Начало
 
 

„Телефункен" пръв показва в 1940 г. в София телевизия

31.10.2019 /15:25 | Автор : Борис Цветанов | Източник: desant.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Много популярни бяха руските телевизори "Рекорд" от 1958 г.

На пръв поглед за историята на телевизията в България всичко се знае. Тази година дори е изпълнена с юбилеи – 60 години от първите преки предавания на живо, 60 години телевизионна кула, 65 години от първите предавания (главно на филми).

Знаят се ентусиастите, заели се както с работата по телевизионните предавания, така и с полунелегалната разработка на първия български телевизор. Знае се кои са пионерите и кои самозванците, пише авторът в desant.net:

И все пак едно събитие, при това от изключителна важност, остава в дълбока сянка. Това е първата демонстрация на телевизия у нас.

Разбираемо е защо за него не се пише преди 10 ноември 1989 г., но е неразбираемо защо не се пише сега. С изключение на ентусиаста и създател на сайта „Сандъците" Антон Оруш никой не е обелил зъб за едно събитие, състояло се през ноември 1940 г., довело всеки 8-и софиянец да посети изложба в сградата на БИАД – Дома на техниката на столичната улица „Раковски" 108.

Там тогава представители на световната фирма „Телефункен" инсталират 6 телевизионни приемници, на които представят живи картини от случващото се на улицата, където са поставени камери.

Имаме в. „Радио свят"     

50 000 софиянци не вярват на очите си, посещавайки дори по няколко пъти изложбата. Едни отиват на улицата пред камерите, други ги гледат, после се разменят.

Ето и как вестник „Радио свят" от 6 декември с.г. представя събитието: „...показа за първи път в България модерното чудо телевизия. Всяка вечер тълпа пред зданието на БИАД отбелязваше интереса на публиката към демокрацията на направените телевизионни снимания и предавания и филми, както и телевизионния телефон. състояха се и три концерта, които бяха предавани на 6 телевизора".

От дописката става ясно, че освен телевизия германските гости са демонстрирали и видеотелефон, за първи път работил между градове в Германия през 1936 г.

Трябва да отбележим, че изложбата, чийто организатор от наша страна бил радиоинженерът Георги Гетов, имала и благотворителна цел – събрани са 190 282 лева в помощ на бедните през зимата.

В това време редовни телевизионни предавания има в Германия, Франция от 1935 г., Англия от 1936 г., САЩ от 1939 и СССР от 1940.

Германия е най-напред в технологията, като е разработена система за разделителна способност 1029 реда, докато в други страни се стига до 550.

По време на изложбата между български и германски представители се стига до споразумение от лятото на 1941 г. да започне подготовка за изграждането на телевизия и в България.

Започналата война със СССР и използването от германските учени за телевизията предимно за военни цели осуетява договарянето.

Началото  

През 1951 г. ентусиасти от Катедрата по радио техника и физика при Държавната политехника започват работа по предаване образи на разстояние. Първите успехи са от май 1953 г.

На 1 май 1954 г. е осъществено първото официално предаване по безжичен път, а от септември 2 пъти седмично се предават филми, представени от Българска кинематография.

На 7 ноември 1959 г. е осъществено първото външно предаване. Така е официално, но всъщност истински първото предаване е било предишния ден съвместно с румънската телевизия и е предаван футболният мач между „Левски" – София и „Рапид" – Букурещ.

През същата година са излъчени, освен филми, още и 2 естрадни концерта и 2 модни ревюта. Обявявани са от забравените вече истински първи говорители Надежда Минкова и Лили Бонева.

Официално Българската телевизия е открита на 26 декември 1959 г.

Първият български телевизор  

През 1954 г. екип конструктори започва работа в завод „Ворошилов" по създаването на първия български телевизор. Инженерите Апостол Апостолов и Живко Железов са сред създателите му.

Той е демонстриран за първи път през 1958 г. във Военния клуб. Не е имал наименование. Случайна лепенка по него с думата „опера" става негов кръстник.

До тогава в България има само телевизионни приемници, купени от СССР и ГДР. Първите телевизори са стрували колкото 6 средномесечни заплати.

Необяснимо  

Колкото и да търсих, не намерих обяснение защо България не получава никаква подкрепа за развитието на телевизията у нас от СССР. По това време там тя има дълга история и добро развитие.

Първи опити са правени още през 1938 г. с помощта на техника от американската фирма RCA. Производство на приемници има от 1938 г. Първи домашни телевизори се купуват от 1940 г. От 1951 г. в телевизионния ефир вече има ежедневни програми. От 1958 г. вече работят 9 големи предавателни центъра.

Помощ от Франция  

През 1958 г. френската фирма CSF подарява на прохождащата наша телевизия телевизионна кола с 2 камери, телекинкомплекс и предавател 500 вата. Техника пък за Телевизионната кула е закупена от английската фирма RYE.


 

Сподели в
 

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) осъди проявите на агресия към журналистически екипи, отразяващи протестите, провеждани през последните дни в държавата.

14.07.2020/15:25

Посланик Кристоф Айххорн поема германската дипломатическа мисия в София преди 1 година. Той е дългогодишен дипломат, но професионалният му път започва в медиите. Бил е журналист и водещ в легендарното радио SWR 3.

13.07.2020/16:51

Може Пеевски и Домусчиев да гласят рейтингите, както им е удобно, но само за няколко дни се видя, че бТВ води на Нова тв и БНТ с много, пише frognews.bg.

12.07.2020/15:44

Българският футболен съюз бе домакин на среща между футболните клубове от Първа и Втора професионална лига, представители на Нова броудкастинг груп и Професионалната футболна лига.

11.07.2020/15:46

САЩ използват социалните платформи за цензура в различен вид. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

10.07.2020/15:25

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки