на новини и информация в интернет, смята той.

”Може би трябва да попитаме колко е високо доверието в българските медии”, коментира Биков и допълни, че високият рейтинг на една телевизия например не означава и високо доверието на зрителите към нея.

“Моят призив е медиите да знаят, че когато се руши доверието в останалите 3 власти, ще се руши доверието и в тях, а когато една медия не се ползва с доверие, тя спира да е медия”, коментира Биков.

Красимир Богданов от Обединените патриоти призова СЕМ да направи мониторинг на медиите, които използват субтитри при предаването на новини, свързани със Северна Македония, и да им обърне внимание, че това е крайно неуместно и трябва да бъде прекратено. "Българската наука отдавна е доказала, че езикът, който се говори в Северна Македония, е регионална норма на българския книжовен език”, заявиБогданов.

Павел Шопов от ОП отправи критики към някои предавания на БНТ. Според него се правели опити да се докаже, че Русия не ни е освободила. Според него друго предаване имало за цел да дискредитира българските свещенослужители.


 

Сподели в
 

Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на "Дневник" и "Капитал", но счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика, пишат от държавното обвинение и добавят:

17.07.2019/15:25

Екипът на партията „Опозиционна платформа - за живота”, чийто лидер е Юрий Бойко, смята, че отговорността за обстрела на телевизионния канал „112 Украйна” се пада на президента Владимир Зеленски и на главния прокурор Юрий Луценко.

16.07.2019/15:25

Хората прекарват с медиите повече от 10 часа на ден, казва проф. Елена Вартанова – декан на Факултета по журналистика на Московския държавен университет „Ломоносов“:

15.07.2019/16:51

Нурини Касим, генерална директорка на Малайзийската национална агенция по печата Бернама, разказва в интервю за БТА: Агенцията има около 1000 служители. Повечето сме журналисти, но имаме също радио и телевизия.

13.07.2019/17:15

Швейцарската легенда в тениса Роджър Федерер се подразни на въпрос на репортер след победата си в четвъртфинала на “Уимбълдън”.

12.07.2019/15:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки