Начало
 
 

Хасковски вестници свидетелстват за епидемии и карантини

01.04.2020 /14:28 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В. „Нова борба“ редовно информира хората за ситуацията в Хасково

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

Причината е, че в страната плъзнала инфлуенцата , както наричали грипа, познат в миналотои като испанската болест.

Хасковският в. „Нова борба“ от 29 януари същата година иинформира, че прожекциите в двата кинотеатъра са спрени и санитарните власти са започнали да дезинфекцират салоните.

Учениците са пуснати във ваканция до 31 януари. за гимназиалния и прогимназиалния курс. Учениците до 4-ти клас обаче си остават вкъщи още седмица, макар че болните в Хасково намаляват. 

Вестникът съобщава още, че „Дирекцията на народното здраве ще открие курс, в който учителките от първоначалните училища в селата ще се подготвят за помощници за борба срещу заразните болести“. В друг брой са описани признаците, по които може да се разпознае грипът, като се подчертава, че той се разпространява през зимните и пролетните месеци. 

„Нова борба“ публикува на първа страница и бюлетин за заразните болести за период от 10 дни. От него се вижда, че доста хора са страдали от коремен тиф и брусница (морбили/).

В условията на тежка зима, голяма безработица и скъпотия, лошо водоснабдяване в началото на 1934 г. в Хасково избухва епидемия от коремен тиф. Градът изпада в бедствено положение. Общинските съветници решават кредитът, с който разполага общината, да бъде използван в борбата с бързо разпространяващата се болест. На бедните граждани по списък се дават безплатни лекарства, но броят на заболелите расте, разказва д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково.. 

На 22 януари началникът на общинската санитарна служба докладва за тревожното развитие на епидемията. Общинската управа констатира, че не е в състояние да се справи с положението, и кметът телеграфически иска от Министерския съвет градът да бъде признат за „пострадал от обществени бедствия“ и да му бъде отпусната от специалния фонд поне 200 000 лв. помощ. В отговор на отправения зов Дирекцията на народното здраве отпуска на общината 500 000 лв.

Хигиеническият съвет се опитва да вземе мерки срещу разпространението на епидемията. Гражданите са съветвани да преваряват водата за пиене, да ограничават струпването на много хора на едно място. Всички училища и кина са затворени, издава се и забрана за всякакви събрания.

В града е въведена карантина и никой не може да го напуска без специална бележка от здравните власти. С тези мерки след недълго време епидемията е овладяна и карантината е свалена. Както се вижда и преди 100 години мерките за борбата с епидемията са били подобни на сегашните, заключава д-р Красимира Узунова.


 

Сподели в
 

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020/11:31

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020/13:47

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020/19:01

Прочутият ни генерал и командващ Първа българска армия е единственият чуждестранен пълководец, който преминава редом до съветските генерали от Трети украински фронт по Червения площад в Москва на Парада на победата на 24 юни 1945 г.

24.06.2020/10:00

Презрение за тия, дето нямат „Ни срам, ни очи”, и петнят езиковото ни пространство и човешките ни души.

23.06.2020/15:50

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки