Издателите спорят с ЕК против "здравни предупреждения" в рекламата на коли

01.06.2008 /16:48 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Европейски медийни гиганти атакуваха предложенията, според които при реклама на автомобили във вестниците и списанията трябва да се добавят "здравни предупреждения" , подобно на тези при цигарите, предаде електронното издание Euobserver , цитирано от "Медиапул" .  От Европейския съвет на издателите (EPC), който представлява най-големите издатели и радио- и телевизионни оператори на континента, заявиха, че ако бъдат приети такива регулации за рекламата, ще бъде заплашена свободата на словото.

Държавно наложените правила за рекламата на автомобили са сериозна заплаха за свободната конкуренция и журналистиката, посочи в изявление председателят на издателския съвет Франсиско Пинто Балсемао.

Рекламата е жизненоважна за съществуването на независима и плуралистична медийна среда в Европа, а рекламата на автомобили съставлява 20% от рекламните приходи, добави той.

Медийните собственици са притеснени, че еврокомисарят по екологията Ставрос Димас се готви да обяви предложения, които ще изискват всички реклами на автомобили в печатните медии, а вероятно и в радиото и телевизиите, да включват т.нар. "здравни предупреждения" за въглеродните емисии, подобно на стикерите върху кутиите за цигари, които предупреждават за вредите от тютюнопушенето.

Според издателите, ако тези регулации бъдат въведени, автомобилните компании ще предпочетат да рекламират другаде – по спортни събития или концерти, например, както стана с цигарите, когато влязоха в сила ограниченията за печатна реклама през 1990-те години.

"Независимите, свободни медии, не могат да оцелеят, да информират и образоват, ако не са адекватно финансирани", посочват европейските издатели.

Техните опасения са, че в очакваната ревизия на директивата от 1999 г., изискваща рекламата на автомобили да съдържа потребителска информация за ефективността при изгаряне на горивото и въглеродните емисии, ЕК ще включи и предложения в духа на доклада, внесен от британския либерален евродепутат Крис Дейвис през декември 2007 г. Те предвиждат автомобилните компании да отделят 20 процента от всяка своя реклама на тези екопредупреждения.

Новите регулации в момента се дискутират, като очакванията са скоро да бъдат обявени от ЕК.

Еврокомисията реши да се заеме с проблема, след като вече близо десетилетие производителите като цяло не се съобразяват с директивата от 1999 г. Тази директива изисква рекламите да включват информация, която е "лесно четивна и не по-слабо прононсирана от основната част на рекламното послание", както и "лесно разбираема, дори при кратък прочит".

В много случаи обаче природозащитната информация е сбутана в няколко милиметра и едва се забелязва.

Европейският съюз на издателите обаче смята, че тъй като в момента произвежданите коли са с все по-ниски въглеродни емисии и по-ефективно изразходват гориво, няма нужда от въвеждане на допълнителни рестрикции.

Търговската реклама не бива да бъде "похищавана "от регулаторите за включване на специфична техническа информация, която те искат да разпространяват по стриктно формулирани начини, посочва изпълнителният директор на издателския съюз Анджела Милс Уейд.

Йорен Вреховен от неправителствената организация "Приятели на Земята" отхвърли твърденията, че въвеждането на предупреждения в рекламите за коли ще бъде удар срещу свободата на пресата или на словото.

"Рекламата е много важен инструмент за прозводителите да убеждават хората да купуват техните коли. И нещата са такива, че на колите, които харчат повече гориво, се прави по-голям маркетинг. Ако новинарските статии за вредните емисии са по-важни от рекламите, защо тези компании харчат толкова много за реклама", заяви той, цитиран от Euobserver.

Сподели в
 

Навръх Деня на независимостта на България 22 септември юбилеен рожден ден празнува един от легендарните ни спортни журналисти.

22.09.2020/18:40

В Хасково излезе третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. Изданието на Гражданското сдружение „Родопско утро” дава трибуна на млади и утвърдени поети и писатели от Източните Родопи.

21.09.2020/12:03

Не закъсня и отговорът на европейски медии на обвиненията на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че пускат платени материали срещу България.

19.09.2020/22:01

Публикацията на frognews.bg прави обзор на серия статии в германското списание "Щпигел" от последните години, разкриващи нелицеприятни ракусри от българската управленска панорама.

19.09.2020/08:28

Решението на Комисията за защита на конкуренцията, позволяващо нa "Hoвa Бpoyдĸacтинг Гpyп" дa купи тeлeвизиoнния ĸaнaл "Kaнaл 3" и още четири радиостанции и две музикални телевизии, е с дата 17 септември.

18.09.2020/20:59

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки