Начало
 
 

Журналисти се надпреварват на корта през ноември при майско време

11.11.2019 /15:45 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове на СБЖ, премериха сили в 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти

„Септември ще бъде май!”, беше възкликнал  поетът. „Ноември ще бъде май!”, го допълни обаче Георги Дончев, председател на Тенис клуб „Журналист”. И призова  всички колеги – любители на този красив спорт да се включат във вече 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти.

И наистина, представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове, при това дългогодишни, на СБЖ замениха този уикенд (9 и 10 ноември) лаптопи, микрофони, фотоапарати и ТВ- камери с ...ракети за тенис. Заредиха мобилните си телефони за снимки с приятели и съперници, но преди всичко собствените си „батерии” с енергия и „хъс” за победи на корта.

Георги Дончев, оглавяващ ТК „Журналист” почти пожизнено, от 1993 г. насам, беше като че ли получил уверения лично от Свети Петър за слънчево и тихо време. Небето и температурите бяха наистина майски, а дъждец поръси едва на закриването на първенството в неделя, колкото да навлажни малко кортовете на столичния спортен комплекс „ДЕМА”, „изсушени” от горещите битки на тях.

Поставихме и първия рекорд!  Никога досега във вече 123-годишната история на родния тенис не е било провеждано официално състезание през ноември (?!) на открито. Какво да се прави? Журналистите трябва да бъдат „пионери” поне в някои сфери

Иначе

големият победител в 36-ото ни първенство  стана

43-годишният вещ тенис коментатор Николай Драгиев ( ТВ „Евроспорт”). Той грабна купата поединично в „младежката” група (до 45 г.), а също така се окичи със златен медал и на двойки в тандем с политическия наблюдател на ТВ „Европа” Георги Харизанов.

Първите, които поздравиха двойния шампион, бяха неговата съпруга Татяна Манова и двамата им сина Иван и Борис.  

Светлият лъч на „журналистическия Уимбълдън”-2019 носеше името Светлин.  Да, Светлин Йочев от ТВ+ отстъпи с 3:6 на финала пред технически превъзхождащия го Ники Драгиев, но показа много грамотен и агресивен стил на игра. Още в първия кръг той преодоля съпротивата на миналогодишния победител в „младшата” група Петьо Борисов и сложи край на мераците на тенис коментатора на Max Sport  за нова титла.

Не всички обаче знаят, че Светлин е „звезда” и в журналистическия футбол. Той е стълб в националния отбор на България за журналисти, воден от колегата от в. „24 часа” Найден Тодоров, председател на Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ). Нещо повече, на неотдавнашното първенство по футбол на Югоизточна Европа за журналисти в Шифок (Унгария), където България се окичи със сребро, именно Светлин Йочев спечели и приза "Най-добър играч за 2019 г.”.

Впрочем Найден Тодоров доведе на кортовете на „ДЕМА” още един титуляр от футболния отбор, превъплътил се успешно и в тенисист - Мартин Томанов (Sportal BG). Тодоров не пропусна да направи с тях ...«продуктово позициониране»  на бъдещия  голям международен тенис турнир у нас - ATP Sofia Open, снимайки ги с неговото лого.

Драматична бе и

борбата сред „наивниците на средна възраст” – 45-60 г.

Там първото място си оспорваха изключително амбициозните и в журналистиката,  и в тениса Крум Савов и Асен Григоров.

Колко е важно обаче да имаш силен спаринг партньор!  А именно такъв има Крум (livenews.bg) в лицето на своя син, 12-годишния също Крум, но младши. Той е сред най-добрите у нас в своята възрастова група, има вече 8 спечелени турнира, а през декември м.г. игра и в Манакор, Майорка (Испания) – родното място на Рафаел Надал и се срещна лично с легендата.

Наистина Крум Савов-баща е подобрил видимо играта си благодарение на «уроците» от малкия Крум и успя да вземе връх и над Асен Григоров (TennisKafe), завоювайки първото място.

Впрочем Асен също се постара да попие от вдъхновението на младите и упорито тренираше преди мача волета на ...циментовата площадка пред клубната сграда на „ДЕМА”  с още по-невръстното синче на спортната двойка Йоана Андреева (сп. «Хайком») и Бойко Васев (сп. „Go Guide”). Макар и една 6-годишен,  Даниел вече умело върти малката си ракетка и отправяше опасни удари към „чичко Асен”. Впрочем Дани още в количка беше на самия корт, докато майка му Йоана се бореше за поредната шампионска титла.

Дано тези деца: Крум Савов, Даниел Васев, 10-годишната Йохана – дъщеричката на Цвети Гагарова (спортен редактор в „Канал 3”) и суперталантливия актьор Герасим Георгиев (Геро), синовете на Николай Драгиев, порасналата вече Йоана (дъщеря на Десислава Кулелиева от „24 часа”) и др. тръгнат по пътя на журналистиката, та да влеят свежа кръв и в нейната тенис гилдия.

Защото

оредяват редиците и на т.нар. желязна гвардия

която до неотдавна беше и най-многобройна. Това е „ядрото” от журналисти –тенисисти, с което преди 36 години беше поставено началото на тези турнири и вървеше заедно през най-славните години на журналистическия тенис у нас.

„А бяхме млади и хубави,  а сега сме само И!”, шегуват се те. Сега те вече играха в „старшата” група над 60 г., макар че доста са надхвърлили 60-те. Пример за жизненост и активност на всички дава вече 84-годишният Александър (Санко) Обрешков – кинорежисьор с филми, награждавани и в чужбина (напр. игралната лента „Бъди благословена”), член и на СБЖ. 

Сред „ветераните” е и Любомир Михайлов, може би „най-старшият”  все още постоянно работещ журналист у нас. Възпитаник на страхотната школа на БТА, неин кореспондент в Кайро и Ню Йорк,  до неотдавна външнополитически редактор в  „Стандарт”, сега Любо се труди основно за в. «Китай днес».

Финалът в тази група бе повторение на финала от световното първенство по тенис за журналисти в «Албена» през 2014 г. – Тодор Попов (Max Sport) срещу Борислав Костурков (УС на СБЖ). Срещата показа каква тактическа зрялост е придобил Тошко от постоянното коментиране на големи тенис мачове на „синия екран” по Max Sport и той се наложи над пишещия тези редове.

При дамите с ракети (общо 8) възрастови групи ...нямаше. Та кой би дръзнал да им зададе такъв неджентълменски въпрос за годините?!  А и техният вид беше толкова младежки, при това без диети и сауни.

И така в групата No Age („Без възраст”) триумфира Йоана Андреева  от сп. „HiComm”.  Йоана, запалила по тениса и привлякла на корта както своя съпруг Бойко Васев, така и малкия Дани, надигра на финала друга също неколкократна журналистическа шампионка Десислава  Кулелиева (в. „24 часа”), която е много добра и на ски пистите. Енергичната фоторепортерка на „24 часа”, авторка и на интересни фотоизложби за архитектурата на София, се реваншира обаче на двойки. Там Деси грабна златните медали заедно с Биляна Караманолева (сп. „Фют”).

И когато на закриването на 36-ото първенство председателят на ТК „Журналист” Георги Дончев и главният съдия Елена Андонова поднесоха купите и медалите на призьорите, заръси дъжд. Така веднага влязоха в действие и червените сувенирни чадъри – награди от веригата спортни магазини „Спорт депо”. Това, разбира се, ни най-малко не означава, че над родната журналистика е разпънат някакъв ...чадър.

Ваучерите за безплатен преглед на зрението и намаление при поръчка на диоптрови очила, предоставени от някои оптически фирми, пък ще послужат на колегите да виждат догодина по-добре и ...попаденията на топките в корта. Пък дано и участниците в този хубав традиционен турнир догодина бъдат повече!!!

Автор на този текст е членът на УС на СБЖ Борислав КОСТУРКОВ - основател на журналистическите турнири по тенис, сега само със ...сребърен медал.

Снимки Автора

 

Сподели в
 

В СБЖ е получена покана лично от президента на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес, с която ни информира и призовава желаещите да участват в организирания безплатен курс „Онлайн английски за синдикалисти“. Могат да кандидатства и членове на СБЖ. Срокът е до 15 януари.

14.01.2020/14:43

Близки, приятели, колеги и познати се събраха в артсалона на Радио Благоевград за откриването на фотоизложба в памет на Емил Михайлов, дългогодишния кореспондент на БТА в Благоевград. Сред изказалите се бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

10.01.2020/16:36

Трима уважавани колеги закръглиха юбилеи от последните дни на 2019-та досега - Петър Пъдев, Йото Пацов и Валентина Бояджиев. Честито!

07.01.2020/09:57

Семинарът, по време на който експерти ще разяснят какви задължения произтичат от новия европейски регламент за защита на личните данни (GDPR) за работещите в областта на масовите комуникации, ще се състои на 14 януари от 10 до 14 часа в СБЖ. Регистрацията е до 10 януари

05.01.2020/08:04

В посланието, адресирано до председателя на НС, президента, премиера, шефа на медийната комисия в НС и ръководителя на СЕМ, известният журналист оспорва становище на Техническата комисия на СЕМ, отстранило го от конкурса за генерален директор на БНР

23.12.2019/12:30

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки