СРП заличава наименованието на вестник „Телеграф”

08.06.2019 /12:16 | Автор : Ина Друмева | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Крадецът на вестник "Телеграф"

Софийската районна прокуратура (СРП) е разпоредила на Патентното ведомство да заличи марката на всекидневника "Телеграф". Това потвърди пред "Дневник" говорителят на СРП Невена Зартова.

Разпореждането на прокурора Тодор Тодоров е изпратено за инстанционен контрол до Софийската градска прокуратура, т.е. решението за заличаване не е окончателно.

До казуса се стигна, след като преди около месец главният редактор на "Телеграф" Васил Захариев е сезирал компетентните органи от МВР за наличие на сайт с наименование telegraf.bg, в който се публикуват статии на български език.

Статиите нямат нищо общо с редакционната политика на вестника ни, подчертават от "Телеграф". В сайта е публикувана информация от различни източници, включително и от "Дневник". На онлайн платформата няма посочена информация за това кой е собственик, кой е издателят и каква е редакционната политика.

Записано е единствено, че "Telegraf е сайт за актуални новини от България и света, бизнес новини, новини от политиката, спорт, криминални, регионални, лайфстайл, технологии и други". Посочва се също, че "новините и снимките в Telegraf са собственост на техните автори / издатели, които са посочени под всяка статия".

Плагиатският сайт е с f, а не ph накрая 

От "Телеграф" посочват, че адресът на въпросния уебсайт се различава от този на вестника единствено по една буква (f вместо ph).

"За да се избегне объркване от страна на читателите ни, които могат да сметнат, че фалшивият сайт е официален такъв на вестника, беше поискано от компетентните органи извършването на проверка. Съвсем стандартна процедура при подобни случаи", посочват в позиция издателите на вестника. 

Вместо заличаване на анонимния сайт, във вестника е получено съобщение от Патентното ведомство с приложено прокурорско постановление, в което е разпоредено председателят на Патентното ведомство да заличи търговската марка "Телеграф" (регистрирана още през 1999 г.), както и незабавно да уведоми прокуратурата за предприетото действие.

Според районния прокурор, основанието е, че търговската марка "Телеграф" (на български език) противоречала на закона, защото може да създаде заблуда на потребителите, че има общо със "световноизвестния английски вестник с дългогодишна популярност в страната The Telegraph. 

"Оставаме безмълвни пред постановеното правно безумие", пише в коментарен текст вестникът и допълва, че редакцията е изпратила протестна позиция до главния прокурор Сотир Цацаров и Инспектората на Висшия съдебен съвет.


 

Сподели в
 

„Случайно или не в моя живот се е получило така, че да следвам пътя на баща си, който беше журналист, брат ми също. Може би не е случайно“, казва Даниела Якова.

20.10.2019/12:17

“Ситуацията с медиите в България е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега”, каза директорката на “Репортери без граници” за Източна Европа Полин Аде-Мевел след срещата си с българския президент Румен Радев в четвъртък.

19.10.2019/12:26

Групата за свободни медии организира протест пред сградата на сръбското правителство под лозунга "Журналисти срещу фантоми" заради натиска върху репортери от телевизия H1, съобщи кореспондентът на агенция МИА в Белград, цитирав от БГНЕС.

18.10.2019/12:00

Фотографската изложба на Милен Цветанов „Чернобил: 33 години тишина“ ще бъде открита на 17 октомври от 19:00 ч. в салон за съвременни изкуства към галерия „Сан Стефано“ в София.

17.10.2019/16:50

Аз съм Ивана Терзич от базираната в Белград агенция ТАНЮГ. Тя е от най-големите и влиятелни агенции не само в Сърбия, но и на Западните Балкани.

17.10.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки