Начало
 
 

Историчката Тодорка Недева изтъка историята на търновските кметове

13.12.2019 /17:09 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По тази снимка лесно ще откриете книгата в книжарниците

Книгата е бял том с 350 страници и десетки черно-бели илюстрации. Отпечатана е от местното издателство „Фабер”, с твърди корици е и е кръстена кратичко – „Търновските кметове”.

Обхваща периода 1877-2019-а 

И представя всички 46 кмета за изминалите 142 години. Избрани, назначени, временно изпълняващи длъжността. Първата част е за времето от Освобождението до 1944-а, втората – от 1944-а до днес.

Различни са били управниците, всеки – с особеностите на нрава си, с политическата и партийната си ориентация и принадлежност, с различно образование, с увлеченията си, а и със слабостите си. 

Търново, за разлика от София, не е имало жена-кмет  

Но развитието и бъдещето му са били определяни и от депутати, и от министри, и регенти, и поклонници на модата, и от добри „бюджетари”. От хора, вадили хляба си с аптекарство, с медицина, с печатарство, от влюбени в писането, в музиката, в цветята, в архелогията, в архитектурата. 

Всеки е представен и със снимка, и с факсимилета и фотографии на най-важните събития, станали по времето на мандата му. Освен биографичните данни, в повествованието умело са вплетени и спомени на съвременници, много от главите имат в края си чудесна добавка – „Интересно е да се знае”. В тия завършеци на очерците нерядко се оказва, че написаното се публикува за първи път.

Майсторски разказва Тодорка Недева, книгата й „тегли” читателя напред, напред... Трудът й няма нищо общо с тъй често срещаната сухота на научните справки, с нерядко срещаната тегавост на изказа и при научно-популярните материали. Почти всяка история е като малка приказка за наистина достойни старостоличани.

Както винаги е бивало – хората не са еднакви, имало е и допускали прегрешения. Тъй е и с търновските кметове. Но грешниците и греховете им са били наистина малко и малки. Въпреки това авторката не е лакирала фактите, а почтено е споделила истината.

Да се знае. 

Книгата й е писана десетина години 

С подготовка, включваща много четене, със събирането на факти, снимки, спомени. Водени са и лични разговори с 12 от героите й от времето след 1989-а до днес. „Преорани” са работливо десетки книги, посветени на историята на града, много материали от Държавния и Регионален архив. А сред най-усърдните летописци, открай време, са печатните периодични издания, журналистите. Книгата е изтъкана и с помощта на публикации в 

40 вестници и списания – и местни, и столични 

С различна тематична насоченост – кино, театър, религия...

И тъй картината на живота в Търново е станала многопластова, с много любопитни детайли. А изданието – освен справочник за кметовете – запознавайки ни с хората, запознава и с много подробности от всекидневието на местните хора. И тъй се превръща и в своеобразна енциклопедия.

От нея може да се научи кога и как е електрифицирано Търново; къде всеки е можел да си купи цветя, но не само букет или стрък, а и растения, овошки, декоративни храсти за градинката си; кога и по какъв курс са обменяни парите на хората; какво можело да се купи с купон при „купонните системи” в кризисни времена; кога е било въведено ограничение при приемането на нови жители в града...

Още – кога и какви беди са връхлитали старата престолнина; кога са построени и открити най-значимите сгради, паметници, а и по-малки, ала обичани от старостоличани забележителности.

И още – кога и къде е монтиран първият уличен монетен телефон; кои са най-големите, най-щедри дарители за родолюбивите дела в града; коя улица и квартал кога и как са били прекръщавани, нерядко – в резултат на полритическата коннюнктура; как бивал събиран и извозван боклукът – делнично е, но си е част от живота; кога е бил изготвен първият регулационен план. 

Ще разберете и за проект за гражданско летище  

в околностите на Търново; как местната управа борела разврата; коя е първата дипломирана зъболекарка в селището; как е бил организиран всебългарският исторически, културен и селскостопански събор; как се преобразявали и били премествани вечно оживените градски пазари; кога са открити Държавният музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, но и не по-малко популярният и привлекателен Летен театър, Автогарата. 

Раздиплена е и предисторията на тъй примамливата феерия на Царевец – празничната програма „Звук и светлина.

Съществува един латински израз – „опус магнум”. Преведено – „великото дело” на някого, най-доброто от всички негови произведения. С „Търновските кметове” Тодорка Недева е написала книгата на живота си.


 

Сподели в
 

За втора поредна година в Плевен бе чествана годишнината от славната Дойранска епопея. Както и през 2019 г. това стана пред паметника, посветен на героите от Дойран.

27.09.2020/17:32

По повод 160-годишнина от подписването на Пекинския договор, документът, който определя официалната граница между Русия и империята Цин, в с. Игнатиево, Благовещенски район в Русия, най-после откриха първия паметник на дипломата граф Н. П. Игнатиев.

27.09.2020/11:32

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки