Начало
 
 

Светът оплаква легендарната Алисия Алонсо

18.10.2019 /13:17 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Алисия Алонсо винаги беше обсипвана с цветя на спектаклите си

Два месеца преди да навърши 99 години си отиде неповторимата Жизел и Кармен, създателката на Кубинския национален балет, белязала с уникалната си дарба балетното изкуство на 20-ти и на част от 21-ви век

Легендата на кубинския и световния балет Алисия Алонсо напусна този свят на 17 октомври т.г. - два месеца преди да навърши 99 години. Отишла си е от сърдечна криза, след като е била приета по спешност в хаванската болница „Симек” - същата, в която преди три години почина и историческият лидер на Кубинската революция Фидел Кастро. Приживе двамата са били свързани от дълбоко взаимно уважение и приятелство.

След революцията, победила на 1 януари 1959 г., Кастро дава силна държавна подкрепа на балетната трупа на Алисия Алонсо, която става и основа за създаването на Кубинския национален балет. Заедно със съпруга си Фернандо Алонсо легендарната още тогава балерина създава уникалната кубинска балетна школа, подреждана днес редом с руската и френската.

Световните медии отдават сега дълбока почит на голямата кубинка, белязала с великата си дарба балетното изкуство 20-ти и на част от 21-ви век и оставяща след себе си огромна празнина.

Рожденното й име е Алисия Ернестина де ла Каридад Мартинес дел Ойо. Тя е най-малкото дете в семейството на офицер кавалерист. Родена е на 21 декември 1920 г. в Хавана. 9-годишна започва да посещава балетната школа на руския емигрант Николай Яворски. За първи път стъпва на сцената в спектакъл на тази школа, когато е 11-годишна. А на 12 г. е истинският й дебют в хаванската постановка на балета „Спащата красавица”, осъществена от Яворски - там се появява като Синята птица.

В школата на Яворски Алисия среща и своя бъдещ съпруг - шест години по-големия от нея Фернандо Алонсо, който заедно с по-малкия си брат Алберто също танцува при маестрото. Алисия се омъжва за Фернандо още 17-годишна и двамата заминават за Ню Йорк, за да търсят по-добра артистична реализация. Скоро след това се ражда единствената им дъщеря Лаура, която също става балерина.

В САЩ качествата на талантливата кубинка са забелязани, като тя продължава и да учи при големи майстори на балета. Пословични са нейната дисциплинираност, усърдие и всеотдайност в отработването на балетната техника, което по-късно й носи славата на една от най-безупречните в техническо отношение балерини в света, зареждаща при това изпълненията си и със страстна южна емоция.

Когато е на 19 години, Алисия започва да губи зрението си, което с течение на годините се влошава все повече, оставяйки я почти сляпа. Широко известно е, че тя се е ориентирала на сцената по специално отправяни към нея различни по цвят светлини, а също така винаги е имала опората на партньорите си.

Претърпява три очни операции в течение на живота си, но никоя не е успешна. През 1972 г. лекарите я предупреждават, че напълно ще ослепее, ако не спре да танцува, но тя отказва да слезе от сцената.

Въпреки недъга си, Алисия се прославя с винаги прецизните си и много вдъхновени изпълнения. Звездна става нейната Жизел, с която блесва през 1943 г., замествайки друга балерина.

В началото на 50-те тя и съпругът й Фернандо, който се отдава предимно на хореографията и преподаването, се завръщат в Куба и се опитват да разгърнат своята Балетна академия „Алисия Алонсо”. Напускат отново своя остров във втората половина на 50-те заради бруталната диктатура на Фулхенсио Батиста. Алисия танцува на големи балетни сцени из цял свят, печелейки всеобща възхита и голяма слава.

Балерината и съпругът й подкрепят Кубинската революция и се завръщат след ная в родината си, за да развият Националния балет на Куба - мисия, в която изцяло ги подкрепа новото правителство и лично Фидел Кастро, техен почитател и приятел.

Фернандо се развежда с Алисия през 1975 г. и се жени за друга кубинска балерина, с което пътищата и в балета им се разделят. Алисия остава начело на Националния балет и продължава своята дълголетна кариера на сцената, превръщайки се в балерината, танцувала активно до най-късна възраст. Радва се на огромна почит в Куба и по света.

Младите балетисти от създадената от нея кубинска балетна школа я боготворят, макар че примата е известна със суровата си взискателност. Тя преподава и разработва хореографии до последно, вече незряща и в инвалидна количка, но изобразявайки с прочутите си чувствени ръце всяко необходимо движение или позиция.

В Куба Алисия Алонсо отдавна е национален мит и всеобща гордост. Гранд-театърът на Хавана в центъра на кубинската столица носи нейното име. Вътре има и нейна скулптура, открита тържествено миналата година в нейно присъствие от президента Мигел Диас-Канел.

По повод кончината й, която свари Диас-Канел на официално посещение в Мексико, той написа в Туитър: „Алисия Алонсо си отиде и ни остави огромна празнина, но също и неоценимо наследство. Тя постави Куба на пиедестала сред най-доброто в световния танц. Благодарим ти, Алисия, за твоето безсмъртно дело. Ние сме Куба.”

Сподели в
 

Както казват древните китайци: „Да живееш в интересно време“. Та въпреки това наше „интересно" време, животът ни поднесе и едно приятно преживяване, което се случи в Литературния клуб „Перото“. Оказа се, че пространството отесня от събралите се на представянето на книгата на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски”.Сред тях бяха не само любопитни да се докоснат до необикновената съдба на руския благородник, но и негови приятели и близки.

13.12.2019/18:39

Книгата е бял том с 350 страници и десетки черно-бели илюстрации. Отпечатана е от местното издателство „Фабер”, с твърди корици е и е кръстена кратичко – „Търновските кметове”.

13.12.2019/17:09

Изложба, посветена на художника на Плевенската панорама Николай Овечкин, бе открита в Плевен. Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на Овечкин и е експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

12.12.2019/18:23

Плевен отбеляза 142 години от паметния 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

10.12.2019/22:31

В своя декларация Съюзът на българските писатели „осъжда остро всички опити за изопачаване и подценяване на езиковото разнообразие и огромното общокултурно значение на романа „Под игото“ от Иван Вазов”.

10.12.2019/17:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки