Водещите в БНТ налагат своето виждане за историята

19.06.2019 /12:23 | Автор : Мара Маринова Карапетрова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не може да се говори за Георги Димитров наизуст, смята тв зрителка

Аз съм човек на 87 години и съвременник на събитията преди и след 9 септември 1944 г.

Очаквам от националната телевизия в предаването "История БГ" да се поставят въпросите така, че в научен спор да излезе истината. Много често обаче водещите имат свое виждане, което налагат в цялото предаване.

Това не бива да се допуска, защото зрителят, особено по-младият, няма как да направи свои изводи. Изводите просто са му натрапени. Пример за това е и предаването на 19.06.2017 г. Водещият непрекъснато изтъкваше своето мнение като най-меродавно. Освен това на публиката бяха раздаден тенденциозни въпроси.

Аз не съм историк 

Но ако бях, щях да чета повече, отколкото са чели част от участващите в предаването. Защото, ако не си чел достатъчно за събитието, на което не си бил свидетел, ще правиш "изводи", удобни някому. И няма да знаеш например, че Георги Димитров, макар и с невисоко официално образование, имаше освен природна интелигентност и много знания. 

Георги Димитров мечтаеше България да е център на Югославянска федерация. Може би затова се беше съгласил да се създаде Македонска република. Това го видях лично с очите си, когато се върна от Белград, където се срещна с Тито. Беше 1947 г.

Бях завършила VI клас на гимназията в Сливница. И ежедневно пасях нашата кравичка. Намериха ме на ливадата, заведоха ме на гарата, за да посрещна Димитров. Ръководителите от Софийска околия ми дадоха букет и ми казаха да го поздравя със създаването на Югославянска федерация. 

Пристигна влакът, Димитров слезе на перона. Аз му поднесох цветята и му казах думите, които ми бяха поръчали. Димитров ме прегърна, целуна ме и ми каза: "Рано е, моето момиче, за Югославянска федерация". След това произнесе кратка реч пред събралото се множество, в смисъл на вечна дружба с братята югославяни.

След като влакът замина, началниците ме заобиколиха и ме попитаха какво ми е казал. Всички в един глас ми казаха, че вероятно не съм го чула добре. Толкова голяма беше надеждата да се осъществи идеята за федерация.

Аз не знаех ходовете на голямата политика, но за цял живот в мен остана чувството, че Димитров беше спрян в стремежа му да се осъществи една голяма славянска федерация. И сега мисля, че това беше един от многото шансове за значително добро развитие на Балканите, които бяха пречупени от проклетата геополитика.


 

Сподели в
 

Веднага си признавам, че за Нушка Григорова ми е трудно да говоря и да пиша в минало време. Тази година Българската телевизия ще отбележи своите 60 години живот, а когато Нушка пристъпва нейните студия и апаратни, телевизията е само на 4 години.

21.08.2019/12:00

"ЦСКА-София" заподозря медийна атака под кръста. Червените реагираха остро и с недоволство след информация, че нападателят Али Соу ще бъде продаден в четвъртък.

20.08.2019/18:54

Благой Цицелков е на 26 години, но вече е посетил 50 държави. Заради страстта, с която говори за пътешествията и работата си, репортерът на Bulgaria ON AIR може да бъде определен като журналист по призвание и пътешественик по душа.

20.08.2019/12:00

Известният журналист Валентин Бояджиев написа в социалната мрежа спомен за починалия Жорж Ганчев. Срещата се състояла през 1984 г. Бях командирован в Слънчев бряг на фестивала "Златния Орфей, разказва дългогодишният кадър на "Труд":

19.08.2019/22:20

Едно число, а именно 111, ми е любимо, защото то е напълно фалшиво като опит за измерване на нещо, описано по-долу. Това било мястото на България по свобода на словото в света според групировката „Репортери без граници“.

19.08.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 93 гости

Бързи връзки