Начало
 
 

Автор: „Правен преглед” ни мами, че плаща хонорари

14.04.2019 /14:53 | Автор : Иван Хр. Герасимов | Източник: eliana mitova Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ще каже ли нещо конкретно издателят Мария Славова?

Има ли у нас право, има ли министър на правосъдието? Г-жа Цачева подаде оставка. Но право би трябвало да има и без нея, нали така! Само че в нашата държава точно хората на правото изнудват пенсионерите, гаврят се с тях, пише авторът Иван Хр. Герасимов, който се представя като пенсионер, писател и преди всичко – гражданин.

Не съм голословен!

Има една професорка по административно право и административен процес - казва се Мария Славова. Не зная дали в момента тя прави нещо в Софийския университет. Дано да не преподава, защото ще бъде жалко за студентите.

Но зная, че тя е издателка на списание - "Правен преглед". В него разглежда правни казуси. Но помества и други четива. Това е много положително, защото всички имаме нужда от изкуство, музика, живопис.

Там можете да прочетете рецензии за изложби и концерти,творчески портрети на големи артисти. Там нашите най-велики артисти дават интервюта, при това - с охота. Няма лошо - всеки иска да види името си в такова престижно издание.

Авторите пък са все известни хора   

Разгърнете списанието и сами ще се убедите, че там случаен човек не пише. Те пишат аргументирано и увлекателно - така, че да те заставят да си купиш и следващия брой. Консултанти на списанието също са видни личности - Ренета Инджова, Димитър Луджев, Марияна Кънчева, Михаил Екимджиев, драматургът Христо Бойчев, модистката Евгения Живкова, Тома Томов, Красимир Райдовски.

Как да не ти се иска да си видиш името в това списание. При това професор Славова обеща на всички автори адекватно заплащане. А в наше време кой не би поискал да си притури по някой лев към пенсията или към заплатата?! От пари никой не бяга, при това - заработени с честен труд.

В списания от рода на"Правен преглед" - да кажем "Ева" или "Идеален дом", една публикация на престижен автор не пада под 100 лева. Ето защо авторите пишат с удоволствие и са готови да направят чудеса за лъскавото списание.

Дотук добре   

Сега, обаче иде ред на лъжицата с катрана в кацата с меда. Професор Славова не плаща! Тя заявява пред авторите, повечето от които са пенсионери: списанието няма пари, пишете, ако искате, но да ви платя не мога. И не обещава, че някой ден ще може да им се издължи.

Така доста авторитетни хора пиха по една студена вода миналата година. Всички бяха убедени, че "Правен преглед" наистина няма средства и че ще спре да излиза. И искрено съжаляваха, защото в България има нужда от такова списание. Сред консултантите му неслучайно бе и големият юрист Димитър Гочев, Бог да го прости!

Но, виж ти, списанието продължи да излиза и през настоящата 2019 г. Пак е лъскаво! Пак се купува. Явно спонсорът, който му е дал гръб, пак се е бръкнал. Но да не мислите, че проф. Мария Славова се е издължила някому?! Не, разбира се! Тя продължава да пее старата песен "Пари няма".

Мнозина от измамените автори вече се обръщат към съда. Но съдопроизводството не трае ден два, то се проточва във времето. А хората имат нужда от парите си. Измамените са загубили по 300, 400, 500 лева. Това е една пенсия. Кой в наше време може да си подари пенсията, някому?

Аз лично такъв човек не познавам 

Всеки има нужда от средства - за храна, за лекарства, за дрехи. Сред измамените от проф. Славова е и моя близка приятелка. Тя също не пише даром, защото всички имаме нужда от средства. Вече е напът да заведе дело срещу проф. Славова - просто така, за престижа на професията.

Но аз искрено се надявам тези редове да бъдат прочетени от ректора на Софийския университет, от декана на Юридическия факултет на Алма Матер, както и от стотици читатели.

Този тип поведение - да заръчваш някому работа, а да не плащаш, трябва да бъде заклеймен. Искрено се надявам и в Министерския съвет това писмо да бъде прочетено. Ако бъде публикувано във вестника, до който го изпращам, аз лично ще изпратя един брой в Министерския съвет. И на ректора на СУ ще го изпратя, и на декана на Юридическия факултут.

Всеки труд си има съответната цена 

Никой няма право да експлоатира чужд труд - не сме в робовладелския строй, а сме в демократична България. Това трябва да е ясно на проф. Мария Славова и на целия екип, с който тя работи. Защото, предполагам, че на печатницата и на най-близките си хора тя плаща.

А авторите, които създават имиджа на нейното списание, остават ощетени. Това нещо го нямаше по Тодор Живковото време. Тогава всеки си получаваше хонорарите навреме - напише ред, два, вземе си хонорара. И е мотивиран пак да пише. Никой издател не си и помисляше да експлоатира безнаказано чужд труд.

Моля СБЖ да даде гласност  

Вече не купувам "Правен преглед", защото изпитвам презрение и ненавист към тази жена, която лъже хората. Моят съвет е към всички, които е ужилила финансово - съдете я! А азимам грижата да изпратя публикацията на всички заинтересовани лица. Можете да видите и лицето на тази г-жа издателка, която е правист! И би трябвало да защитава правото, а не да го потъпква.

Защото всеки, положил някакъв труд, трябва да получава за него финансово възнаграждание. Преглагам на Съюза на българските журналисти също да даде гласност на този случай и да се опита да помогне на финансово ощетените да си получат парите. Защото той е съсловна организация, която трябва да върши някаква полезна работа.


 

Сподели в
 

„Откакто съм основал партия "Атака", основните медии у нас имат два подхода: очерняне или пълно мълчание. Няма средно положение”, написа във фейсбук кандидатът за кмет и лидер на партия Волен Сидеров.

20.10.2019/17:17

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки