Арестуваха командира на батальона „Айдар“, убил руски журналисти

02.03.2020 /12:01 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кореспондентът Игор Корнелюк и видеоиженерът Антон Волошин, загинали в Югоизточна Украйна. Снимка фейсбук

Според източници от българо-гръцката граница, по искане на Русия е бил задържан бившият командир на националистичния батальон „Айдар“ Сергей Мелничук. Той е бил заедно със съпругата си и деветмесечното си бебе. Гръцките органи за сигурност са го отвели за разпит в Солун. Това потвърди и самият Мелничук на фейсбук страницата си.

Украинският националист е известен с това, че непосредствено е участвал в смъртоносния обстрел през 2014 г., когато загина екипът на тв канала „Россия 1“ -журналистът Игор Корнелюк и видеоинженерът Антон Волошин, което установи Следственият комитет на Русия. Кървавата баня е била в средата на юни край Луганск. С двамата си колеги от новинарския екип там е бил и операторът Виктор Денисов, който разказва, че мините са паднали на пътя пред контролния пункт, където Игор Корнелюк и Антон Волошин в момента са снимали репортаж. Едната от мините е паднала точно в краката на Волошин и той загива на място, а другата ранява тежко Корнелюк, който умира по-късно. За него командировката му в Украйна е била първа и последна. Днес на лобното място на двамата журналисти се издига дървен кръст, който да напомня за кървавия инцидент преди шест години.

Следва да се знае, че в ДНР украинските военни батальони „Айдар“ и „Азов“ са признати за терористични организации.

И друг един факт също не би трябвало да се забравя - че през 2014 г., след началото на военните действия в Югоизточна Украйна, загиват 14 журналисти, сред които руски и украински. Черната статистика показва, че през февруари са убити Вячеслав Веремий и Игор Костенко, през април е отвлечен и убит активистът на партия „Свобода“ и редактор Василий Сергиенко, на 2 май в одеския Дом на профсъюзите музикалният критик Дмитрий Иванов, а в края на май при отбраната на Славянск италианският фотокореспондент Андреа Рокели и преводачът му Андрей Миронов. В средата на юни е отвлечен и пребит до смърт журналистът Владимир Марцишевски, а в края на същия месец след тежко раняване умира и операторът на Първи канал Анатолий Клян. Списъкът на убитите в Украйна през същата тази 2014 г. включва и редактора във в. „Искам в СССР“ Сергей Долгов, фотокореспондента на МИА „Русия днес“ Андрей Стенин, разследващия журналист Александър Кучински, военните кореспонденти Дмитрий Лабуткин и Сергей Николаев, Олга Мороз. Черната статистика не спира да се попълва и през следващата 2015-та, когато в дома му в Киев е застрелян журналистът Олес Бузина, през 2016-та и Павел Шеремет е взривен в Киев в лекия си автомобил на път за работа.

Според разследващите в убийствата на журналистите личи почерка на хора от „Айдар“ и „Азов“. А задържаният в Гърция Сергей Мелничук не е първият украински националист, който е арестуван в трета страна по искане на Русия.

Сподели в
 

Юлия Мендел, която отговаря за връзките с медиите на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски призова потребителите на социалните режи да внимават с „фалшивите новини” и източниците, които ги разпространяват.

12.07.2020/15:43

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

09.07.2020/12:23

Ветото е наложено от комисията по радио и телевизия към литовскя парламент и обхваща RT HD, RT Spanish, RT Documentary и RT Documentary HD. Следвани били препоръките на литовското вънщно министерство. Заабраната била заради подложения на санкции от ЕС Дмитрий Кисельов, който е генерален директор на холдинга „Россия сегодня” в който влиза RT.

08.07.2020/19:19

Заради прякото му участие в пресконференция с репортери, пред които е съобщил, че тестът му за Covid-19 е позитивен, без да се погрижи да гарантира сигурността на представителите на медиите, бразилският президент може да бъде съден за умишлено разпространение на инфекцията и застрашаване на общественото здраве. Заплашват го до 4 години затвор

08.07.2020/19:05

Над 150 световноизвестни интелектуалци, сред които Мартин Еймис, Ноам Чомски, Стивън Пинкър, Малкълм Гладуел и Глория Стейнъм Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, публикувано в "Харпърс магазин", предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм".

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки