Начало
 
 

Българска художничка прави „Изкуството като дипломация“

18.09.2019 /12:29 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петя Илиева разказа за работата си по изложбата

Какво по-хубаво от това в деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им премъдрата София столичани да получат празнични мигове и чрез откритата в галерия „Средец“ изложба Drt4Diplomacy, показваща хармоничната симбиоза между българското и характерното за страните от Европа, Азия, Африка и Америка.

Проектът на известната художничка Петя Илиева е успял да обедини 30 посолства,имащи представителства у нас. Авторката е известна с това, че от години популяризира по света българските фолклорни мотиви, които греят от картините й. И тази експозиция също ни показва характерни български мотиви, които са сходни или същите с такива от различни страни по света. Според Петя целта на този артпроект е чрез вплитането на традиционни мотиви от различни краища на света да се покаже, че макар и различна, културата в конкретни части на света може да носи сходство във формите и комбинацията на фолклорните мотиви. Или казано по-простичко, светът може да е голям, но спасение дебне отвсякъде, щом имаме общи корени във фолклорното изкуство, което крепи всяка една нация. Чрез тази изложба художничката иска да популяризира образците на нематериалното културно наследство на страните.

„Целта ми е да покажа, че всички хора сме много повече еднакви, отколкото различни – каза по време на откриването на изложбата художничката. – Културно-историческото наследство може да обединява хора, да служи като мост, и че изкуството е един сигурен и доказан във времето инструмент на дипломацията.“

Да изрази своето впечатление от изложбата говори доайенът на посланиците у нас посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух. С присъщата за него непринуденост и сърдечност дипломатът се обърна на български език към присъстващите на събитието. В този знак всички съзряха уважителността му към нашата страна и изкуство. Н. Пр. заяви, че е чест за него, като представител на държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус в България, да приеме почетното задължение да открие проекта „Изкуството като дипломация“, който представлява произведение на изкуството на България и 30 различни страни. Според него изложбата акцентира върху незаменимата роля на изкуството в името на разбирателството, взаимното уважение и сближаването на народите.  „Изкуството има своя собствен принос за осъществяването целите на дипломацията за постигането на мир и хармония – каза посланик Ахмед Ал Мадбух, - в което всеки народ има своето достойно място на творец на красота и духовност.“

Своето впечатление за проекта на Петя Илиева изрази и посланикът на Азербайджан д-р Наргиз Гурбанова - най-активната подръжничка на проекта на Петя Илиева. За него говориха и посланиците на Индонезия Сри Астари Расджид, която освен дипломат е и художник, и Стефано Голди, с когото художничката споделя идеята си и са решили да напишат писмо покана до неговите колеги за изложбата.

Петя Илиева сподели с гостите, че посланикът на Кипър, който за съжаление отсъстваше от събитието, защото повече от година вече не е в България, че мотото на експозицията е негова идея. Той е бил първият, който облича с картина на художничката уличната трафопостна кутия пред италианското посолство и с негово разрешение проектът продължава и до днес.    

30 посланика и 30 дипломатически мисии в България са взели присърце идеята на Петя Илиева и се включиха в нейния проект. Те уважиха и откриването на изложбата със своето присъствие, като по този начин показаха своя респект към българската култура и изкуство и българските творци в лицето на Петя Илиева.

За сайта на СБЖ художничката сподели за своята работа по проекта и за това как той сближава хората

  

ПЕТЯ ИЛИЕВА:        МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ ЗА ДИПЛОМАЦИЯ ЧРЕЗ ИЗКУСТВОТО, ЗАЩОТО КУЛТУРНАТА ДИПЛОМАЦИЯ Е ПРАРОДИТЕЛ НА СЪВРЕМЕННАТА

Петя Илиева е родена в царствената столица на България Велико Търново и вероятно затова е закърмена с българското изкуство. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в София, дипломира се в специалност „Живопис и естетика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а след това специализира реставрация на стенописи при професор Йозеф Фастъл във Виена. Картините с български шевици и фолклорни елементи на Петя Илиева са представяли България в над 15 държави на 6 континента.

Какво е посланието на тази ваша нова изложба, Петя?

Мотото е „Изкуство за дипломация“, а посланието в нея е когато сравняваме българските фолклорни мотиви, включително и в текстила, които са и част от културното ни наследство, с други народи, независимо от коя държава или континент. Какъв е историческият или политически бекграунд на дадена държава? Всички имаме много повече еднакви неща, отколкото различни. Историята, културно-историческото наследство и изкуството могат да ни сближават. Те не разделят хората, а са най-прекият път за сближаване.

Ако човек погледне постерите ви, ще си каже, че какво толкова, това е много лесно да се направи, но като влезе в сърцевината на проекта ви, май ще се убеди,че това е жестоко трудна работа. Колко време ви отне работата върху тази изложба?

Една година. И никак не е лесно, защото първо трябваше да получим качествени изображения, които да се отпечатат. Всяка страна да получи разрешение от съответното Външно министерство, че по този начин ще се представи в България. След това трябваше да избера български изображения, които са най-близки до съответните и да направя колажите. В половината от тях българската страна се промотира чрез моя картина, тъй като от дълги години се занимавам с представяне на българското наследство чрез картини. Трябваше да обиколя музеите и да направя снимка на всяко съответно изображение.

Вече сигурно сте и готов етнолог?

Да, това е част от дисертацията ми. Между другото, работейки по този проект получих  докторска степен по българско изкуство и фолклор, като международни мостове и културна дипломация.

А каква е тази идея с трафопостните улични кутии?

Всичките тези колажи, които са тук, са снимки на проекта. Всичко това беше отпечатано върху самозалепващо се фолио и с тях са декорирани 30 електрически кутии по много централни софийски улици,за да може да достигне голяма група хора. Всеки, който се разхожда, да забележи нещо цветно и ярко. Вървейки по улицата, ще видите, че те наистина се забелязват.

Как дипломатическите мисии приеха вашата идея? Трудно ли беше да ги убедите?

   С огромен ентусиазъм. И никак не беше трудно, защото както ви споменах изкуството е дипломатически инструмент и по този начин те рекламират своята страна. Най-лесно до нас достига информация за тяхното културно-историческо наследство, а и близостта между различните държави и България.

Значи след като вече говорим за народна дипломация,можем и да говорим вече и за дипломация чрез изкуство, така ли?

Със сигурност можем да говорим за дипломация чрез изкуството,защото културната дипломация е прародител на съвременната. Така са започнали хората – опознавайки други народи чрез техните обичаи,култура и фолклор. Сприятелявали са се и когато са имали нужда при определени политически събития са получавали подкрепа от свои хора, а не от чужди.    

    

Сподели в
 

Посланичката на Острова на свободата Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан пя и танцува заедно с Йорданка Христова, с български и кубински изпълнители, нажежили зала „Европа” на хотел „Москва” с горещи тропически ритми.

15.11.2019/18:08

Премиерата на филма “Second chance”, създаден по проект TIP, в който НАТФИЗ е партньор, се състоя по време на Международния студентски филмов фестивал “Ранно пиле”. Режисьор и сценарист на лентата е Красимир Стоичков. В рамките на фестивала операторът и асистент в НАТФИЗ проведе и уъркшоп на тема „Движение на камерата“.

15.11.2019/17:29

В зала №2 на Канев център в Русенски университет днес бе първата премиера у нас на книгата на Калин Станков Тодоров „Зад завесата на прехода“. Това събитие е под егидата на ректора чл. - кор. проф. дтн инж. Христо Белоев Проявата е част от инициативата „140 години българска дипломация!“ на университетската библиотека.

14.11.2019/16:24

Популярното сп. „Пийпъл” избра певеца Джон Леджънд за най-сексапилния жив мъж на планетата за 2019 г., съобщи АП. Новата титла на многократния лауреат на награди „Грами” беше обявена в тв шоуто „Гласът”.

14.11.2019/16:14

Тази събота на пл. „Свобода” в Плевен се открива паметникът на славната Девета пехотна плевенска дивизия, прочула се с героизма си в Първата световна война. Идеята за такъв паметник датира още отпреди 100 години.

14.11.2019/15:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки