Начало
 
 

„Многая лета” огласи Клуб „Журналист” на СБЖ за юбилея на Божана Димитрова

23.02.2020 /12:09 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Божана Димитрова искаше да прегърне всичките си гости. Снимка: Къдринка Къдринова

Йорданка Кузманова изненада рожденичката с челната страница на някогашния вестник „Телевизия и радио”, заета от снимката на водещата на „Разговор с вас”. Снежана Тодорова връчи грамота на СБЖ на „Златния глас” на БНР. Красиви съвместни истории с Божана разказаха Лили Райчева, Поля Станчева, Светла Петрова и др.

Омагьосващият радиоглас на България - Божана Димитрова, отпразнува своя юбилей в Клуб „Журналист” на СБЖ, където събра навръх рождения си ден на 22 февруари 22 свои близки приятелки и колежки, с които я свързват обща работа, преживявания, много спомени.

Сред гостенките й бяха председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, създателката на емблематичното предаване „Минута е много” Лили Райчева, бившата генерална директорка на БНР Поля Станчева, голямата актриса Йорданка Кузманова, журналистките Светла Петрова и Магдалена Гигова, оглавявалата социалното министерство Христина Христова и още много все ярки дами с ярки истории. Там бяха и дъщерята на Божана - Милена Димитрова, както и сестра й - Катя Диманова, и двете също изявени журналистки.

Единственият мъж в компанията бе поетът, бардът и журналистът Ивайло Диманов, управител на клуба, който поздрави рожденичката със свои песни.

Имаше много тостове за юбилярката, съпроводени и с развълнувани разкази за нея. Поля Станчева например припомни как Божана лично е открила забравения и изоставен гроб на първия директор на Радио София Сирак Скитник на Централните сохийски гробища, след което гробът е бил реставриран и там е положена паметна плоча. Пак на Божана е и идеята радионаградите да носят името точно на „Сирак Скитник”.

Всички погледи прикова Йорданка Кузманова, когато се изправи, закичила на гърдите си първата страница на брой от 1988 г. на тогавашния вестник „Телевизия и радио” със снимката на Божана почти на цялата страница и анонс за незабравимото й предаване „Разговор с вас”. Двете заедно с рожденичката си припомниха за игран от Кузманова навремето моноспектакъл, част от който е било и записано включване уж на живо на Божана с нейното предаване.

Снежана Тодорова връчи специална грамота на СБЖ на юбилярката за приноса й в българската журналистика. Божана отдавна е носител и на най-високата награда на СБЖ „Златно перо”.

Тортата за тържеството също бе подарък от Снежана Тодорова. След като Божана духна свещичките, всички запяха „Многая лета”. Цялата топлота и обич, с които тя в продължение на 25 години зареждаше слушателите на „Разговор с вас”, тази вечер се върнаха в една голяма прегръдка за нея... Здраве, усмивки и да е все така неуниващ журналистическият ти дух, скъпа Божана!

Свързани:

Божана Димитрова: Всеки опит да се арестува свободата на словото е бумеранг

Дата:

21.02.2020

 

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки