Начало
 
 

Зов за помощ от журналистката Елена Дюлгерова

02.04.2020 /16:08 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Елена Дюлгерова

Миналата нощ колежката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към журналистическата гилдия да помогне с внимание към медицинския казус със съпруга й. Докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна”, влошилият се след прекаран инсулт мъж не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”. Питаме: Това ли ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

Драматичен зов за помощ отправи миналата нощ през своя профил във Фейсбук известната журналистка Елена Дюлгерова. Препечатваме тук целия текст:

„SOS МОЛЯ ЗА ПОМОЩ, МОЛЯ!

Здравейте, приятели, и най-вече колеги журналисти. Ще ви разкажа една безумна и чудовищна история накратко, защото ви моля за помощ веднага. Ако още е останала журналистика.

Преди ден ви писах за рязко влошеното състояние на мъжа ми Тодор Карастоянов след внушително пообрение след четиригодишен инсулт. Днес (трети ден след влошаването) повиках „Спешна помощ” и го отведоха в Окръжса болница „Св. Анна”.Живеем в Костенец, в къща, едва трима яки мъжаги успяха да го довлекат до носилката на колата.

Аз не тръгнах с тях, защото има ограничения за връщането, няма докумеентално доказателство, че имам общо с Костенец и т.н. Разбрахме се с приятели в София, един от които служител във въпросната болница, да проследаят сътоянието на Тодор и да ме информират какво се случва.

Тръгнаха от Костенец в около 10.15 часа. Цял ден са му правили изследвания (за което благодаря).

Пропуснах да кажа, че човекът има диабет, бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност. Инсултът преди 4 години беше практически неспасяем. Но успяхме да го измъкнем от гроба.

Сега, след тъй дълго обследване, ми се обадиха от приемното отделение на Окръжна болница, за де ме попитат любезно: „Г-жо, можете ли да дойдете да приберете мъжа си, в никое отделение не могат да го приемат, тъй като състоянието му не е извън нормите."

Разбирате ли за какво говоря?!!! Човек, който не може да се движи, с видими промени в говора, надебелен език и склопено око, не може да бъде приет в българска болница, защото НЕ Е СПЕШЕН СЛУЧАЙ.

Моля ви, реагирайте, моля ви, моля!

Тази вечер нямам физическа възможност да го прибера. А утре като отида, какво? Те ми го връщат, за да умре вкъщи, така ли? Това попитах симпатичните иначе жени, с които говорих. Попитах - не е ли пред очите ви, опитахте ли да го вдигнете? Ами да, виждам, каза милото момиче насреща, но имаме разпореждане само за спешни случаи.

Бързам да ви разкажа това, затова мисълта ми е хаотична. Сигурна съм, че тези редове ще стигнат до колеги, които биха реагирали. Просто нямам думи."

Вече няколко колеги реагираха днес в медиите, в които работят, преразказвайки случая. Свързват го и с трагедията с болната от Враца, починала от перитонит, защото се опитали да лекуват състоянието ѝ дистанционно.

Неизбежен и много сериозен е въпросът, който трябва да поставим и като журналисти, и като граждани, защото такива случаи, уви, не са прецедент. Та въпросът е: Това ли вече ще е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19???

Отговорът - от здравното министерство, от оперативния щаб за пандемията, от правителството и от разпуснатия, но неосвобождаван от никого от задълженията му парламент, не търпи отлагане!

А докато чакаме отговора, явно трябва да се вслушаме в жлъчния съвет на друга известна журналистка - Ана Клисарска, написала във Фейсбук по повод ситуацията около съпруга на Елена: „Стойте си вкъщи и се пазете от падащи чинии и хлъзгави подове, и се молете да не ви заболи нещо различно от гърло...”

...................................................................

В следобедните часове днес Елена Дюлгерова написа във Фейсбук, обръщайки се към колегията: „Има развръзка благодарение на всички вас. Ако обаче не бях вдигнала врява и не бях в тази професия, още една тиха женицца щеше да си прибере тежко болния мъж, върнат ѝ да си умре вкъщи. БЛАГОДАРЯ!”

Добре е, че журналистическата солидарност в този тежък момент проработи, но въпросът, който поставихме по-горе, е много по-голям. Той засяга цялото общество, а не една или друга професия, една или друга приятелска група, способна бързо да се мобилизира и да докаже старата максима, че човешкият живот често виси не на косъм, а на... връзки. Това обаче не може да бъде нормално решение в отговорна към гражданите си държава. Така че продължаваме да чакаме отговор от всички, отговорни за общественото здравеопазване в България!!!

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки