Начало
 
 

БНТ отваря Академия за млади журналисти

07.03.2020 /12:16 | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"ТВ академия" ще обучава бъдещите кадри на БНТ

БНТ стартира Телевизионна академия за млади журналисти. Журналистката и водеща на "Референдум" Добрина Чешмеджиева и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков споделят подробности:

"Това, което е различно, е, че за първи път това се прави толкова организирано, отнася се до всички висши учебни заведения в София, до студенти, чиято специалност е близка до работата, с която се сблъскваме всекидневно и от моите срещи виждам, че действително има голям интерес. Студентите се вълнуват как се прави телевизия, а ние се вълнуваме как изглеждаме в очите на младите хора", каза Добрина Чешмеджиева.

"Трудно е, защото ние сме слабо платени, просто частните медии ни крадат от сутрин до вечер. Затова искам да благодаря на всички, които работят в БНТ, защото знам какви пари дават другите национални медии", сподели Емил Кошлуков, цитиран от БНТ:

"И това трябва да се промени. Трудно е да се създават тези кадри, защото ако ние не инвестираме в тази Академия, няма как да стане. Трябва да изграждаме", допълни Кошлуков:  

При нас най-тежкият въпрос е за застаряването на аудиторията ни. Ако сме честни, трябва да кажем, че нас младите не ни гледат. Начинът да се отворим към тях е този - да ги докарат при нас да видят кои сме, и да излезем на платформите през таблети и телефони. Работим и в двете посоки и Академията е голяма част от това", обясни Кошлуков.

Академията е първата, която пускаме. Това е истинско училище - има и теория, и практика. Вярвам, че през есента ще направим много по-масирана Академия, допълни генералният директор на БНТ.

Сайтът на "По света и у нас" е готов. Приложенията в двете платформи за мобилни телефони ги чакаме да ги одобрят, може би другата седмица ще се появят на пазара, каза още Кошлуков и уточни:

Ще направим кампания за популяризация, моля зрителите да влязат в сайта news.bnt. bg. Новините са най-качественият, най-добрият, най-гледаният продукт, така че от другия месец ще може да имате новината в джоба си, преди да я видите на екран.

Добрина Чешмеджиева допълни: "Да бъдеш журналист днес означава непрекъснато да учиш, да се развиваш. Нашите колеги имат това любопитство и желание". 


 

Сподели в
 

Около 3,5 млн. жители на Югоизточна Франция останаха без телевизия и радио в резултат на палеж близо до Марсилия на съоръжение на компанията "Теледифюзион дьо Франс" (TDF), осигуряваща радио- и телевизионни услуги, предаде АФП.

03.12.2020/12:00

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци да споделят кратко мнение за проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

02.12.2020/12:00

Повече от 2 години след като напусна Нова телевизия, едно от най-разпознаваемите лица на телевизията се върна наскоро на работа там.

01.12.2020/12:00

Евродепутатката коментира пред БНР приетата от Европейския парламент с голямо мнозинство резолюция, в която се посочват опитите на някои страни членки да заглушат критичните и независимите медии и се изказва безпокойство от състоянието на обществените медии там, където те са се превърнали в пример за проправителствена пропаганда.

30.11.2020/12:00

Преди седмица отбелязахме Световния ден на телевизията. Статистиката показва, че българите прекарват поне по 4 часа на ден пред малкия екран. Но какво е да си този, който създава съдържание за телевизия?

28.11.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки