Начало
 
 

Уникална журналистическа енциклопедия „Хората от центъра на Азия“

31.10.2019 /20:05 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Надежда Антуфиева (в дясно) по време на Международния медиен фестивал "Цяла Русия 2019" в Сочи

За всеки, занимаващ се с журналистика, посещението в република Тува е повече от информационен шок. И това е така, защото ще се запознае как с подкрепата на Съюза на журналистите в Тува редакцията на вестник „Центърът на Азия“ създава забележителна енциклопедия за хората и техния живот от район в света, който не е на първите страници на вестниците и в главните новини на телевизиите, но те имат своите материални и духовни богатства, на които може да им се завижда - многотомника „Хората от центъра на Азия“.

Проектът вече е дал на читателите шест огромни тома и е привлякъл вниманието несамо на жителите на Тува, а и на различни региони в Русия, а държавниците са респектирани от това, което правят тувинските журналисти. Дори последният том от поредицата е реализиран с безвъзмездната финансова помощ от президента на Руската федерация за развитие на гражданското общество, осигурена от Фонда за президентски субсидии, с подкрепата на регионалния Съюз на журналистите на Тува, редакцията на в. „Центърът на Азия“ и в рамките на проекта „Мобилно училище за толерантност без езикови и етнически бариери, на базата на многоетническата обществена библиотека на Съюза на журналистите в Тува. Изданието е художествено-публицистично и в енциклопедичен формат с много илюстрации, дело на известни фоторепортери, работещи във вестника. Всеки благородно би завидял и на архивните снимки, които са използвани. „Хората от центъра на Азия“ е история за съдбата на хората в Тува и съвременна Русия. Автор на проекта е Надежда Антуфиева, която вече над 20 години е главен редактор на в. „Центърът на Азия“ и е сред известните руски журналисти, носители на много награди, като повечето от тях са за проекта „Хората от центъра на Азия“. Тя е носител и на новоучредената през 2019 г. държавна награда „Заслужил журналист на РФ“. За нея в Тува казват, че е пример за това, как се прави честна и обективна журналистика. Самата Надежда Мухарбековна твърди, че вестникът, който ръководи, е нейното трето дете. От излизането на първия му брой през1991 г. до ден днешен негова главна тема си остава човекът. „И не великият, и не известният, а просто човекът, с цялата негова неповторима съдба, която не се размива във вечността, а се запазва в историята - е убедена Антуфиева.- Вестникът ни е за тези, които обичат Тува и нейните хора.“ Огромна  работа е извършил екипът на изданието, което е събрало съдбите на много тувинци. Това са интервюта, репортажи, портрети и разкази за обикновените хора, направили немалко в живота си за своя край. Между кориците на петте тома са намерили място съдбите на представители на различни националности, вероизповедания, професии и възрасти – исторически и съвременни портрети на жители на Тува, и живеещи в различни кътчета на Русия и чужбина техни земляци и приятели на републиката, намираща се в центъра на Азия.“И това не е само историята на Тува в лица – това е историята на страната, илюстрирана с архивни и съвременни фотографии“ – е убедена Надежда Антуфиева.

Първият том на „Хората от центъра на Азия“ излиза през 1998 г. и в него са събрани 50 човешки съдби. Днес обаче този неголям по обем и формат том вече е библиографска рядкост. След неговото отпечатване екипът на вестника решава, че не е достатъчно само един том и че трябва да има продължение и така се стига до вторият (2001 г.), който вече е в енциклопедичен формат и съдържа 92 разказа и интервюта за живота на хората от Тува. През 2006-та се появява на бял свят и третият, съдържащ 110 очерци, интервюта и 36 спомена на ветерани и деца от военните години под надслова „Ние – децата на войната и победата“. Четвъртата книга „Хората от центъра на Азия“ (2011 г.) включва 115 човешки съдби, а петата (2014 г.) съдържа 58 съдби, както и нещо ново – 15кръстословици под мотото „Хората от центъра на Азия“, съставени по материали от петте тома и „препитващи“ за историята и съвременността на република Тува и нейните много и различни връзки в областта на историята и културата на Русия и света. Попълването им се оказва за мнозина увлекателно занимание,от което може да се научи много. Особеното при този том е това, че той вижда бял свят в годината, когато се отбелязва 100-годишнината от присъединяването на Тува към Русия и едновековния юбилей на столицата на републиката - Кизил. Факт е вече и шестото издание на „Хората от центъра на Азия“.

Поредицата вече си има своите многобройни читатели. Всеки нов том е посрещан с голям интерес, защото се оказва,че той става най-добрият помощник, най-вече за младите хора, които да знаят своята история, култура и бит, и то не скучно, а чрез интересните разкази на героите, които остават своята диря в аналите на Тува. Всъщност това е една идея, която защо и да не стане цел и изпитание за медии и от други страни, за които запазването на паметта и духовното богатство е неотменно условие за достойно място в съвременния свят.

 Снимки от книгата

Сподели в
 

Община Ловеч обяви конкурс за присъждане на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов” на български писател - белетрист или драматург.

22.01.2021/15:42

Френската актриса Натали Делон, бивша съпруга на актьора Ален Делон, почина в Париж на 79-годишна възраст от бързопрогресиращ рак, съобщи АФП.

21.01.2021/20:08

Стартира 11-то издание на национален конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев, който се организира от Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-кукления театър (ДКТ) "Иван Радоев" в Плевен, съобщиха от театъра.

21.01.2021/16:34

Глобус и пъстри корици приканват читателите на Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград да научат нови неща за пътуват екзотични места. „Попътувайте без паспорт” е най-новата инициатива на книгохранилището , адаресирана до любознателната аудотирия. От всички възрасти.

20.01.2021/16:24

Читателската аудитория у нас получи ново издание на "Тристахилядна София и аз между двете войни" от легендарния водещ на някогашното предаване "Минаха години" по БНТ Драган Тенев, който, уви, си отиде през 1999 г. на 80-годишна възраст.

18.01.2021/19:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки