Начало
 
 

Журналисти се надпреварват на корта през ноември при майско време

11.11.2019 /15:45 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове на СБЖ, премериха сили в 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти

„Септември ще бъде май!”, беше възкликнал  поетът. „Ноември ще бъде май!”, го допълни обаче Георги Дончев, председател на Тенис клуб „Журналист”. И призова  всички колеги – любители на този красив спорт да се включат във вече 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти.

И наистина, представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове, при това дългогодишни, на СБЖ замениха този уикенд (9 и 10 ноември) лаптопи, микрофони, фотоапарати и ТВ- камери с ...ракети за тенис. Заредиха мобилните си телефони за снимки с приятели и съперници, но преди всичко собствените си „батерии” с енергия и „хъс” за победи на корта.

Георги Дончев, оглавяващ ТК „Журналист” почти пожизнено, от 1993 г. насам, беше като че ли получил уверения лично от Свети Петър за слънчево и тихо време. Небето и температурите бяха наистина майски, а дъждец поръси едва на закриването на първенството в неделя, колкото да навлажни малко кортовете на столичния спортен комплекс „ДЕМА”, „изсушени” от горещите битки на тях.

Поставихме и първия рекорд!  Никога досега във вече 123-годишната история на родния тенис не е било провеждано официално състезание през ноември (?!) на открито. Какво да се прави? Журналистите трябва да бъдат „пионери” поне в някои сфери

Иначе

големият победител в 36-ото ни първенство  стана

43-годишният вещ тенис коментатор Николай Драгиев ( ТВ „Евроспорт”). Той грабна купата поединично в „младежката” група (до 45 г.), а също така се окичи със златен медал и на двойки в тандем с политическия наблюдател на ТВ „Европа” Георги Харизанов.

Първите, които поздравиха двойния шампион, бяха неговата съпруга Татяна Манова и двамата им сина Иван и Борис.  

Светлият лъч на „журналистическия Уимбълдън”-2019 носеше името Светлин.  Да, Светлин Йочев от ТВ+ отстъпи с 3:6 на финала пред технически превъзхождащия го Ники Драгиев, но показа много грамотен и агресивен стил на игра. Още в първия кръг той преодоля съпротивата на миналогодишния победител в „младшата” група Петьо Борисов и сложи край на мераците на тенис коментатора на Max Sport  за нова титла.

Не всички обаче знаят, че Светлин е „звезда” и в журналистическия футбол. Той е стълб в националния отбор на България за журналисти, воден от колегата от в. „24 часа” Найден Тодоров, председател на Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ). Нещо повече, на неотдавнашното първенство по футбол на Югоизточна Европа за журналисти в Шифок (Унгария), където България се окичи със сребро, именно Светлин Йочев спечели и приза "Най-добър играч за 2019 г.”.

Впрочем Найден Тодоров доведе на кортовете на „ДЕМА” още един титуляр от футболния отбор, превъплътил се успешно и в тенисист - Мартин Томанов (Sportal BG). Тодоров не пропусна да направи с тях ...«продуктово позициониране»  на бъдещия  голям международен тенис турнир у нас - ATP Sofia Open, снимайки ги с неговото лого.

Драматична бе и

борбата сред „наивниците на средна възраст” – 45-60 г.

Там първото място си оспорваха изключително амбициозните и в журналистиката,  и в тениса Крум Савов и Асен Григоров.

Колко е важно обаче да имаш силен спаринг партньор!  А именно такъв има Крум (livenews.bg) в лицето на своя син, 12-годишния също Крум, но младши. Той е сред най-добрите у нас в своята възрастова група, има вече 8 спечелени турнира, а през декември м.г. игра и в Манакор, Майорка (Испания) – родното място на Рафаел Надал и се срещна лично с легендата.

Наистина Крум Савов-баща е подобрил видимо играта си благодарение на «уроците» от малкия Крум и успя да вземе връх и над Асен Григоров (TennisKafe), завоювайки първото място.

Впрочем Асен също се постара да попие от вдъхновението на младите и упорито тренираше преди мача волета на ...циментовата площадка пред клубната сграда на „ДЕМА”  с още по-невръстното синче на спортната двойка Йоана Андреева (сп. «Хайком») и Бойко Васев (сп. „Go Guide”). Макар и една 6-годишен,  Даниел вече умело върти малката си ракетка и отправяше опасни удари към „чичко Асен”. Впрочем Дани още в количка беше на самия корт, докато майка му Йоана се бореше за поредната шампионска титла.

Дано тези деца: Крум Савов, Даниел Васев, 10-годишната Йохана – дъщеричката на Цвети Гагарова (спортен редактор в „Канал 3”) и суперталантливия актьор Герасим Георгиев (Геро), синовете на Николай Драгиев, порасналата вече Йоана (дъщеря на Десислава Кулелиева от „24 часа”) и др. тръгнат по пътя на журналистиката, та да влеят свежа кръв и в нейната тенис гилдия.

Защото

оредяват редиците и на т.нар. желязна гвардия

която до неотдавна беше и най-многобройна. Това е „ядрото” от журналисти –тенисисти, с което преди 36 години беше поставено началото на тези турнири и вървеше заедно през най-славните години на журналистическия тенис у нас.

„А бяхме млади и хубави,  а сега сме само И!”, шегуват се те. Сега те вече играха в „старшата” група над 60 г., макар че доста са надхвърлили 60-те. Пример за жизненост и активност на всички дава вече 84-годишният Александър (Санко) Обрешков – кинорежисьор с филми, награждавани и в чужбина (напр. игралната лента „Бъди благословена”), член и на СБЖ. 

Сред „ветераните” е и Любомир Михайлов, може би „най-старшият”  все още постоянно работещ журналист у нас. Възпитаник на страхотната школа на БТА, неин кореспондент в Кайро и Ню Йорк,  до неотдавна външнополитически редактор в  „Стандарт”, сега Любо се труди основно за в. «Китай днес».

Финалът в тази група бе повторение на финала от световното първенство по тенис за журналисти в «Албена» през 2014 г. – Тодор Попов (Max Sport) срещу Борислав Костурков (УС на СБЖ). Срещата показа каква тактическа зрялост е придобил Тошко от постоянното коментиране на големи тенис мачове на „синия екран” по Max Sport и той се наложи над пишещия тези редове.

При дамите с ракети (общо 8) възрастови групи ...нямаше. Та кой би дръзнал да им зададе такъв неджентълменски въпрос за годините?!  А и техният вид беше толкова младежки, при това без диети и сауни.

И така в групата No Age („Без възраст”) триумфира Йоана Андреева  от сп. „HiComm”.  Йоана, запалила по тениса и привлякла на корта както своя съпруг Бойко Васев, така и малкия Дани, надигра на финала друга също неколкократна журналистическа шампионка Десислава  Кулелиева (в. „24 часа”), която е много добра и на ски пистите. Енергичната фоторепортерка на „24 часа”, авторка и на интересни фотоизложби за архитектурата на София, се реваншира обаче на двойки. Там Деси грабна златните медали заедно с Биляна Караманолева (сп. „Фют”).

И когато на закриването на 36-ото първенство председателят на ТК „Журналист” Георги Дончев и главният съдия Елена Андонова поднесоха купите и медалите на призьорите, заръси дъжд. Така веднага влязоха в действие и червените сувенирни чадъри – награди от веригата спортни магазини „Спорт депо”. Това, разбира се, ни най-малко не означава, че над родната журналистика е разпънат някакъв ...чадър.

Ваучерите за безплатен преглед на зрението и намаление при поръчка на диоптрови очила, предоставени от някои оптически фирми, пък ще послужат на колегите да виждат догодина по-добре и ...попаденията на топките в корта. Пък дано и участниците в този хубав традиционен турнир догодина бъдат повече!!!

Автор на този текст е членът на УС на СБЖ Борислав КОСТУРКОВ - основател на журналистическите турнири по тенис, сега само със ...сребърен медал.

Снимки Автора

 

Сподели в
 

Журналисти от 13 европейски държави, включително и в нашата, работят в условия на тревожно висок риск, алармира документът, изготвен от Европейския университетски институт, и разпространен от МФЖ, ЕФЖ и Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода.

26.07.2020/22:09

На 25 юли 1980 г. престана да бие страстното сърце на големия руски артист и бард Владимир Висоцки. А бе едва на 42. От тогава изминаха 40 лета, но Володя все продължава да е жив в сърцата на милиони, и то не само в Русия, но и по широкия свят. Българските медии сякаш случайно проспаха кръглата годишнина и ни дума, ни вопъл, ни стон. Единственото значимо събитие в памет на Висоцки бе творческата руска вечер в столичния Клуб „Журналист“.

26.07.2020/18:21

Юбилей днес празнува едно от емблематичните имена в българската международна журналистика - живеещият от години в Испания някогашен спецкор из „горещите точки” по света, който миналата година представи в СБЖ най-новата си книга „Репортер от миналото време”. СБЖ честити празника на Йосиф и семейството му.

25.07.2020/15:36

Известната журналистка и издателка спечели първа награда в раздел „Поезия” на националния конкурс „Диря в морето”.

24.07.2020/19:07

Навръх 78-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов почит към тях бе отдадена в мемориала им в София. Пред паметта им се поклониха писатели, журналисти, интелектуалци, общественици, политици. Там бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова свърза заветите на Вапцаров и другарите му с днешния ни ден.

23.07.2020/19:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 8 гости

Бързи връзки