Начало
 
 

Днес „Дума” навършва 30 години. Честито и от СБЖ!

04.04.2020 /09:06 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Плакатът на „Дума” за юбилея

На 4 април 1990 г. излиза първият брой на вестник „Дума”. Днес следовниците на Стефан Продев честваме 30-годишен юбилей. В редакцията получихме многобройни поздравления, за които искрено благодарим, пишат колегите от "Дума" в днешния си брой.

"В дни на пост-новини и пост-истина, във времена, в които "мишките" изяждат книжките, е смелост и отговорност да бъдеш журналист и предизвикателство да останеш вестникар", споделят от редакцията на „Дума”:  

Когато една медия разполага с предани журналисти, ясна посока и верни читатели, тя устоява на времето. „Дума” я има вече 30 години и вие "пак сте тук", както заръча Радичков.

Вие, рицари на словото, сте призвани да бъдете страж на истината и светлоносци на читателите си", пише държавният глава Румен Радев до главния редактор Ивелин Николов и екипа на вестника.

"Чест и отговорност пред перата, оставили следа във вестника, е да носиш званието "думаджия"! То се извоюва всеки ден, с всяка мисъл, с всяка написана дума! Отговорност е пред всички, които успяха да запазят любимия вестник в най-трудните времена", се казва в адреса, изпратен от вицепрезидента Илияна Йотова. Тя отбелязва, че белег на вестника ни е, че въпреки несгодите той не робува на интересите на силните на деня и на евтината сензация. Той робува на своите читатели.

"Вече 3 десетилетия вие давате свобода на думите и знаете как се отстояват позиции. Вие сте свободни и мислещи и притежавате смелостта да кажете онова, което мнозина не смеят", пише в адреса си председателят на БСП Корнелия Нинова.

В приветствието си към екипа зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин припомня впечатленията си от статиите на Стефан Продев. „Дума” е била и продължава да бъде гласът на онеправданите, гласът на надеждата за по-справедливо общество, за социална държава, в която хората живеят сигурно, свободно и без страх за бъдещето. В критични моменти „Дума” се е превръщала в единствена трибуна на различното мнение и е спасявала демократичния път на България", пише той.

Според Вигенин вестникът има решаваща роля в съхраняването на БСП като силна, единна, обърната към проблемите на хората партия, както с безрезервната си подкрепа, така и със справедливите критики.

Въпреки упреците, че е партиен, „Дума” остана опозиционният вестник, като успя да превърне своя недостатък в най-голямо предимство, отбелязва ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. Той посочва, че изданието е успяло да избегне най-безпределния порок на прехода - вулгаризацията. Вестникът остана отворен за истинската култура и за мислещите хора, даващ трибуна на най-изтъкнатите публицисти на нашето съвремие, категоричен е евродепутатът.

"Вашата дейност връща надеждата в обществото и дава повод да вярваме, че свободата на словото в България не е химера за родната журналистика. Много пъти ваши статии са се превръщали в будната съвест на цялата държава, служейки за възтържествуване на справедливостта и налагане на морални устои", пише ни кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев. Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов ни поздравява за самоотвержеността и страстта, с която пазим добрия стил на писане, давайки трибуна на лявата мисъл.


 

Сподели в
 

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ) е оттеглил предложения преди дни проект за промени в Закона за радиото и телевизията.

15.07.2020/09:03

Внезапно угасна усмивката на нашата колежка Петранка Сомлева. Познава я цяла България, защото тя се грижеше за връзка та на редакцията ни с малки и големи селища в цялата страна.

14.07.2020/09:02

Кметът на Симитли и финансов благодетел на новия член на Втора лига Септември (Симитли) Апостол Апостолов заяви пред БТА, че няма да допусне на своя стадион камери на телевизията, която държи правата за излъчване на професионалните групи.

13.07.2020/09:01

Бившата репортерка от БНТ и настояща пиарка на ВМРО Екатерина Анева изрази във Фейсбук вижданията си за това кой каква агресия упражнява по време на протестите и "24 часа" препечата разсъжданията й. В тях та приравнява журналистите и полицаите.

12.07.2020/09:07

Журналистката Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира в новата Антикорупционна комисия в ЕП за събитията в България.

11.07.2020/09:06

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 42 гости

Бързи връзки