Начало
 
 

Българска художничка прави „Изкуството като дипломация“

18.09.2019 /12:29 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петя Илиева разказа за работата си по изложбата

Какво по-хубаво от това в деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им премъдрата София столичани да получат празнични мигове и чрез откритата в галерия „Средец“ изложба Drt4Diplomacy, показваща хармоничната симбиоза между българското и характерното за страните от Европа, Азия, Африка и Америка.

Проектът на известната художничка Петя Илиева е успял да обедини 30 посолства,имащи представителства у нас. Авторката е известна с това, че от години популяризира по света българските фолклорни мотиви, които греят от картините й. И тази експозиция също ни показва характерни български мотиви, които са сходни или същите с такива от различни страни по света. Според Петя целта на този артпроект е чрез вплитането на традиционни мотиви от различни краища на света да се покаже, че макар и различна, културата в конкретни части на света може да носи сходство във формите и комбинацията на фолклорните мотиви. Или казано по-простичко, светът може да е голям, но спасение дебне отвсякъде, щом имаме общи корени във фолклорното изкуство, което крепи всяка една нация. Чрез тази изложба художничката иска да популяризира образците на нематериалното културно наследство на страните.

„Целта ми е да покажа, че всички хора сме много повече еднакви, отколкото различни – каза по време на откриването на изложбата художничката. – Културно-историческото наследство може да обединява хора, да служи като мост, и че изкуството е един сигурен и доказан във времето инструмент на дипломацията.“

Да изрази своето впечатление от изложбата говори доайенът на посланиците у нас посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух. С присъщата за него непринуденост и сърдечност дипломатът се обърна на български език към присъстващите на събитието. В този знак всички съзряха уважителността му към нашата страна и изкуство. Н. Пр. заяви, че е чест за него, като представител на държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус в България, да приеме почетното задължение да открие проекта „Изкуството като дипломация“, който представлява произведение на изкуството на България и 30 различни страни. Според него изложбата акцентира върху незаменимата роля на изкуството в името на разбирателството, взаимното уважение и сближаването на народите.  „Изкуството има своя собствен принос за осъществяването целите на дипломацията за постигането на мир и хармония – каза посланик Ахмед Ал Мадбух, - в което всеки народ има своето достойно място на творец на красота и духовност.“

Своето впечатление за проекта на Петя Илиева изрази и посланикът на Азербайджан д-р Наргиз Гурбанова - най-активната подръжничка на проекта на Петя Илиева. За него говориха и посланиците на Индонезия Сри Астари Расджид, която освен дипломат е и художник, и Стефано Голди, с когото художничката споделя идеята си и са решили да напишат писмо покана до неговите колеги за изложбата.

Петя Илиева сподели с гостите, че посланикът на Кипър, който за съжаление отсъстваше от събитието, защото повече от година вече не е в България, че мотото на експозицията е негова идея. Той е бил първият, който облича с картина на художничката уличната трафопостна кутия пред италианското посолство и с негово разрешение проектът продължава и до днес.    

30 посланика и 30 дипломатически мисии в България са взели присърце идеята на Петя Илиева и се включиха в нейния проект. Те уважиха и откриването на изложбата със своето присъствие, като по този начин показаха своя респект към българската култура и изкуство и българските творци в лицето на Петя Илиева.

За сайта на СБЖ художничката сподели за своята работа по проекта и за това как той сближава хората

  

ПЕТЯ ИЛИЕВА:        МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ ЗА ДИПЛОМАЦИЯ ЧРЕЗ ИЗКУСТВОТО, ЗАЩОТО КУЛТУРНАТА ДИПЛОМАЦИЯ Е ПРАРОДИТЕЛ НА СЪВРЕМЕННАТА

Петя Илиева е родена в царствената столица на България Велико Търново и вероятно затова е закърмена с българското изкуство. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в София, дипломира се в специалност „Живопис и естетика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а след това специализира реставрация на стенописи при професор Йозеф Фастъл във Виена. Картините с български шевици и фолклорни елементи на Петя Илиева са представяли България в над 15 държави на 6 континента.

Какво е посланието на тази ваша нова изложба, Петя?

Мотото е „Изкуство за дипломация“, а посланието в нея е когато сравняваме българските фолклорни мотиви, включително и в текстила, които са и част от културното ни наследство, с други народи, независимо от коя държава или континент. Какъв е историческият или политически бекграунд на дадена държава? Всички имаме много повече еднакви неща, отколкото различни. Историята, културно-историческото наследство и изкуството могат да ни сближават. Те не разделят хората, а са най-прекият път за сближаване.

Ако човек погледне постерите ви, ще си каже, че какво толкова, това е много лесно да се направи, но като влезе в сърцевината на проекта ви, май ще се убеди,че това е жестоко трудна работа. Колко време ви отне работата върху тази изложба?

Една година. И никак не е лесно, защото първо трябваше да получим качествени изображения, които да се отпечатат. Всяка страна да получи разрешение от съответното Външно министерство, че по този начин ще се представи в България. След това трябваше да избера български изображения, които са най-близки до съответните и да направя колажите. В половината от тях българската страна се промотира чрез моя картина, тъй като от дълги години се занимавам с представяне на българското наследство чрез картини. Трябваше да обиколя музеите и да направя снимка на всяко съответно изображение.

Вече сигурно сте и готов етнолог?

Да, това е част от дисертацията ми. Между другото, работейки по този проект получих  докторска степен по българско изкуство и фолклор, като международни мостове и културна дипломация.

А каква е тази идея с трафопостните улични кутии?

Всичките тези колажи, които са тук, са снимки на проекта. Всичко това беше отпечатано върху самозалепващо се фолио и с тях са декорирани 30 електрически кутии по много централни софийски улици,за да може да достигне голяма група хора. Всеки, който се разхожда, да забележи нещо цветно и ярко. Вървейки по улицата, ще видите, че те наистина се забелязват.

Как дипломатическите мисии приеха вашата идея? Трудно ли беше да ги убедите?

   С огромен ентусиазъм. И никак не беше трудно, защото както ви споменах изкуството е дипломатически инструмент и по този начин те рекламират своята страна. Най-лесно до нас достига информация за тяхното културно-историческо наследство, а и близостта между различните държави и България.

Значи след като вече говорим за народна дипломация,можем и да говорим вече и за дипломация чрез изкуство, така ли?

Със сигурност можем да говорим за дипломация чрез изкуството,защото културната дипломация е прародител на съвременната. Така са започнали хората – опознавайки други народи чрез техните обичаи,култура и фолклор. Сприятелявали са се и когато са имали нужда при определени политически събития са получавали подкрепа от свои хора, а не от чужди.    

    

Сподели в
 

Информационен справочник, подготвен от българския почетен консул в Румъния Росен Русев, събира на едно място най-важните информации и юридически норми, които регулират живота за българите в северната съседка.

25.05.2020/20:56

За първи път от 2002 г. възстановеното Висше военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ край Плевен отбеляза своя патронен празник на 25 май.

25.05.2020/18:24

По случай Седмицата на водното спасяване Областният съвет на Българския червен кръст (БЧК) в Силистра обяви фотоконкурс на тема "Реката и хората", съобщават от организацията.

25.05.2020/16:51

В СБЖ бе получено поздравително писмо във връзка с Деня българската просвета и култура и славянската писменост, разпратено до медии, културни институции и обществени организации от представителството на „Россотрудничество” в България.

24.05.2020/06:00

Град Силистра. Дунавски парк. 23 май 2020 г. 15 ч. - 110 г. след старта на първия Събор на хоровете от крайдунавските градове. Една инициатива на НЧ "Доростол" и Смесен хор "Седянка".

23.05.2020/20:56

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки