Начало
 
 

33 актуални и сега сентенции на Оскар Уайлд - по повод 165-годишнината му

16.10.2019 /21:01 | Източник: El Pais/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Оскар Уайлд

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

Навършиха се 165 години от рождението на един от най-ярките световни творци, една от емблемите на модернизма, белязал края на 19-ти век - Оскар Уайлд.

Той идва на бял свят в Дъблин на 16 октомври 1854 г. и с искрящата си дабра да сипе и омагьосващи, и стряскащи слова и пориви успява да завладее лондонското висше общество.- същото, което после ще го низвергне и стъпче заради „непристойно поведение”.

Умира в нищета на 30 ноември 1900 г. - скоро, след като сам си поставя праг за битието: „Няма да надживея 19-ти век. Англичаните не могат да понасят по-нататъшното ми присъствие.”

За краткия си живот Оскар Уайлд успява зашеметяващо да се изяви не само като писател, поет и драматург, но и като и като журналист - от 1887 до 1889 г. е бил редактор в списание „Женски свят”. Нашумява много и с публикувания си през 1891 г. във The Fortnightly Review трактат „Човешката душа при социализма”. Като журналист Уайлд е бил особено ценен от Бърнард Шоу.

Пословични остават и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, повечето от които звучат актуално и днес.

По повод 165-годишнината от рождението на Оскар Уайлд испанският вестник „Ел Паис” предложи на читателите си подборка от 33 негови фрази, изречени сякаш за съвремениня свят:

1. „Истината рядко е чиста и никога не е проста”.

2. „Прощавай винаги на неприятелите си: нищо няма да ги вбеси повече”.

3. „Децата започват, обичайки родителите си, след известно време вече ги съдят и рядко, ако не никога, им прощават”.

4. „Всеки светец има минало и всеки грешник - бъдеще”.

5. „Когато човек извършва някаква пълна глупост, то винаги е с най-благородни подбуди”.

6. „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

7. „Животът е нещо прекалено важно, за да го взимаме насериозно”.

8. „Той няма неприятели, но е безкрайно презиран от приятелите си”.

9. „Книгите, които светът определя като неморални, го сблъскват със собствените му безсрамия”.

10. „Сериозността е единственото убежище за повърхностните”.

11. „Какво е циникът? Човек, който знае колко струва всяко нещо, но не знае стойността на нищо”.

12. „Не съм достатъчно млад, за да знам всичко”.

13. „Всеки може да е добър на село. Там няма изкушения”.

14. „Всеки път, когато хората се съгласяват с мен, усещам, че греша”.

15. „Всеки, който е неспособен да се учи, решава да преподава”.

16. „Опитът не е нещо повече от име, което даваме на грешките си”.

17. „Въпросите никога не могат да бъдат недискретни, само отговорите са такива понякога”.

18. „Само повърхностните познават себе си”.

19. „Истинските приятели те намушкват само лице в лице”.

20. „Един истински джентълмен никога не наранява нечии чувства неволно”.

21. „Работата е проклятието на пиещите класи”.

22. „Винаги трябва да играеш честно, ако са ти се паднали печеливши карти”.

23. „Смехът не е лошо начало за едно приятелство и е най-добрият му край”..

24. „Човек никога не е достатъчно внимателен при избора на своите неприятели”.

25. „Когато бях млад, си мислех, че парите са най-важното в живота. Сега, когато съм възрастен, вече го знам”.

26. „Обществото съществува само като мисловна концепция, в реалния свят съществуват само индивидите”.

27. „Старците вярват на всичко, хората на средна възраст се съмняват във всичко, младите знаят всичко”.

28. „Едно нещо не може да бъде непременно вярно, само защото някой умира за него”.

29. „Човек е по-дистанциран от самия себе си, когато говори с открито лице. Дай му маска и ще ти каже истината”.

30. „Образованието е достойно за уважение, но е добре да се сещаме отвреме-навреме, че нищо, което наистина си струва да се знае, не може да бъде преподавано”.

31. „Абсурдно е да се делят хората на добри и лоши - хората са или очарователни, или досадни”.

32. „Всяко изкуство е безполезно”.

33. „Докато войната е смятана за нещо порочно, ще продължи да провокира привличане. Когато започнем да я приемаме за вулгарна, ще престане да е популярна”.

Сподели в
 

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки