Начало
 
 

Що за вестник е El Periódico, известил за разследването срещу Бойко Борисов в Испания?

21.02.2020 /20:53 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Първата от серията публикации за разследването срещу Бойко Борисов в дикиталното издание на El Periódico

На 21 февруари базираният в Каталуния и покриващ цяла Испания вестник El Periódico излезе с поредица от пет публикации за разследване на тамошните полиция и антикорупционна прокуратура за пране на пари срещу премиера на България. Това предизвика у нас интерес и към самото издание.

Излизащият на испански и каталунски вестник El Periódico, базиран в Каталуня и с общоиспанско покритие, хвърли на 21 февруари „бомбата”, че каталунската полиция и антикорупционната прокуратура в Испания разследват българския министър-председател Бойко Борисов за пране на пари по жалба на българската НПО БОЕЦ и във връзка със случай, от няколко години известен у нас като „къщата в Барселона”..

El Periódico излезе на 21 февруари с пет едновременни, но отделни публикации по темата - четири статии и едно видеообобщение за разследването.

Статиите са със следните заглавия и автори:

- „Разследване за пране на пари в Барселона се фиксира върху министър-председателя на България”, автори Луис Рендуелес и Ванеса Лосано, източник Мадрид.

- „Полицията откри руска връзка в мрежа за изпиране на милиони в Барселона”, авторте и източникът са същите.

- „Борисов, Батманът на Балканите”, автор Виктор Варгас Ямас, източник Барселона.

- „Борисов, великият подмазвач”, автор Рут Фереро-Турион.

Видеообобщението е на съавтора на две от статиите Луис Рендуелес и излиза под заглавието „Така протича разследването на каталунската полиция за българския премиер”.

Публикациите предизвикаха у нас огромен интерес, включително и по въпроса що за издание е самият El Periódico.

Вестникът е сутрешен информационен всекидневник с конституционалистка (не поддържа сепаратистките тенденции) и прогресистка ориентация.

Основан е през 1978 г. от каталунеца Антонио Асенсио Писаро, който две години по-рано, когато е едва 29-годишен, създава медийната Група ZETA. Първото издание на групата е тръгналото през 1976 г. списание „Интервю”, смятано за една от водещите емблеми на испанския преход към демокрация (списанието спира през 2018 г. поради финансови проблеми).

Антонио Асенсио Писаро умира през 2001 г. на 54-годишна възраст. Групата ZETA влиза в големи дългове покрай финансово-икономическата криза в Испания, разразила се след 2008 г. През 2019 г. тя продава El Periódico на друга медийна група - Prensa Ibérica, собственост на испанския предприемач Франсиско Хавиер Мой де Мигел, който принадлежи към влиятелно семeйство на бизнесмени и политици, играло важна рола в испанския демократичен преход. Като депутатка от партията на прехода Съюз на демократичния център сестра му Мерседес Мой де Мигел е една от 27-те жени в Учредителното събрание на Испания, подписали през 1978 г. действащата и досега испанска конституция.

Съпругата на Франсиско Хавиер Мой де Мигел – Аранча Сарасола Лерчунди, е негова съдружничка в общата им медийна империя. Тя е от баски произход и е сестра на починалия през 2002 г. бизнесмен Енрике Сарасола Лерчунди, инвестирал в конния спорт и в телекомуникациите. Бил е близък с бившия испански премиер Фелипе Гонсалес.

От 2017 г. Франсиско Хавиер Мой де Мигел оглавява Асоциацията на информационните медии. Вестник El Mundo го нарича „цар Мидас на регионалната преса” и го вкарва в списъка на 200-та най-богати испанци.

Пълното оригинално име на вестник El Periódico е El Periódico de Catalunya („Вестникът на Каталуня”). Изданието му на каталунски е със синя „глава”, а на испански - с червена.

Покритието му е за цяла Испания, като има и други регионални издания - El Periódico de Aragón, El Periódico de Extremadura, El Periódico de Mediterráneo, El Periódico d’Andorra.

От 2015 г. дял от 5,75% в собствеността на El Periódico придобива семейство Лара, притежател на най-голямото испанско издателство Planeta. В управителния съвет на El Periódico влиза Марта Гарсия Лара, дъщеря на основателя на Planeta Хосе Мануел Лара Бош. Тогава настъпва и промяна в ориентацията на вестника, който преди това симпатизира на сепаратистката тенденция в Каталуня, но след 2015-та става конституционалистки.

Както и останалите хартиени периодични и дигитални издания в автономната област, вестникът получава субсидии от каталунското правителство.

Хартиеният всекидневник струва 1,50 евро в делничните дни, а в неделя е 2 евро, като в цената влиза и специално неделно приложение.

От 2017 г. дигиталното издание на El Periódico предлага разширена информация от цяла Испания, което го превръща в едно от най-четените.

В Каталуня El Periódico си съперничи по влияние и аудитория с другия голям вестник, доминиращ там - La Vanguardia. На общоиспанско ниво заема шеста позиция сред най-големите издания, като списъкът се оглавява от вестник El Pais.

След промяната на собствеността през 2019 г. главна редакторка на El Periódico става известната журналистка Ана Кристето Масанеда, родена през 1978 г. Нейната професионална кариера започва във вестник La Vanguardia, а след 2011 г. е представлявала Каталуня в агенция Europa Press.

El Periódico разполага с широка мрежа от кореспонденти из цял свят. В България няма кореспондент.

Сподели в
 

Журналисти от 13 европейски държави, включително и в нашата, работят в условия на тревожно висок риск, алармира документът, изготвен от Европейския университетски институт, и разпространен от МФЖ, ЕФЖ и Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода.

26.07.2020/22:09

На 25 юли 1980 г. престана да бие страстното сърце на големия руски артист и бард Владимир Висоцки. А бе едва на 42. От тогава изминаха 40 лета, но Володя все продължава да е жив в сърцата на милиони, и то не само в Русия, но и по широкия свят. Българските медии сякаш случайно проспаха кръглата годишнина и ни дума, ни вопъл, ни стон. Единственото значимо събитие в памет на Висоцки бе творческата руска вечер в столичния Клуб „Журналист“.

26.07.2020/18:21

Юбилей днес празнува едно от емблематичните имена в българската международна журналистика - живеещият от години в Испания някогашен спецкор из „горещите точки” по света, който миналата година представи в СБЖ най-новата си книга „Репортер от миналото време”. СБЖ честити празника на Йосиф и семейството му.

25.07.2020/15:36

Известната журналистка и издателка спечели първа награда в раздел „Поезия” на националния конкурс „Диря в морето”.

24.07.2020/19:07

Навръх 78-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов почит към тях бе отдадена в мемориала им в София. Пред паметта им се поклониха писатели, журналисти, интелектуалци, общественици, политици. Там бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова свърза заветите на Вапцаров и другарите му с днешния ни ден.

23.07.2020/19:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки