Насред сблъсъците в Барселона бе арестуван фоторепортер на в. „Ел Паис”

19.10.2019 /19:08 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: El Pais/El Independiente Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полицаи отвеждат арестувания фоторепортер на "Ел Паис" Алберт Гарсия към фургон. Снимка: Тони Албир, ЕФЕ

Според полицаите, задържали снимащия действията им фотограф Алберт Гарсия, той ги бил блъснал с камерата си. След 5-часов арест в полицейски фургон фоторепортерът бе освободен

В нощта на 18 срещу 19 октомври, когато каталунската столица Барселона стана арена на най-ожесточените сблъсъци между демонстранти и полиция при продължаващите вече цяла седмица безредици, бе арестуван и един от фоторепортерите, отразяващи събитията.

Фоторепортерът на най-големия испански вестник „Ел Паис” Алберт Гарсия бе задържан от полицаи в около 22.30 ч. на 18 октомври, докато снима как те арестуват развилнял се млад демонстрант. Според полицаите в мелето около ареста на демонстранта Алберт Гарсия ги бил ударил с камерата си.

Колеги на Гарсия, станали свидетели на случилото се, както и самият Гарсия, твърдят, че той не е удрял служителите на реда. Униформените му отнели камерата, извили му ръцете назад, закопчали го с белезници и го отвали в полицейски фургон наблизо. Зарбанили на другите фотографи наоколо да снимат неговия арест.

Въпреки това в „Ел Паис” излезе снимка от отвеждането на арестувания Алберт Гарсия от полицаите - тя е направена от висок ракурс, от разположения на друго място фотограф на испанската информационна агенция ЕФЕ Тони Албир.

След петчасов престой във фургона фоторепортерът на „Ел Паис” е бил освободен в около 3.30 ч. на 19 октомври, съобщи "Ел Индепендиенте".

Сблъсъците в Барселона са част от мощната протестна вълна в Каталуня срещу произнесените от испанския Върховен съд на 14 октомври тежки присъди срещу каталунски политици, организирали противоречащия на испанската конституция референдум за незавасимост на автономната област на 1 октомври 2017 г.

Най-масовите демонстрации са мирните, включително и продължилите три дни шествия из цяла Каталуня, концентрирани в пет лъча, които се събраха в петък, 18 октомври, в Барселона за обявената същия ден обща стачка като протест срещу присъдите. За тази проява центърът на града през деня се изпълни  520 000 мирни демонстранти.

Същевременно всяка нощ от 14 октомври насам Барселона става арена на вандалски действия от екстремистки настроени демонстранти, които палят коли, трошат имушество и нападат полицаите с камъни и прътове, дори хвърлят по тях пълни с киселина метални кутии от напитки. Полицията отговаря със съответната суровост. Ранените и от двете страни на сблъсъците вече са стотици. Напрежението расте.

 

Сподели в
 

Около 400 млади журналисти представиха своите проекти и участваха в създаването на нови по време на състоялия се в Санкт Петербург ХІV Международен медиен форум „Диалог на културите“. Обединявайки се, те се надяват, че ще осъществят в живота си главната идея на организаторите на събитието – да разрушат лъжливите стереотипи и да изведат сътрудничеството между журналистите на нова позиция.

29.11.2019/14:52

На 4 декември т.г. Европейският център за свобода на медиите (ECPMF) заедно с Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и с подкрепата на Европейската комисия организират международна пресконференция-дискусия на тема „Как медиите и полицията да си взаимодействат най-успешно”.

27.11.2019/19:03

Френските медийни организации подадоха жалба срещу Google до органа за конкуренция на страната заради отказа на американския интернет гигант да плати за показване на тяхното съдържание. Този ход създава битка на правния фронт с Google по нов закон за авторското право на ЕС, който може да има огромни последствия за бъдещето на пресата.

21.11.2019/17:44

Съд за тежки престъпления в Истанбул потвърди присъдите, които по-рано беше издал срещу група журналисти, редактори и служители в опозиционния вестник „Джумхуриет“.

21.11.2019/17:15

Гугъл въвежда нови, по-строги правила за политическа реклама. В изявлението на компанията се казва, че с оглед на събитията от последните месеци, споровете за онлайн представянето на политически идеи и желaнието да се укрепи доверието в демократичните процеси, е необходим нов подход.

21.11.2019/17:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки