Начало
 
 

33 актуални и сега сентенции на Оскар Уайлд - по повод 165-годишнината му

16.10.2019 /21:01 | Източник: El Pais/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Оскар Уайлд

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

Навършиха се 165 години от рождението на един от най-ярките световни творци, една от емблемите на модернизма, белязал края на 19-ти век - Оскар Уайлд.

Той идва на бял свят в Дъблин на 16 октомври 1854 г. и с искрящата си дабра да сипе и омагьосващи, и стряскащи слова и пориви успява да завладее лондонското висше общество.- същото, което после ще го низвергне и стъпче заради „непристойно поведение”.

Умира в нищета на 30 ноември 1900 г. - скоро, след като сам си поставя праг за битието: „Няма да надживея 19-ти век. Англичаните не могат да понасят по-нататъшното ми присъствие.”

За краткия си живот Оскар Уайлд успява зашеметяващо да се изяви не само като писател, поет и драматург, но и като и като журналист - от 1887 до 1889 г. е бил редактор в списание „Женски свят”. Нашумява много и с публикувания си през 1891 г. във The Fortnightly Review трактат „Човешката душа при социализма”. Като журналист Уайлд е бил особено ценен от Бърнард Шоу.

Пословични остават и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, повечето от които звучат актуално и днес.

По повод 165-годишнината от рождението на Оскар Уайлд испанският вестник „Ел Паис” предложи на читателите си подборка от 33 негови фрази, изречени сякаш за съвремениня свят:

1. „Истината рядко е чиста и никога не е проста”.

2. „Прощавай винаги на неприятелите си: нищо няма да ги вбеси повече”.

3. „Децата започват, обичайки родителите си, след известно време вече ги съдят и рядко, ако не никога, им прощават”.

4. „Всеки светец има минало и всеки грешник - бъдеще”.

5. „Когато човек извършва някаква пълна глупост, то винаги е с най-благородни подбуди”.

6. „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

7. „Животът е нещо прекалено важно, за да го взимаме насериозно”.

8. „Той няма неприятели, но е безкрайно презиран от приятелите си”.

9. „Книгите, които светът определя като неморални, го сблъскват със собствените му безсрамия”.

10. „Сериозността е единственото убежище за повърхностните”.

11. „Какво е циникът? Човек, който знае колко струва всяко нещо, но не знае стойността на нищо”.

12. „Не съм достатъчно млад, за да знам всичко”.

13. „Всеки може да е добър на село. Там няма изкушения”.

14. „Всеки път, когато хората се съгласяват с мен, усещам, че греша”.

15. „Всеки, който е неспособен да се учи, решава да преподава”.

16. „Опитът не е нещо повече от име, което даваме на грешките си”.

17. „Въпросите никога не могат да бъдат недискретни, само отговорите са такива понякога”.

18. „Само повърхностните познават себе си”.

19. „Истинските приятели те намушкват само лице в лице”.

20. „Един истински джентълмен никога не наранява нечии чувства неволно”.

21. „Работата е проклятието на пиещите класи”.

22. „Винаги трябва да играеш честно, ако са ти се паднали печеливши карти”.

23. „Смехът не е лошо начало за едно приятелство и е най-добрият му край”..

24. „Човек никога не е достатъчно внимателен при избора на своите неприятели”.

25. „Когато бях млад, си мислех, че парите са най-важното в живота. Сега, когато съм възрастен, вече го знам”.

26. „Обществото съществува само като мисловна концепция, в реалния свят съществуват само индивидите”.

27. „Старците вярват на всичко, хората на средна възраст се съмняват във всичко, младите знаят всичко”.

28. „Едно нещо не може да бъде непременно вярно, само защото някой умира за него”.

29. „Човек е по-дистанциран от самия себе си, когато говори с открито лице. Дай му маска и ще ти каже истината”.

30. „Образованието е достойно за уважение, но е добре да се сещаме отвреме-навреме, че нищо, което наистина си струва да се знае, не може да бъде преподавано”.

31. „Абсурдно е да се делят хората на добри и лоши - хората са или очарователни, или досадни”.

32. „Всяко изкуство е безполезно”.

33. „Докато войната е смятана за нещо порочно, ще продължи да провокира привличане. Когато започнем да я приемаме за вулгарна, ще престане да е популярна”.

Сподели в
 

Богат откъм събития беше денят след Никулден, деня на многзина, носещи името Никола. България отбеляза 110-годишнина от рождението на един голям български поет, кръстен на св. Николай Чудотворец - Никола Вапцаров. Едно име, което е заело достойно място не само в българската, но и в световната поезия, и което, за съжаление, у нас напоследък някои се опитват да внушат да бъде подложено на забрава.

09.12.2019/00:10

Толкова десетилетия вече, винаги когато я видя тази снимка, оживява детският спомен за макар и мимолетното, но неизличимо докосване до личността, влязла дълбоко в съдбата на поколения българи с опора и вяра в утрешния ден. Никола Вапцаров. Доста преди да разбера от снимката му кой беше този човек, когото видях в летните дни на 1941 година в Годеч…

06.12.2019/18:54

Едва ли има нещо по-вълнуващо от това да видиш млади колеги, отличени за качествена журналистика. И то в днешно време, когато професионализмът е на изчезване, а псевдо-новинари пълнят социалните мрежи с фалшивки. Затова и смея да кажа, че най-много ме зарадваха наградите от осмото издание „Валя Крушкина – журналистика за хората“, които бяха връчени в категорията „Журналист-надежда“.

03.12.2019/13:02

Нашумялата изложба на известния фотограф, посветена на Прехода, гостува и в галерия "Оборище 5" в София от 3 до 5 декември. На откриването й днес се събраха много почитатели на безпогрешния фотообектив на Иван Стоименов.

02.12.2019/20:40

Навръх 82-годишнината на скъпия ни колега Величко Хинов - известен журналист, филмов критик, сценарист и писател - СБЖ му честити рождения ден и му пожелава още много вдъхновения за неговата несекваща творческа енергия. Публикуваме и стихотворно поздравление до рожденика от Стефан Таулов.

02.12.2019/13:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки