Независими руски медии се обединиха в „Синдикат – 100“

01.03.2020 /11:57 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Участниците в организацоинната сбирка на „Синдикат – 100“. Снимка „Новая газета“

По инициатива на в. „Новая газета“ двайсет и пет руски издания се обединиха в „Синдикат – 100“, като според участниците в него главната цел ще е независимо отразяване на проблемите в страната и едновременно публикуване на материали на остро значима обществена тематика.

Според главния редактор на в. „Новая газета“ Дмитрий Муратов, най-интересните публикации по най-наболелите теми в обществото ще се публикуват едновременно във всички издания, за да могат да достигнат до голям брой хора. „Смятам, че ни предстои много голяма проучвателна и разследваща работа – е убеден Муратов, цитиран на сайта на вестника, - защото разследването на бедността в Русия и пожарите, детските заболявания и качеството на лечение, екологията са едни от най-болезнените теми. Срещу нас работи огромна обслужвана от бюджета машина. Но ние ще можем да отговорим.“

По време на срещата Дмитрий Муратов сподели пред учредителите, че за създаването на организацията са се вдъхновили от масовата акция на медиите в цялата страна в подкрепа на журналиста Иван Голунов, когато много печатни издания публикуваха едновременно на първата си страница текста: „Аз/Ние сме Иван Голунов“ и информация за заведеното срещу него наказателно дело.      

Организаторите на „Синдикат – 100“ твърдят,че организацията е отворена за нови членове, в това число и за новите медии.

В синдиката освен „Новая газета“ влизат тв канала „Дождь“, „Ехото на Москва“, Znak.com, „Такива ми ти работи“, ИК „Алтапрес“(Барнаул), Meduza, петербургското интернет издание "Бумага“, издателската группа "ВК-медиа", в. "Егоршинские вести", издателства "Имидж-прес" и "Крестьянин", Муксун FM от Югра, медийният проект "Ревда-инфо.ру" (Свердловска област), "Северопост.ру" от Мурманск, който разкри доста информация около експлозията с руска ракета с ядрен агрегат, телекомпания ТВ2 (Томск), "Черновик", "Юга.ру", "Якутск вечерний", онлайн изданието Newsvo, ProUfu  и интернет списанието "7×7".

Междувременно по време на концерт във Воронеж известният певец Борис Гребеншчиков посвети забавна песничка на руските медии. Преди да я изпълни, той се обърна към зрителите в залата и направи иронично изявление: „Искам да посветя тази песен на хората с опасна професия. На журналистите, и най-вече на теле- и радиожурналистите. Вероятно на тях им е твърде тежко да лъжат 24 часа в денонощието. Седем дни в седмицата и много години. Вижте само какъв грях си слагат те на душата, с какви чудовищни усилия им се налага да се оправдават, да измислят защо вършат всичко това. Мисля, че е грешно да не възпея тяхната работа.“    

Сподели в
 

Юлия Мендел, която отговаря за връзките с медиите на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски призова потребителите на социалните режи да внимават с „фалшивите новини” и източниците, които ги разпространяват.

12.07.2020/15:43

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

09.07.2020/12:23

Ветото е наложено от комисията по радио и телевизия към литовскя парламент и обхваща RT HD, RT Spanish, RT Documentary и RT Documentary HD. Следвани били препоръките на литовското вънщно министерство. Заабраната била заради подложения на санкции от ЕС Дмитрий Кисельов, който е генерален директор на холдинга „Россия сегодня” в който влиза RT.

08.07.2020/19:19

Заради прякото му участие в пресконференция с репортери, пред които е съобщил, че тестът му за Covid-19 е позитивен, без да се погрижи да гарантира сигурността на представителите на медиите, бразилският президент може да бъде съден за умишлено разпространение на инфекцията и застрашаване на общественото здраве. Заплашват го до 4 години затвор

08.07.2020/19:05

Над 150 световноизвестни интелектуалци, сред които Мартин Еймис, Ноам Чомски, Стивън Пинкър, Малкълм Гладуел и Глория Стейнъм Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, публикувано в "Харпърс магазин", предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм".

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки