Начало
 
 

Уникална журналистическа енциклопедия „Хората от центъра на Азия“

31.10.2019 /20:05 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Надежда Антуфиева (в дясно) по време на Международния медиен фестивал "Цяла Русия 2019" в Сочи

За всеки, занимаващ се с журналистика, посещението в република Тува е повече от информационен шок. И това е така, защото ще се запознае как с подкрепата на Съюза на журналистите в Тува редакцията на вестник „Центърът на Азия“ създава забележителна енциклопедия за хората и техния живот от район в света, който не е на първите страници на вестниците и в главните новини на телевизиите, но те имат своите материални и духовни богатства, на които може да им се завижда - многотомника „Хората от центъра на Азия“.

Проектът вече е дал на читателите шест огромни тома и е привлякъл вниманието несамо на жителите на Тува, а и на различни региони в Русия, а държавниците са респектирани от това, което правят тувинските журналисти. Дори последният том от поредицата е реализиран с безвъзмездната финансова помощ от президента на Руската федерация за развитие на гражданското общество, осигурена от Фонда за президентски субсидии, с подкрепата на регионалния Съюз на журналистите на Тува, редакцията на в. „Центърът на Азия“ и в рамките на проекта „Мобилно училище за толерантност без езикови и етнически бариери, на базата на многоетническата обществена библиотека на Съюза на журналистите в Тува. Изданието е художествено-публицистично и в енциклопедичен формат с много илюстрации, дело на известни фоторепортери, работещи във вестника. Всеки благородно би завидял и на архивните снимки, които са използвани. „Хората от центъра на Азия“ е история за съдбата на хората в Тува и съвременна Русия. Автор на проекта е Надежда Антуфиева, която вече над 20 години е главен редактор на в. „Центърът на Азия“ и е сред известните руски журналисти, носители на много награди, като повечето от тях са за проекта „Хората от центъра на Азия“. Тя е носител и на новоучредената през 2019 г. държавна награда „Заслужил журналист на РФ“. За нея в Тува казват, че е пример за това, как се прави честна и обективна журналистика. Самата Надежда Мухарбековна твърди, че вестникът, който ръководи, е нейното трето дете. От излизането на първия му брой през1991 г. до ден днешен негова главна тема си остава човекът. „И не великият, и не известният, а просто човекът, с цялата негова неповторима съдба, която не се размива във вечността, а се запазва в историята - е убедена Антуфиева.- Вестникът ни е за тези, които обичат Тува и нейните хора.“ Огромна  работа е извършил екипът на изданието, което е събрало съдбите на много тувинци. Това са интервюта, репортажи, портрети и разкази за обикновените хора, направили немалко в живота си за своя край. Между кориците на петте тома са намерили място съдбите на представители на различни националности, вероизповедания, професии и възрасти – исторически и съвременни портрети на жители на Тува, и живеещи в различни кътчета на Русия и чужбина техни земляци и приятели на републиката, намираща се в центъра на Азия.“И това не е само историята на Тува в лица – това е историята на страната, илюстрирана с архивни и съвременни фотографии“ – е убедена Надежда Антуфиева.

Първият том на „Хората от центъра на Азия“ излиза през 1998 г. и в него са събрани 50 човешки съдби. Днес обаче този неголям по обем и формат том вече е библиографска рядкост. След неговото отпечатване екипът на вестника решава, че не е достатъчно само един том и че трябва да има продължение и така се стига до вторият (2001 г.), който вече е в енциклопедичен формат и съдържа 92 разказа и интервюта за живота на хората от Тува. През 2006-та се появява на бял свят и третият, съдържащ 110 очерци, интервюта и 36 спомена на ветерани и деца от военните години под надслова „Ние – децата на войната и победата“. Четвъртата книга „Хората от центъра на Азия“ (2011 г.) включва 115 човешки съдби, а петата (2014 г.) съдържа 58 съдби, както и нещо ново – 15кръстословици под мотото „Хората от центъра на Азия“, съставени по материали от петте тома и „препитващи“ за историята и съвременността на република Тува и нейните много и различни връзки в областта на историята и културата на Русия и света. Попълването им се оказва за мнозина увлекателно занимание,от което може да се научи много. Особеното при този том е това, че той вижда бял свят в годината, когато се отбелязва 100-годишнината от присъединяването на Тува към Русия и едновековния юбилей на столицата на републиката - Кизил. Факт е вече и шестото издание на „Хората от центъра на Азия“.

Поредицата вече си има своите многобройни читатели. Всеки нов том е посрещан с голям интерес, защото се оказва,че той става най-добрият помощник, най-вече за младите хора, които да знаят своята история, култура и бит, и то не скучно, а чрез интересните разкази на героите, които остават своята диря в аналите на Тува. Всъщност това е една идея, която защо и да не стане цел и изпитание за медии и от други страни, за които запазването на паметта и духовното богатство е неотменно условие за достойно място в съвременния свят.

 Снимки от книгата

Сподели в
 

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

Дигиталната платформа "Отвори Враца" (OpenVratsa) популяризира възможностите за природен и културен туризъм в района на Враца. Инициативата е на млади врачани, които имат амбицията да останат и да се развиват в родния град.

03.08.2020/12:00

Холивудската звезда и носител на "Оскар" Леонардо ди Каприо ще е изпълнителен продуцент на тв сериала "Островът" по едноименния роман-утопия на Олдъс Хъксли, съобщи ТАСС, като цитира сп. "Варайъти".

02.08.2020/15:45

За големия наш панагюрец книга написа друг панагюрец. Боян Ангелов прави първи многообхватен портрет на Марин Дринов в най-новото си издание „Марин Дринов“, което сега излезе на книжния пазар от столичното издателство „Захарий Стоянов“. Темата за големия български учен, историк, възрожденски деец, общественик, първостроител на младата следосвобожденска България, е вълнувала и привличала вниманието на редица наши изтъкнати историографи, изследователи.

01.08.2020/15:40

Випускът на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски”, който се дипломира днес, ще носи името „Добруджански”, тъй като себеотрицанието и героизмът на българската армия, дипломация и държава са в основата на мирното връщане на Южна Добруджа към Родината преди 80 години.

31.07.2020/16:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки