Начало
 
 

Автор: „Правен преглед” ни мами, че плаща хонорари

14.04.2019 /14:53 | Автор : Иван Хр. Герасимов | Източник: eliana mitova Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ще каже ли нещо конкретно издателят Мария Славова?

Има ли у нас право, има ли министър на правосъдието? Г-жа Цачева подаде оставка. Но право би трябвало да има и без нея, нали така! Само че в нашата държава точно хората на правото изнудват пенсионерите, гаврят се с тях, пише авторът Иван Хр. Герасимов, който се представя като пенсионер, писател и преди всичко – гражданин.

Не съм голословен!

Има една професорка по административно право и административен процес - казва се Мария Славова. Не зная дали в момента тя прави нещо в Софийския университет. Дано да не преподава, защото ще бъде жалко за студентите.

Но зная, че тя е издателка на списание - "Правен преглед". В него разглежда правни казуси. Но помества и други четива. Това е много положително, защото всички имаме нужда от изкуство, музика, живопис.

Там можете да прочетете рецензии за изложби и концерти,творчески портрети на големи артисти. Там нашите най-велики артисти дават интервюта, при това - с охота. Няма лошо - всеки иска да види името си в такова престижно издание.

Авторите пък са все известни хора   

Разгърнете списанието и сами ще се убедите, че там случаен човек не пише. Те пишат аргументирано и увлекателно - така, че да те заставят да си купиш и следващия брой. Консултанти на списанието също са видни личности - Ренета Инджова, Димитър Луджев, Марияна Кънчева, Михаил Екимджиев, драматургът Христо Бойчев, модистката Евгения Живкова, Тома Томов, Красимир Райдовски.

Как да не ти се иска да си видиш името в това списание. При това професор Славова обеща на всички автори адекватно заплащане. А в наше време кой не би поискал да си притури по някой лев към пенсията или към заплатата?! От пари никой не бяга, при това - заработени с честен труд.

В списания от рода на"Правен преглед" - да кажем "Ева" или "Идеален дом", една публикация на престижен автор не пада под 100 лева. Ето защо авторите пишат с удоволствие и са готови да направят чудеса за лъскавото списание.

Дотук добре   

Сега, обаче иде ред на лъжицата с катрана в кацата с меда. Професор Славова не плаща! Тя заявява пред авторите, повечето от които са пенсионери: списанието няма пари, пишете, ако искате, но да ви платя не мога. И не обещава, че някой ден ще може да им се издължи.

Така доста авторитетни хора пиха по една студена вода миналата година. Всички бяха убедени, че "Правен преглед" наистина няма средства и че ще спре да излиза. И искрено съжаляваха, защото в България има нужда от такова списание. Сред консултантите му неслучайно бе и големият юрист Димитър Гочев, Бог да го прости!

Но, виж ти, списанието продължи да излиза и през настоящата 2019 г. Пак е лъскаво! Пак се купува. Явно спонсорът, който му е дал гръб, пак се е бръкнал. Но да не мислите, че проф. Мария Славова се е издължила някому?! Не, разбира се! Тя продължава да пее старата песен "Пари няма".

Мнозина от измамените автори вече се обръщат към съда. Но съдопроизводството не трае ден два, то се проточва във времето. А хората имат нужда от парите си. Измамените са загубили по 300, 400, 500 лева. Това е една пенсия. Кой в наше време може да си подари пенсията, някому?

Аз лично такъв човек не познавам 

Всеки има нужда от средства - за храна, за лекарства, за дрехи. Сред измамените от проф. Славова е и моя близка приятелка. Тя също не пише даром, защото всички имаме нужда от средства. Вече е напът да заведе дело срещу проф. Славова - просто така, за престижа на професията.

Но аз искрено се надявам тези редове да бъдат прочетени от ректора на Софийския университет, от декана на Юридическия факултет на Алма Матер, както и от стотици читатели.

Този тип поведение - да заръчваш някому работа, а да не плащаш, трябва да бъде заклеймен. Искрено се надявам и в Министерския съвет това писмо да бъде прочетено. Ако бъде публикувано във вестника, до който го изпращам, аз лично ще изпратя един брой в Министерския съвет. И на ректора на СУ ще го изпратя, и на декана на Юридическия факултут.

Всеки труд си има съответната цена 

Никой няма право да експлоатира чужд труд - не сме в робовладелския строй, а сме в демократична България. Това трябва да е ясно на проф. Мария Славова и на целия екип, с който тя работи. Защото, предполагам, че на печатницата и на най-близките си хора тя плаща.

А авторите, които създават имиджа на нейното списание, остават ощетени. Това нещо го нямаше по Тодор Живковото време. Тогава всеки си получаваше хонорарите навреме - напише ред, два, вземе си хонорара. И е мотивиран пак да пише. Никой издател не си и помисляше да експлоатира безнаказано чужд труд.

Моля СБЖ да даде гласност  

Вече не купувам "Правен преглед", защото изпитвам презрение и ненавист към тази жена, която лъже хората. Моят съвет е към всички, които е ужилила финансово - съдете я! А азимам грижата да изпратя публикацията на всички заинтересовани лица. Можете да видите и лицето на тази г-жа издателка, която е правист! И би трябвало да защитава правото, а не да го потъпква.

Защото всеки, положил някакъв труд, трябва да получава за него финансово възнаграждание. Преглагам на Съюза на българските журналисти също да даде гласност на този случай и да се опита да помогне на финансово ощетените да си получат парите. Защото той е съсловна организация, която трябва да върши някаква полезна работа.


 

Сподели в
 

Ръководството на прокуратурата се отнася с разбиране към зададената редакционна политика на "Дневник" и "Капитал", но счита, че истината следва да е основен приоритет на честната и качествена журналистика, пишат от държавното обвинение и добавят:

17.07.2019/15:25

Екипът на партията „Опозиционна платформа - за живота”, чийто лидер е Юрий Бойко, смята, че отговорността за обстрела на телевизионния канал „112 Украйна” се пада на президента Владимир Зеленски и на главния прокурор Юрий Луценко.

16.07.2019/15:25

Хората прекарват с медиите повече от 10 часа на ден, казва проф. Елена Вартанова – декан на Факултета по журналистика на Московския държавен университет „Ломоносов“:

15.07.2019/16:51

Нурини Касим, генерална директорка на Малайзийската национална агенция по печата Бернама, разказва в интервю за БТА: Агенцията има около 1000 служители. Повечето сме журналисти, но имаме също радио и телевизия.

13.07.2019/17:15

Швейцарската легенда в тениса Роджър Федерер се подразни на въпрос на репортер след победата си в четвъртфинала на “Уимбълдън”.

12.07.2019/15:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки