Начало
 
 

Критичните оценки на СБЖ за свободата на словото у нас са чути в Европа

28.10.2019 /15:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Домът на Европа в София

Получено е благодарствено писмо до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет

По повод участието на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова и на още двама представители на УС на СБЖ в състоял се на 10-11 октомври т.г. дебат в Дома на Европа, инициаторът на срещата - Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет, е изпратила благодарствено писмо до Снежана Тодорова

Дебатът на 10-11 октомври бе посветен на основните права и насърчаването на европейските ценности, като в него бяха поканени да участват представители на гражданското общество, социални партньори и публични власти.

Снежана Тодорова разказа пред сайта на СБЖ, че освен представителите на Съюза в нейно лице и също в лицето на членовете на УС на СБЖ Борислав Костурков и Васил Сотиров, са участвали и Стояна Георгиева - „Медиапул", Асен Йорданов - „Бивол", председателят на  Асоциация на европейските журналисти Ирина Недева, представители на в.”Капитал", АБРО, Фондация „Медийна демокрация" и др.

Чуждестранните представители  са се интересували от ситуацията с медиите у нас, медийната среда, свободата на словото и правата на журналистите. Поканените български участници, включително Снежана Тодорова, са споделили свои мнения и оценки по тези въпроси.

Ето текстът на полученото сега благодарствено писмо:

Уважаема  госпожо Тодорова,

Изказваме Ви най-сърдечна благодарност от името на Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет за ползотворната среща, която имахме възможност да имаме с Вас по време на  неотдавнашното ни посещение в България.

Вашето участие в срещата и подкрепата Ви са много важни за нас, Вие ни помогнахте много да разберем колко е важна ролята на гражданското общество и предизвикателствата, пред които то е изправено в действията си за защита на основните права, както и върховенството на закона във вашата страна.

В скоро време ще публикуваме резюме от впечатленията  на нашата делегация от срещите ни,  както в България, така и в няколко други държави-членки на ЕС, които посетихме. Нашите мнения ще бъдат публикувани в общия  Доклад на Европейския икономически и социален съвет, който  се очаква да излезе в началото на следващата година.  Разбира се, когато пълният текст на Доклада е готов, ще Ви го изпратим.

В заключение още един път искам да подчертая, че за нас беше привилегия да се срещнем с Вас, да разберем вашите усилия и да  споделим мнения за  общите ни действия в  защита на общоевропейските ценности.

Уверяваме Ви, че Вашите послания ще бъдат чути на най-високо европейско равнище.

С най-добри пожелания за бъдеща съвместна дейност. 

Лаура Ерншейн,

от името на Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет

Сподели в
 

Юбилеят бе отпразнуван в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Създателката на култовото телевизионно състезание Лили Райчева получи грамота от СБЖ и плакет от министъра на образованието.

22.02.2020/22:29

На 21 февруари базираният в Каталуния и покриващ цяла Испания вестник El Periódico излезе с поредица от пет публикации за разследване на тамошните полиция и антикорупционна прокуратура за пране на пари срещу премиера на България. Това предизвика у нас интерес и към самото издание.

21.02.2020/20:53

На фона на политическите противопоставяния между институциите в България, рефлектирали и върху възпоменанието за 147-годишнината от обесването на Васил Левски, масова възхита в социалните мрежи спечели словото, произнесено на церемонията на 19 февруари от голямата българска писателка Здравка Евтимова.

20.02.2020/19:17

Това стана ясно на днешната пресконференция, организирана от „Музикаутор“. На нея беше представено националното представително проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в края на 2019 г. сред населението над 15-годишна възраст. Социологическото изследване е финансирано и е по заявка на „Музикаутор“.

12.02.2020/17:51

И ако през 1929 г. Атанас Далчев написа в стихотворението си „Сняг“ „Бял сняг ще има само във градините,/ където са играели деца.“, сега побелялото от дългочакания сняг отечество с обич и признателност отбелязва 100-годишнината от рождението на любимата писателка на малки, големи и пораснали отдавна, но запазили в душата си чистотата на дете българи, Леда Милева.

07.02.2020/12:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки