Начало
 
 

Меморандум за сътрудничество подписаха ректорът на Русенския университет и Снежана Тодорова

25.02.2020 /09:02 | Източник: БТА/РусеИнфо/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и Снежана Тодорова

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова се договориха за осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции.

На 24 февруари за пръв път в Русенския университет  гостува председателят на управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Посещението започна със среща с академичното ръководство, на която Снежана Тодорова и ректорът на университета чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев подписаха меморандум за сътрудничество.

Целта на договора е осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции. 

В края на срещата г-жа Тодорова дари за университетската библиотека книги на своя рано отишъл си съпруг - внезапно починалия през 2018 г. професор по източни литератури и култури дфн Александър Федотов: „Духът на пролетта“, „Упрекът на тигъра“, „Искам да попитам луната“ и Конфуцианският отшелник“.

"С обич към Изтока"

Снежана Тодорова откри във висшето училище и изложбата "С обич към Изтока", подредена в памет на нейния съпруг. Експозицията съдържа 32 пана, доказващи трайната привързаност на проф. дфн Александър Федотов към корейската, монголската и тибетската култури и езици. Фотосите са заснети по време на последното му пътуване в Азия. Изложбата ще остане във висшето училище 10 дни.

Проф. дфн Александър Федотов остави дълбока следа в българската наука като професор по източни литератури и култури в Софийския университет и директор на Центъра за източни езици и култури. Той бе също заместник-ректор на Софийския университет (2001-2007), председател на Висшата атестационна комисия на Р България (2009-2012) и почетен председател на Институт „Конфуций“ – София.

Към СБЖ ще има секция за студентски вестници 

Посещението на Тодорова в университета включваше и дискусия със студенти от специалност "Български език и история", както и среща с главния редактор доц. Анелия Манукова на в. "Студентска искра", който излиза от печат вече 62 години.

Бяха засегнати темите за качествата, необходими на един журналист, за фалшивите новини, за трудностите на някои от традиционните ежедневници и други. Обсъдиха се и възможности за обмен на информация и сътрудничество с главния редактор на вестник „Студентска искра“. 

Тодорова съобщи, че ще предложи да се създаде секция на издатели на научни издания и на студентски вестници към СБЖ. Тя информира, че към момента членовете на СБЖ са около 4000. Тодорова заяви, че са нужни законодателни промени в защита на журналистическата професия. Основно искане е сключването на колективен трудов договор, който да пази правата на журналистите. По думите й такъв сега има само в БТА, БНР и БНТ. 

"Силно съм впечатлена от достолепието на Русенския университет "Ангел Кънчев", високото академично ниво на преподаване и отношение, изключително топлия прием и голямото уважение както към СБЖ, така и към паметта на проф. дфн Александър Федотов. Изказвам благодарност лично на ректора чл.-кор. проф.дтн Христо Белоев, на всички негови колеги от академичното ръководство и на журналистката Галина Антонова за поканата и интересната и ползотворна програма в Русе", заяви специално за сайта на СБЖ Снежана Тодорова.

Свързани:   Снежана Тодорова ще говори днес пред студенти в Русе

На 24 февруари (понеделник) 2020 г. за пръв път в Русенския университет ще гостува председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти г-жа Снежана Тодорова.
Дата: 24.02.2020

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки