Начало
 
 

Първи канал – институция в тв журналистиката на Русия

03.04.2020 /15:05 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

Днешния юбилей хората в Останкино посрещат с празни коридори, което е съвсем непривично за телевизията, в която денонощно кипи животът,но да имаш рожден ден по време на коронавирус е малко тъжно, затова за сметка на това всички си казват:“Здраве да е!“ - и чакат да дойде безпандемно време. Единственото, което успокоява, работещите в Първи канал, е че годините са ги научили да живеят в различни условия. Имало е мигове, когато са чували, че телевизията умира, но веднага след това пък е следвало опровержението, което е направило всички още по-силни и с още повече енергия да си вършат работата. Или както казва „поразяващата уста“ на медията Иван Ургант: „Работим!“ и всичко си идва на мястото.

Ако човек попита какво е Първи канал, веднага следва категоричният отговор – десетки програми, качествени журналисти, храбри репортери и оператори и безжалостни режисьори. Но за да бъдат само изредени култовите предавания, вероятно ще отиде сума ти скъпо ефирно време, затова ще си позволя да спомена само някои от тях, които са чакани с нетърпение несамо от руските зрители, но и от много фенове на Първи канал по света, че и у нас, в България. Според генералния директор на Първи канал Константин Ернст, хората отвън не знаят, че телевизията е едно толкова трудно производство, където всичко е по час и отнема много, потно, мръсно време.

Мнозина днес празнуващи четвърт век Първи канал не може да не се върнат назад, преди 25 години, когато

първият генерален директор на медията Влад Листев изрича:

„За нас Първи канал не е просто единичка на екрана. За всички професионалисти Първи канал завинаги ще си остане първи.“ Влад, както всички и до днес го наричат, създаде един нов модерен телевизионен канал, който обаче неотсече корените си -  Централна телевизия и ОРТ. Именно те бяха в основата да се появи Първи канал, в чието лице се превърна именно Влад Листев. Преди години имах щастието да разговарям с него и той заяви, че има амбиции да направи ОРТ водеща телевизия не само в страната, да вкара модерна техника и да организира екипи от млади, амбициозни и талантливи журналисти. И го направи. На него се дължи в телевизията да работят представители на новата генерация постсъветски журналисти и много авторитетни предавания, които и до днес се радват на висок рейтинг и много зрители. С неуморната си дейност създаде една съвременна и модерна телевизия, която благодарение на него стана обществена и беше регистрирана на 28 февруари 1995 г., а на 1 април започна излъчването. Основателят на тв канала Листев обаче не дочака старта, защото, както се казва, лошите не търпят в живота да има по-добри, по-можещи и по-знаещи от тях. На 1март Влад Листев беше застрелян пред дома си. Всяка година на тази дата от административната сграда на Първи канал, работещите там спускат огромен черно-бял портрет на Влад Листев, напомняйки на всички, че той не е забравен.

Асовете в телевизионната критика определят Първи канал за

Законодател на тренда в страната

И това е така благодарение на новаторските решения и идеи. А това най-добре се вижда и оценява по предаванията, включени в листата на Първи. Сред тях са музикалните предавания, посветени на прекрасните стари руски песни, телевизионните състезания, документалните филми, както и това, че именно първи канал беше този, който направи известен в Русия конкурса за песен „Евровизия“. Той продуцира едни от най-известните киноленти, като „Нощна стража“, „Ирония на съдбата. Продължение“, „Висоцки. Благодаря, че!“ и сериалите „Граница. Роман в тайгата“, „Адмирал“, „Съюз „Спасение“.

Да не говорим за музикалните предавания със състезателен характер, които се очакват с нетърпение. Сред тях са „Ледников период“, „Едно към едно“(в български вариант „Като две капки вода“), „Три акорда“, „Гласът на Русия“ и други. Ток шоута, като „Вечерният Ургант“, който има копие в лицето на Шоуто на Николаос Цитиридис, „Поле на чудесата“, „Нека говорят“, „Познер“, „Време“ и още много, имат рейтинг, на който може да се завиди. Възрастните не пропускат „Нека говорят“, „Времето ще покаже“, „Здраве“, „Модна присъда“, сериалите, както и новинарските и публицистични блокове.

А предаванията на Максим Галкин „Най-добър от всички“ и на Дмитрий Нагиев „Гласът на децата“ са любими на милиони малчугани несамо в Русия, но и по света.

Журналистите се чувстват горди и радостни, че в пряк ефир могат несамо да променят обстановката в студията, а и когато се наложи, да сменят и темата на предаванията си, за да покажат на зрителите, че всичко се случва в нормално време, и то във всяка точка на планетата. И всичко това е така,защото Първи канал не е просто поредният, а институция.

Днес ако Листев гледа отнякъде, би бил щастлив, че неговият Първи канал е наистина първи и най-добрият. А журналистите и екипите, които работят там, не изневеряват на любовта си към канала, в който са вплели своя живот и мечти. Дори по време на коронавирусната пандемия те продължават да се трудят самоотвержено в името на любовта на драгия зрител. Кипящият от жизнерадост Леонид Якубович, водещ на най-обичаното предаване „Поле на чудесата“, споделя, че дори карантината не е страшна, защото са подготвени както си му е редът – вместо зрители - топки с мустаци и дизенфектанти на барабана. „Всички сме в абсолютно строг режим – казва Якубович, - с маски на лицата, освен мен. Студиото на „Поле на чудесата“ винаги е пълно със зрители и всичко е прекрасно. Какво ли не сме преживели и това ще преживеем също.“

И ако се върне лентата на спомените, има какво да се припомни от преживяното, защото невинаги всичко е било по мед и масло. Фалитът през 1998 г., пожарът в Останкинската кула и наводнението в Далечния Изток. Хората от Първи канал не бяха равнодушни към бедствията и помагаха най-активно в ликвидирането на последиците. Организираха маратон за събиране на средства, строяха къщи за пострадалите. А да са до болните деца и днес за работещите в тв канала е повече от желание. Благодарение на различните инициативи днес много деца се радват на здраве и стотици животи са спасени.

Днес, когато съставът на Първи канал празнува своят четвърт век, Съюзът на българските журналисти, в лицето на неговия председател Снежана Тодорова, пожелава на колегите журналисти още много творчески успехи, да са винаги на върха на рейтинга и да радват зрителите още дълги години.

  

 

  

 

 

  

 

Сподели в
 

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020/17:45

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020/16:58

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020/08:00

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020/19:22

На 22 юни преди 79 години започва най-кървавата война на ХХ век- Великата отечествена, която за тогавашния Съветски съюз е на живот и смърт. Редом до воините са и журналистите, или както е модерно днес да казваме – на първа линия. И понякога те освен своите преки задължения, се сражават, но не с перо и камера, а с оръжие, и много от тях загиват, изпълнявайки своя дълг.

20.06.2020/10:35

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки