Начало
 
 

Колега устройва словесен линч на колега

18.11.2019 /20:09 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Комисията по журналистическа етика на СБЖ осъжда тази печална практика и призовава врачанското дружество „Вратица“ да разгледа случая „Бузов”

Комисията по журналистическа етика на СБЖ получи жалба от Георги Александров, главен редактор на единствения всекидневник в Северозападна България  – в. „Конкурент", който излиза и се разпространява всеки делник в областите Видин, Монтана и Враца. В жалбата си той изразява дълбокото си огорчение и обида от непрекъснатите словесни атаки срещу него и вестника му от  Даниел Бузов, негов колега, бивш издател на в. „Конкурент“, сега собственик на врачанския портал „Булнюз“ (Bulnews.bg.).

Комисията по етика се запозна с материалите и линковете към текстовете, „посветени“ на Георги Александров, публикувани в сайта на портала, като отдели специално внимание на двете най-нови извадки от злостната поредица само за дните 30 и 31 октомври т.г. А именно – „Предизборната кампания във Враца приключи, но помиярът остана“ и „Лош късмет! Катастрофира… Гошо Синдика“ (издаващ плачевна надпревара кой ще съобщи пръв за безобиден инцидент с два автомобила) …

Ето становището на Комисията по журналистическа етика на СБЖ:

Дописките или по-точно пасквилите от портала „Булнюз“, някои от които подписани лично от Даниел Бузов, срещу колегата Георги Александров са повече от възмутителни и отблъскващи.  В дългата  журналистическа практика на всеки един от членовете на Комисията рядко сме срещали подобни случаи на ожесточено омерзение. 

Все сме ставали свидетели на словесни нападки и дуели, но да наричаш свой колега „шеф на парцал“ и „помияр“ (повече от 20 пъти в дописка от 60-ина реда, подплатена и с цинизми) и да унижаваш вестника му с грозни епитети, е липса не само на всякаква колегиалност и толерантност, но и на възпитание, а дори на елементарна човещина. Смаяни сме от грубия, неприсъщ за културните люде език и изказ, недопустим по каквито и да било поводи.

Очевидно в случая Даниел Бузов като издател на портала е загубил чувство за мярка и е в нарушение на правилата за професионална и етична журналистика, залегнали в Етичния кодекс на българските медии (2004 г.), подписан от над 200  медии, включително от в. „Конкурент“, на който самият Бузов преди години е бил издател.

А две от тях гласят:

2.7.1 Ще се придържаме към добър тон и благоприличие в нашите публикации.

4. 4.1 Ние вярваме, че взаимоотношенията между медиите, както и между медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията.

Усещането след прочитането на наситените със злоба писания в  портала „Булнюз“ е  същевременно на изненада, тъй като Даниел Бузов преди година е съосновател на т.нар. клъстър „Свобода на словото, медии и журналистика“ с претенции, които не бихме искали да рекламираме. Ще припомним само, че „свобода“ не е синоним на „слободия“… Особено за хора, практикуващи такава отговорна професия като журналистиката.

Комисията по журналистическа етика призовава Журналистическото дружество „Вратица“ във Враца  с председател уважаваната колежка Евдокия Марангозова да разгледа случая с Даниел Бузов (член на дружеството), да изрази отношението си по казуса и да прецени дали да приложи постулати от Устава на СБЖ  (чл.22.1).

В разговор с член на Комисията по етика Евдокия Марангозова изрази уважението си към колегата Георги Александров като „етичен и свестен човек“, което е още едно основание да застанем в негова защита.Той би трябвало да получи морална, колегиална и етична подкрепа от своите колеги от дружество „Вратица" на СБЖ.

И накрая – една печална констатация на Комисията по журналистическа етика.

 

Опасяваме се, чесподеленото, за жалост, е част от позната за цялата ни страна картина. Публичният словесен линч над журналисти от журналисти е като маната – пандемия, срещу която не са имунизирани дори медии, претендиращи, че носят висок професионален морал.

А етичните норми – и писани, и неписани – съществуват,  за да бъдат спазвани!

 

Комисия по журналистическа етика на СБЖ

 

Председател: Мария Нецова

Членове:        Златка Михайлова

                       Иван Тодоров

                       Жени Монева

 

                                                                                                 16 ноември 2019 г.

                                                                                                           София

 

Сподели в
 

В СБЖ е получена покана лично от президента на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес, с която ни информира и призовава желаещите да участват в организирания безплатен курс „Онлайн английски за синдикалисти“. Могат да кандидатства и членове на СБЖ. Срокът е до 15 януари.

14.01.2020/14:43

Близки, приятели, колеги и познати се събраха в артсалона на Радио Благоевград за откриването на фотоизложба в памет на Емил Михайлов, дългогодишния кореспондент на БТА в Благоевград. Сред изказалите се бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

10.01.2020/16:36

Трима уважавани колеги закръглиха юбилеи от последните дни на 2019-та досега - Петър Пъдев, Йото Пацов и Валентина Бояджиев. Честито!

07.01.2020/09:57

Семинарът, по време на който експерти ще разяснят какви задължения произтичат от новия европейски регламент за защита на личните данни (GDPR) за работещите в областта на масовите комуникации, ще се състои на 14 януари от 10 до 14 часа в СБЖ. Регистрацията е до 10 януари

05.01.2020/08:04

В посланието, адресирано до председателя на НС, президента, премиера, шефа на медийната комисия в НС и ръководителя на СЕМ, известният журналист оспорва становище на Техническата комисия на СЕМ, отстранило го от конкурса за генерален директор на БНР

23.12.2019/12:30

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки