Начало
 
 

Светът оплаква легендарната Алисия Алонсо

18.10.2019 /13:17 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Алисия Алонсо винаги беше обсипвана с цветя на спектаклите си

Два месеца преди да навърши 99 години си отиде неповторимата Жизел и Кармен, създателката на Кубинския национален балет, белязала с уникалната си дарба балетното изкуство на 20-ти и на част от 21-ви век

Легендата на кубинския и световния балет Алисия Алонсо напусна този свят на 17 октомври т.г. - два месеца преди да навърши 99 години. Отишла си е от сърдечна криза, след като е била приета по спешност в хаванската болница „Симек” - същата, в която преди три години почина и историческият лидер на Кубинската революция Фидел Кастро. Приживе двамата са били свързани от дълбоко взаимно уважение и приятелство.

След революцията, победила на 1 януари 1959 г., Кастро дава силна държавна подкрепа на балетната трупа на Алисия Алонсо, която става и основа за създаването на Кубинския национален балет. Заедно със съпруга си Фернандо Алонсо легендарната още тогава балерина създава уникалната кубинска балетна школа, подреждана днес редом с руската и френската.

Световните медии отдават сега дълбока почит на голямата кубинка, белязала с великата си дарба балетното изкуство 20-ти и на част от 21-ви век и оставяща след себе си огромна празнина.

Рожденното й име е Алисия Ернестина де ла Каридад Мартинес дел Ойо. Тя е най-малкото дете в семейството на офицер кавалерист. Родена е на 21 декември 1920 г. в Хавана. 9-годишна започва да посещава балетната школа на руския емигрант Николай Яворски. За първи път стъпва на сцената в спектакъл на тази школа, когато е 11-годишна. А на 12 г. е истинският й дебют в хаванската постановка на балета „Спащата красавица”, осъществена от Яворски - там се появява като Синята птица.

В школата на Яворски Алисия среща и своя бъдещ съпруг - шест години по-големия от нея Фернандо Алонсо, който заедно с по-малкия си брат Алберто също танцува при маестрото. Алисия се омъжва за Фернандо още 17-годишна и двамата заминават за Ню Йорк, за да търсят по-добра артистична реализация. Скоро след това се ражда единствената им дъщеря Лаура, която също става балерина.

В САЩ качествата на талантливата кубинка са забелязани, като тя продължава и да учи при големи майстори на балета. Пословични са нейната дисциплинираност, усърдие и всеотдайност в отработването на балетната техника, което по-късно й носи славата на една от най-безупречните в техническо отношение балерини в света, зареждаща при това изпълненията си и със страстна южна емоция.

Когато е на 19 години, Алисия започва да губи зрението си, което с течение на годините се влошава все повече, оставяйки я почти сляпа. Широко известно е, че тя се е ориентирала на сцената по специално отправяни към нея различни по цвят светлини, а също така винаги е имала опората на партньорите си.

Претърпява три очни операции в течение на живота си, но никоя не е успешна. През 1972 г. лекарите я предупреждават, че напълно ще ослепее, ако не спре да танцува, но тя отказва да слезе от сцената.

Въпреки недъга си, Алисия се прославя с винаги прецизните си и много вдъхновени изпълнения. Звездна става нейната Жизел, с която блесва през 1943 г., замествайки друга балерина.

В началото на 50-те тя и съпругът й Фернандо, който се отдава предимно на хореографията и преподаването, се завръщат в Куба и се опитват да разгърнат своята Балетна академия „Алисия Алонсо”. Напускат отново своя остров във втората половина на 50-те заради бруталната диктатура на Фулхенсио Батиста. Алисия танцува на големи балетни сцени из цял свят, печелейки всеобща възхита и голяма слава.

Балерината и съпругът й подкрепят Кубинската революция и се завръщат след ная в родината си, за да развият Националния балет на Куба - мисия, в която изцяло ги подкрепа новото правителство и лично Фидел Кастро, техен почитател и приятел.

Фернандо се развежда с Алисия през 1975 г. и се жени за друга кубинска балерина, с което пътищата и в балета им се разделят. Алисия остава начело на Националния балет и продължава своята дълголетна кариера на сцената, превръщайки се в балерината, танцувала активно до най-късна възраст. Радва се на огромна почит в Куба и по света.

Младите балетисти от създадената от нея кубинска балетна школа я боготворят, макар че примата е известна със суровата си взискателност. Тя преподава и разработва хореографии до последно, вече незряща и в инвалидна количка, но изобразявайки с прочутите си чувствени ръце всяко необходимо движение или позиция.

В Куба Алисия Алонсо отдавна е национален мит и всеобща гордост. Гранд-театърът на Хавана в центъра на кубинската столица носи нейното име. Вътре има и нейна скулптура, открита тържествено миналата година в нейно присъствие от президента Мигел Диас-Канел.

По повод кончината й, която свари Диас-Канел на официално посещение в Мексико, той написа в Туитър: „Алисия Алонсо си отиде и ни остави огромна празнина, но също и неоценимо наследство. Тя постави Куба на пиедестала сред най-доброто в световния танц. Благодарим ти, Алисия, за твоето безсмъртно дело. Ние сме Куба.”

Сподели в
 

По случай своята 60-годишнина Националното училище по изкуствата (НУИ) „Панайот Пипков” в Плевен организира вътрешноучилищен конкурс за ново лого на училището.

13.07.2020/18:51

С дълбока покруса днес многобройни ярки личности в обществения и културния ни живот, повечето - бивши възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", споделят болката си от загубата на първата директорка на НГДЕК Гергина Тончева.

12.07.2020/14:19

Актьорът Владо Карамазов може да се похвали с поредно постижение в областта на фотографията. Звездата на Народния театър се класира в Топ 35 в международния конкурс 35Awards.

12.07.2020/12:17

Изцяло ремонтираният язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка” бе открит официално. Именно на инженерния гений на генерал Едуард Тотлебен се дължи превземането на Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

10.07.2020/19:18

Подетата инициатива е и за създаването на световна онлайн платформа „Малки културни посланици”. Подкрепят я най-големите китайски медии. Целта е децата да споделят чрез видеоматериали отношението си към личности, действащи на предните линии в борбата срещу пандемията от коронавирус.

10.07.2020/12:49

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки