Начало
 
 

Бойка Велинова пренесе Канарските острови в Клуб „Журналист” на СБЖ

29.11.2019 /06:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бойка и Стоян Велинови край обсерваторията на Роке де лос Мучачос

Журналистката и пътешественичка заедно с вярната си половинка Стоян Велинов показаха удивителни кадри и разказаха за 9-месечните си приключения из екзотичния архипелаг, подслонявал Колумб на път за Новия свят.

Спиращи дъха гледки и ярки разкази за 9-месечното си упоително откриване на Канарските острови споделиха в препълнения Клуб „Журналист” на СБЖ Бойка и Стоян Велинови. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова ги приветства за тяхната мултимедийна презентация, пренесла екзотичните късчета земя от Атлантика при колегите и приятелите, събрали се в Клуба.

Известната журналистка и пътешественичка Бойка Велинова и нейният съпруг Стоян не просто са обиколили и седемте острова на архипелага, където редовно са се отбивали конкистадорите по пътя им за Новия свят, но са „хванали” и всички ннюанси на многоликите им красоти и предизвикателства.

Били са и на 2400 м надморска височина на върха Роке де лос Мучачос (Скалата на момчетата), най-извисената точка на остров Ла Палма и „най-вълнуващото място за астрономите и астрофизиците в Европа”, защото там е разположена астрономическа обсерватория с 60 от най-мощните и модерни телескопи в света. С тях 20 нации изследват Космоса, възползвайки се от уникалния астроклимат.

Пътешествениците ни се на пропуснали да се изкачат и на 3718-метровия връх Тейде на остров Тенерифе - най-високото място на испанска територия, най-високият връх в Атлантика и третият по височина вулкан в света.

Бойка и Стоян са били очаровани и от най-малкия от седемте острова - Ла Гомера, подслонявал навремето и Колумб. Бродили са и из мъгливите горски дебри на неговия природен парк Гарахонай. Не са пропуснали вулканите и пещерите и из другите острови. Посядали са край препичащи се по камъните гекони. Опитали са се да схванат специфичния за Канарите език с подсвиркване - силбо. И какво ли още не...

Двойката пътешественици отговори на многобройните въпроси на любопитната публика, която настоя канарското приключение да излезе и като книга. Редовната авторка в различни туристически издания Бойка Велинова обеща да оправдае тези очаквания.

Сподели в
 

Популярното лице на „Новини и актуални предавания“ на БНТ – Пловдив Мариела Хубинова-Събева и фотографът Явор Беров получиха своите членски карти от председателя на 61 дружество „Глас“ на СБЖ Наско Начев

26.01.2021/09:04

Когато получих книгата на нашия колега Живодар Душков от най-красивия български град на Дунав – Русе, да си призная останах изненадана. Без да проявявам стремеж да го хваля, ще кажа само, че наистина „Нашият град днес“ се оказа нестандартна, но същевременно и вълнуваща книга.

16.01.2021/12:56

Дружеството на практикуващите „Връзки с обществеността“ при СБЖ в партньорство с Комисията за защита на личните данни организира уебинар „Предизвикателства пред защитата на личните данни” на 22 януари 2021 г., от 10.00 до 12.30 часа

16.01.2021/09:24

Интересна дописка публикува на 4 февруари 1859 г „Цариградски вестник“, основан и редактиран от Иван Богоров. Новината е, че в Свиленград сгодените българи не бързали да се женят . За да понапълни кесията си обаче, Одринският епископ Хрисант ги принуждавал да побързат да застанат пред олтара.

12.01.2021/09:03

Премиерата бе в Клуб „Журналист” на СБЖ при спазване на всички предпазни санитарни мерки

29.12.2020/08:29

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В главата на излезлия преди дни брой 2 на вестник "Тракия" от 2021 г. ще видите: Год. C - centum, сиреч сто. Изминава един век от излизането на първия брой на вестник „Тракия”. И на мен като негов редактор (от 2014 г. насам) се падна високата чест да съобщя на четящата публика за този вестникарски юбилей.

26.01.2021 /15:01 | Автор: Тодор Коруев | Източник: СБЖ

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки