Арестуваха главния редактор на Sputnik Turkiye

01.03.2020 /16:24 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Махир Бозтепе

В Истанбул полицията арестува главния редактор на новинарската агенция Sputnik Turkiye Махир Бозтепе. Сътрудници на турската полиция са нахлули по обяд в офиса на Sputnik Turkiye в Истанбул с настояване за среща с представител на агенцията, в която се намирал само дежурният редактор, тъй като неделята е почивен ден за работещите в него.

Полицаите са заявили, че няма да напуснат, докато не се срещнат с въпросния човек.  В офиса е пристигнал шефът на представителството на агенцията в Истанбул Максим Дурнев, адвокатите на агенцията, представителят на руското генерално консулство в Истанбул.

В резултат турските правоохранителни органи са задържали главния редактор на Sputnik Turkey, Махир Бозтепе, който до този момент се намира в полицейското управление в Истанбул.

Изразявайки своето възмущение от ареста на Бозтепе, главният редактор на МИА „Русия днес“ Маргарита Симонян съобщава, че в късните съботни часове в домовете на трима сътрудници от турското бюро на Sputnik в Анкара са нахлули неизвестни с викове „Предатели!“ и „Турция на турците“ и са нападнали журналистите, турски граждани. Обвинението, че са "предатели" било, защото работели в руска медия.

Както съобщи по-късно турското издание „Созджу“, полицията е задържала не нападателите, а тримата журналисти, като причината за това била публикация на сайта със заглавие „Откраднатата провинция“: защо Франция предаде на Турция преди 80 години Хатай“.  Районът се присъединява към Турция през 1939 година по договореност с Франция, която по онова време управлява Сирия като подмандатна територия.

По повод покушението над журналистите и техния арест реагираха от Съюза на журналистите на Русия в лицето на секретаря на организацията Тимур Шафир. Според него това нападение „трябва не само да бъде осъдено, но и веднага МВнР да се активизира и да окаже максимално въздействие върху турските следствени органи, за да бъдат колкото се може по-скоро открити и задържани нападателите, както и да бъде получена гаранция, че подобни провокации няма да продължават в бъдеще“.

Шафир е призовал да бъде отделено особено внимание на въпроса как нападателите са се добрали до информацията къде живеят журналистите, като налице „има целенасочено източване  на лични данни“.  От СЖР  подчертават,че сигурността на журналистите съставлява част от свободата на словото. Тимур Шафир не пропусна да подчертае, че Турция е една от водещите страни в статистиката по преследване, нападания и арести на журналисти.

В ОССЕ също реагираха на арестите в Турция, като представителят на организация Арлем Дезир остро осъди турските власти заради ареста на журналистите от новинарската агенция Sputnik. Той призовава турските власти да гарантират сигурността на чуждестранните кореспонденти.

По повод случилото се Маргарита Симонян съобщи,че МИА „Русия днес“ се е обърнала към ООН, ОССЕ и ЮНЕСКО.

Сподели в
 

Юлия Мендел, която отговаря за връзките с медиите на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски призова потребителите на социалните режи да внимават с „фалшивите новини” и източниците, които ги разпространяват.

12.07.2020/15:43

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

09.07.2020/12:23

Ветото е наложено от комисията по радио и телевизия към литовскя парламент и обхваща RT HD, RT Spanish, RT Documentary и RT Documentary HD. Следвани били препоръките на литовското вънщно министерство. Заабраната била заради подложения на санкции от ЕС Дмитрий Кисельов, който е генерален директор на холдинга „Россия сегодня” в който влиза RT.

08.07.2020/19:19

Заради прякото му участие в пресконференция с репортери, пред които е съобщил, че тестът му за Covid-19 е позитивен, без да се погрижи да гарантира сигурността на представителите на медиите, бразилският президент може да бъде съден за умишлено разпространение на инфекцията и застрашаване на общественото здраве. Заплашват го до 4 години затвор

08.07.2020/19:05

Над 150 световноизвестни интелектуалци, сред които Мартин Еймис, Ноам Чомски, Стивън Пинкър, Малкълм Гладуел и Глория Стейнъм Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, публикувано в "Харпърс магазин", предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм".

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки