Начало
 
 

БНТ обмисля свалянето на БНТ2 и БНТ3 от цифровата платформа

09.11.2019 /18:46 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от участниците в дискусията.

Свалянето на два канала на Българската национална телевизия(БНТ) - БНТ2 и БНТ3, от цифровата платформа на мултиплекса и излъчването им по кабел и сателит е една от мерките за финансовото стабилизиране на обществената медия. Идеята беше съобщена от генералният директор на БНТ Емил Кошлуков по време на дискусия за бъдещето на обществената медия, която се състоя в НДК точно на 60-ия рожден ден на БНТ.

Ние ли сме най-големите баровци, че да плащаме за три  канала, качени на мултиплекса? –попита Кошлуков, съобщавайки, че само 6 телевизии са качени на цифровата платформа, от които трите са програмите на обществената телевизия.

Свалянето на двата канала от мултиплекса ще спести на БНТ около 6 милиона лева годишно, а ефирно разпространяваните канали в страната ще намалеят до едва четири - БНТ1, bTV, Нова, Bulgaria ON AIR.

От разпространението на тв сигнала чрез мултиплекса е натрупан и основният дял от финансовия дефицит на БНТ, който към края на 2019-а е над 43 млн. Лв., съобщи още генералният директор. 

Икономическият анализ, който Емил Кошлуков представи на дискусията за бъдещето на БНТ, сочи, че  към края на 2020 г. дефицитът на “Сан Стефано“ 29  ще е 71 млн. лева - т.е. с 1 милион над очакваната държавна субсидия. "Тези задължения се увеличават и ни потопяват", посочи още  генералният директор. Той цитира, че за разпространение БНТ плаща 16% от бюджета си, а това е десетократно повече от бюджета за цялата БНТ2.

И тази година в размера на държавната субсидия за БНТ няма промяна, стана ясно от първото четене на бюджета за 2020-а в ресорната парламентарна комисия. Предвижданата субсидия е около 70 млн. лева. Така че дори да нищо да не плаща БНТ, пак не може да изплати дълга си.

Ако искаме силна журналистика и независима телевизия, тя трябва да е финансово обезпечена

каза още Кошлуков. Според него журналистите в БНТ получават в пъти по-малки заплати от тези в комерсиалните телевизии и това е причина качествени професионалисти да напускат телевизията-майка. Или както генералният директор – ние ги обучавема, те ни ги вземата.

Два извода за спешни мерки са наложиха по време на дискусията:

първо, необоходими са промени в проектобюджета,  за да не потъва още повеме телевизията, и, второ, спешно трябва да се промени моделът на финансиране на обществените медии, като се определи процент от брутния вътрешен продукт.

В изказването си членът на Обществения съвет на БНТ Мартин Захариев подчерта, че е необходимо незабавно да се рестартира фонд „Радио и телевизия“, като от него се плаща за разпространението на сигнала. Идеята му е фондът да не се събира от преки данъци от зрителите, а да бъде изваден  разходът за разпространение от субсидията на БНТ. Вместо да се плаща от телевизията, той да се покрива от МФ чрез този  специален фонд.

В момента субсидията се изчислява на база час програма, която МФ калкулира на 1635 лева, припомни Захариев. Той предложи да се либерализира рекламната политика на БНТ, като например продуктово позициониране да е възможно и в предавания, а не само във филми. Нужен, според него, е и чисто нов устройствен закон за обществените медии, които могат да се преобразуват в търговски дружества с държавно участие в капитала. Той посочи редица държави-членки на ЕС, които така са преобразували обществените медии.

От изказванията на участниците по време на дискусията, както на депутатите от ГЕРБ и БСП, така и на членовете на СЕМ, се разбра още, че

предстоят промени в Закона за радиото и телевизията

за необходимостта от които се говори от години.

По време на дискусията Емил Кошлуков допълни още, че няма да позволи да се пуска чалга за разлика от останалите телевизии, а ще продължи традицията на Нова година да се слуша Виенската филхармония. Предвиждат се нови  образователни предавания за младите хора в чужбина.

Генералният директор коментира и идеята за сливане на БНТ, БНР и БТА: "Не знам колко пари ще се спестят или дори дали няма да харчим повече. На мен БТА не ми трябва, БНТ ползва агенции като "Фрас прес". БНТ има голяма традиция и кадри като кацането на Юрий Гагарин, докато БНР си има аудио записи. Всичко е въпрос на анализ".

Новините на БНТ са най-достоверни, казо още генералният директор и съобщи, че доверието на зрителската аудитория на БНТ е  три пъти по-голямо отколкото към другите телевизии. По думите му, няма как държавната медия да бъде критикувана за нисък рейтинг, защото никоя друга телевизия няма предаване за религия, за земеделие и новини на турски език. "Търговските телевизии осигуряват клиенти на рекламодателите. На "Сан Стефано" 29 имаме раздут щат, хора, които не работят. Известни колеги са работели един ден 11, друг ден 13 минути", каза още Кошлуков.

И още една добра новина –

 „Сънчо“ щял да бъде върнат по БНТ1

"Ще има "Сънчо", обещавам, каза Кошлуков,  махнахме го заради продължението на сериала. Освен детски, нямаме и юношески програми, за което ще се погрижим", обеща още генералният директор на БНТ. 

 

 

 

Сподели в
 

В СБЖ е получена покана лично от президента на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес, с която ни информира и призовава желаещите да участват в организирания безплатен курс „Онлайн английски за синдикалисти“. Могат да кандидатства и членове на СБЖ. Срокът е до 15 януари.

14.01.2020/14:43

Близки, приятели, колеги и познати се събраха в артсалона на Радио Благоевград за откриването на фотоизложба в памет на Емил Михайлов, дългогодишния кореспондент на БТА в Благоевград. Сред изказалите се бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

10.01.2020/16:36

Трима уважавани колеги закръглиха юбилеи от последните дни на 2019-та досега - Петър Пъдев, Йото Пацов и Валентина Бояджиев. Честито!

07.01.2020/09:57

Семинарът, по време на който експерти ще разяснят какви задължения произтичат от новия европейски регламент за защита на личните данни (GDPR) за работещите в областта на масовите комуникации, ще се състои на 14 януари от 10 до 14 часа в СБЖ. Регистрацията е до 10 януари

05.01.2020/08:04

В посланието, адресирано до председателя на НС, президента, премиера, шефа на медийната комисия в НС и ръководителя на СЕМ, известният журналист оспорва становище на Техническата комисия на СЕМ, отстранило го от конкурса за генерален директор на БНР

23.12.2019/12:30

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки