Насред сблъсъците в Барселона бе арестуван фоторепортер на в. „Ел Паис”

19.10.2019 /19:08 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: El Pais/El Independiente Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полицаи отвеждат арестувания фоторепортер на "Ел Паис" Алберт Гарсия към фургон. Снимка: Тони Албир, ЕФЕ

Според полицаите, задържали снимащия действията им фотограф Алберт Гарсия, той ги бил блъснал с камерата си. След 5-часов арест в полицейски фургон фоторепортерът бе освободен

В нощта на 18 срещу 19 октомври, когато каталунската столица Барселона стана арена на най-ожесточените сблъсъци между демонстранти и полиция при продължаващите вече цяла седмица безредици, бе арестуван и един от фоторепортерите, отразяващи събитията.

Фоторепортерът на най-големия испански вестник „Ел Паис” Алберт Гарсия бе задържан от полицаи в около 22.30 ч. на 18 октомври, докато снима как те арестуват развилнял се млад демонстрант. Според полицаите в мелето около ареста на демонстранта Алберт Гарсия ги бил ударил с камерата си.

Колеги на Гарсия, станали свидетели на случилото се, както и самият Гарсия, твърдят, че той не е удрял служителите на реда. Униформените му отнели камерата, извили му ръцете назад, закопчали го с белезници и го отвали в полицейски фургон наблизо. Зарбанили на другите фотографи наоколо да снимат неговия арест.

Въпреки това в „Ел Паис” излезе снимка от отвеждането на арестувания Алберт Гарсия от полицаите - тя е направена от висок ракурс, от разположения на друго място фотограф на испанската информационна агенция ЕФЕ Тони Албир.

След петчасов престой във фургона фоторепортерът на „Ел Паис” е бил освободен в около 3.30 ч. на 19 октомври, съобщи "Ел Индепендиенте".

Сблъсъците в Барселона са част от мощната протестна вълна в Каталуня срещу произнесените от испанския Върховен съд на 14 октомври тежки присъди срещу каталунски политици, организирали противоречащия на испанската конституция референдум за незавасимост на автономната област на 1 октомври 2017 г.

Най-масовите демонстрации са мирните, включително и продължилите три дни шествия из цяла Каталуня, концентрирани в пет лъча, които се събраха в петък, 18 октомври, в Барселона за обявената същия ден обща стачка като протест срещу присъдите. За тази проява центърът на града през деня се изпълни  520 000 мирни демонстранти.

Същевременно всяка нощ от 14 октомври насам Барселона става арена на вандалски действия от екстремистки настроени демонстранти, които палят коли, трошат имушество и нападат полицаите с камъни и прътове, дори хвърлят по тях пълни с киселина метални кутии от напитки. Полицията отговаря със съответната суровост. Ранените и от двете страни на сблъсъците вече са стотици. Напрежението расте.

 

Сподели в
 

Тези думи са на журналистката от Псков Светлана Прокопиева, която военният съд призна за виновна за това, че оправдава тероризма, и я осъди да заплати 500 хил. рубли глоба. Първоначално магистратите поискаха шест години при строг режим в колония и забрана да упражнява професията си на журналист за четири години.

06.07.2020/18:27

Този път повод за гнева на президента на САЩ срещу един от двата най-големи вестника в страната му е публикация на медията, че Русия била поръчвала убийства на американски военни в Афганистан. Шефове на щатското разузнаване също твърдят, че липсват всякакви данни за подобни твърдения.

28.06.2020/17:38

С указ на президента Владимир Путин секретарят на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) и депутат в Руската Дума Евгений Примаков-младши беше назначен за шеф на Агенция „Россотрудничество“.

25.06.2020/19:04

В руските медии работят около 500 хиляди журналисти - това съобщи председателят на Съюза на руските журналисти (СЖР) Владимир Соловьов по време на видеоконференцията „Особености на регионалната журналистика“, организирана от социалната мрежа „ВКонтакте“.

23.06.2020/17:32

Сблъсък между правителството на Борис Джонсън и телевизиите, които държат правата за излъчване на мачовете от Висшата лига на територията на Великобритания, излиза на преден план в британския футбол.

20.06.2020/20:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки